Het combineren van whisky en chocolade kan leiden tot heel verrassende resultaten! Let er vooral op dat de smaken van de whisky terugkomen in de chocola. Een zachte fruitige whisky past beter bij romige melkchocolade dan bij pure, bittere chocolade.
Of het nu een chocolade met whiskey is, zoals de Islay Whisky nibs reep van Chocolate tree. Of toch met rum, ijswijn droesem, champagne of tequila. Het kan allemaal, en het is vaak nog erg lekker ook. Ook raden we van harte aan zelf lekker aan het experimenteren te slaan met het combineren van chocolade en dranken.
Fruitig en toegankelijk: Jack Daniels & appelsap
Vul een groot glas met voldoende ijsklontjes en schenk daarna 35 ml Jack Daniels in het glas. Vul het restant van het glas aan met appelsap en roer dit geheel goed door elkaar. Heb je je drankje liever wat sterker of juist minder sterk?
Een nootachtige kaas zoals een Gruyere of een oude Cheddar zal een smoky whisky aanvullen. Serveer een sterkere kaas, zoals een stinkkaas met een pittiger whiskydrankje. Probeer bijvoorbeeld een zachte, romigere Brie-kaas of misschien een Camembert.
Tawny ports worden rijper op de markt gebracht en hebben tonen van gekonfijt fruit, eucalyptus en wat nootachtige aroma's. ZOET: De jongste en fruitigste port van Cálem is heerlijk bij rood fruit en chocoladedesserts. bijvoorbeeld een chocolademousse met vers rood fruit.
Wijn bij een romig dessert
Romige desserts zoals een mousse, pudding, roomijs en bavarois vragen ook om zoete wijnen. Muscat en Moscatel wijnen passen vaak goed, vooral wanneer er fruit in het dessert is verwerkt. Maar een Sauternes past ook erg goed bij een pudding dessert of cheesecake.
Dessertwijnen zijn wijnen die je drinkt bij het dessert. De meeste dessertwijnen zijn zoete witte wijnen (sauternes, muscat), maar er bestaan ook klassieke dessertwijnen die droger zijn (zoals sherry). En natuurlijk is rode port niet te vergeten bij het dessert.
1. Frankrijk - Crème brûlée. Een Fransman maak je blij met een heerlijke crème brûlée!
Amarone combineert mooi met typische lokale gerechten zoals: Pasta e Fasoi, risotto all'amarone, Bigoli co l'anara, Pastissada de Caval, Torresani allo spiedo, Fegato alla Veneziana, Brasato all' Amarone en vele andere gerechten uit de Veneto.
Wijn bij een chocoladedessert
Zoet hoort bij zoet is het devies, maar met een gewone zoete wijn gaat de wijn het meestal niet redden bij dit soort zware desserts. Een versterkte wijn, zoals een glas Vintage Port of PX sherry, is dan beter. Maar ook de Vins Doux Naturels doen het goed naast een chocoladedessert.
We adviseren dan ook volle zoete wijnen die lekker filmend zijn. Denk aan muskat of sauternes. Wat lichtere zoete wijn kan ook, denk aan Portillo Dulce Natural Sauvignon Blanc, hierdoor zal de crème brûlee er wat meer uitspringen en maakt het het geheel wat frisser.
Welke wijn drink je bij tiramisu? Bij een romig dessert als tiramisu passen muscat wijnen en sauternes prima door hun aansluiting op de romige tonen van het dessert. Zoek je juist meer aansluiting bij de koffie denk dan aan wijnen die deze tonen ook hebben zoals Vin Santo, Tawny port of PX-sherry.
Denk aan lichte Pinot Noirs of Merlots aan de rode kant, of zoete Rieslings en Muscats, samen met witte dessertwijnen. Vermijd te zware rode wijnen bij melkchocolade, want dan overheerst de wijn de chocolade. Mousserende wijn werkt ook bij melkchocolade, vooral bij soorten met een fruitige smaak.
Ruby port is heerlijk met een stukje zachte kaas of met zoete nagerechten. De Ruby Reserve ports hebben langer op houten fusten gelegen, waardoor de Reserve meer karakter en hinten van hout heeft. De Reserve is lekker bij een kaasplateau en bij gedroogd fruit.
Bij een panna cotta past een zachte, zoete witte wijn, liefst een muskaat. Een Moscato d'Asti is een leuk mousserend alternatief. De Beaume de Venise uit Zuid-Frankrijk kan en een lichtzoete, laat geoogste Duitse Riesling wil nog wel eens een schot in de roos zijn.
Welke wijn bij tarte tatin? Bij de friszoete en boterachtige smaak van dit bladerdeeggebak met appels passen diverse zoete witte wijnen. Met een Riesling Beerenauslese of Sauternes, wijnen met edele rotting, voeg je complexiteit toe en maak je er een chic dessert van.
Tiramisu is een heerlijk Italiaans dessert. Met de smaken van ei, mascarpone, biscuit, koffie, alcohol en cacao. Oorspronkelijk wordt voor dit dessert Marsala wijn gebruikt, ik verving de Marsala door port. Maar je kunt bijvoorbeeld ook Amaretto, rum of cognac gebruiken.
Crema Catalana is de Spaanse versie van de Franse klassieker crème brûlée, met het verschil dat de Spanjaarden ook nog citroen- of appelsienzeste toevoegen.
Marsala is een versterkte wijn die vaak wordt gebruikt als kookwijn, maar ook prima puur gedronken kan worden. Je hebt een zoete en droge variant, die je weer bij verschillende soorten gerechten bereid.
Melkchocolade past goed bij Pinot Noir, Merlot en Gewurtztraminer, maar voor een echt perfecte match, probeer het eens met deze: Recioto della Valpolicella: Een zeer zeldzame zoete rode wijn uit dezelfde regio die Amarone produceert in Italië.
Chocolade met kokos matcht goed met een mousserende wijn (Champagne, Cava of Prosecco).