Voor een vochtige ruimte, zoals een badkamer, raden we aan om tropisch hardhout te gebruiken. Deze houtsoort is beter geschikt voor een vochtige ruimte dan fijnere houtsoorten zoals eiken, kerselaar, cedar of douglas.
Een ideale optie voor de badkamer is tropisch hardhout. Dit is namelijk een duurzame variant, die erg geschikt is voor een vochtige ruimte. Een aantal voorbeelden hiervan zijn merbeau, iroko en azobé. Deze hebben allemaal een unieke uitstraling en zorgen voor een bijzondere sfeer.
Hardhout. De meest duurzame houtsoort is hardhout. Deze houtsoort is dus het best bestand tegen vocht, zonder dat het behandeld hoeft te worden, en gaat wel meer dan 25 jaar lang mee. * Bij Hout en Bouwmaterialen vindt u daarom onder andere een ruim assortiment aan palen en balken van hardhout.
Olie is de meest natuurlijke afwerking van hout voor een vochtige ruimte. De nieuwste generatie hardwaxolie verhardt de oppervlakte van zachtere houtsoorten en behoudt de natuurlijke uitstraling van het hout. Wasolie is na meerdere behandelingen goed bestand tegen indringen van vocht.
Bij de keuze voor hout in de badkamer, moet je uiteraard rekening houden met de vochtige omgeving waarin het zal worden toegepast. Het allerbeste bestand tegen de omstandigheden in een badkamer is teakhout. Het rot niet en is dus heel goed bestand tegen water en zelfs tegen water dat er een tijdje op blijft staan.
MDF is hét materiaal voor meubelwerk en interieurtoepassingen. Dit kan een kast, een wand of een gehele ombouw zijn. Met deze vochtwerende variant is het meubel ook geschikt in de badkamer, garage of keuken.
Zowel massief hout als plaatmateriaal zijn geschikte materialen voor in de badkamer. Een badkamermeubel van massief hout bestaat volledig uit hout. Voor in de badkamer is tropisch hardhout het meest geschikt, omdat deze soort goed kan tegen vocht. Denk dan aan teak, merbau of jatoba.
Drie soorten olie die vaak gebruikt worden om hout waterdicht te maken zijn lijnzaadolie, walnootolie en tungolie (ook wel Chinese houtolie genoemd). Tungolie is doorgaans één van de bestanddelen in veel producten uit de winkel.
Een lak, transparante beits of vernis geven het hout oppervlakte-bescherming. Deze moeten vaker herhaald worden omdat ze maar een dunne beschermlaag geven en sneller afslijten. Een diepere waterafstotende behandeling met nanotechnologie zorgt ervoor dat de poriën van het hout worden afgesloten worden voor vocht.
Eikenhout is een fijne houtsoort die warmte en gezelligheid uitstraalt, maar van nature niet perfect beschermd is tegen vocht.
Gebruik hout van hoge kwaliteit
Bij Tuinhoutdiscount.nl gebruiken wij altijd hout voor damwanden, zoals hardhouten planken en hardhouten palen, van duurzaamheidsklasse 1. Wij gebruiken altijd Angelim Vermelho, Azobé en Okan. Met deze houtsoorten weten wij zeker dat u zo lang mogelijk kunt genieten van uw damwand.
Beide houtsoorten zijn redelijk tot goed te impregneren (grenen beter dan Douglas) waardoor het hout langer beschermd blijft. Omdat Grenen houtdelen vaak meer spinthout bevat dan Douglas hout, zijn deze onbehandeld juist iets minder duurzaam en moet deze altijd worden geïmpregneerd worden voor buitentoepassingen.
Een herbehandeling kan dan na enkele jaren nodig zijn. Het verschil tussen Douglas en vuren of grenen is dat douglas minder noesten heeft en geler van kleur is. Ook is douglas iets duurzamer dan vuren of grenen. Dat verschil is echter minimaal.
Een houten vloer kan heel goed in een badkamer, tenminste als je daar de multiplank voor neemt. Deze gelaagde plank heeft een drager van berkenmultiplex voorzien een een eiken toplaag. Deze plank werkt van zichzelf nauwelijks en goed rechtsreeks op beton verlijmd ligt zo'n speciaal hiervoor bestemde plank super strak.
Een meubel van fineer is zeer geschikt voor in de badkamer. Fineer hout is minder onderhevig aan bijvoorbeeld wisselende luchtvochtigheid en heeft de uiterlijke karaktereigenschappen van massief hout.
Bamboe is een type hout wat veel beter tegen vocht kan dan bijvoorbeeld hout, maar bamboe is niet watervast. Vocht kan, net als bij hout, in de bamboe trekken waardoor vlekken kunnen ontstaan of vloerdelen kunnen vervormen.
Hoe kan je zachthout behandelen tegen vocht
Tot de zachte houtsoorten behoren onder andere grenen en vurenhout en die worden voor veel toepassingen gebruikt. Het is makkelijk verwerkbaar en tevens een stuk goedkoper dan hardhout. Zo gebruikt men zachthout voor onder andere blokhutten, schuttingen en tuinhuisjes.
Onbehandeld vurenhout is niet goed bestand tegen weersinvloeden en is erg vatbaar voor houtrot en aantasting door schimmels en algen.
Grootste bedreiging voor hout: VOCHT
Van alle omgevings- en weersinvloeden die hout buiten ondergaat is de grootste bedreiging voor levensduur van hout: water. Vocht zorgt namelijk voor goede omstandigheden voor in hout aanwezige schimmels om het hout aan te tasten.
Hardhout multiplex is watervast verlijmd, maar is door de opbouw niet geschikt voor buiten. Wel is hardhout multiplex geschikt voor vochtige binnentoepassingen. Okoume multiplex (door en door) is de meest gebruikte multiplexplaat voor exterieur timmerwerk.
Met een impregneermiddel wordt hout verduurzaamd door schimmel- en insectenwerende stoffen in het hout te laten doordringen. Het hout wordt hiermee waterafstotend gemaakt en gaat tot wel vijf keer langer mee. Bovendien voorkomt u aanslag van mossen en algen op het hout.
De vernis is de transparante afwerking die het hout het meest duurzaam beschermt. Het is ideaal voor zogenaamde "nobele" houtsoorten, die het een ideale en blijvende waarde biedt. De vernis houdt het hout vast in een ondoordringbare cocon en beschermt het zo tegen agressie van buitenaf.
Underlayment Fins Vuren is een multiplex dat bestaat uit 7 lagen en wordt gemaakt van Fins vurenhout. Het heeft sterke vochtwerende eigenschappen en is daarom geschikt voor toepassingen in vochtige ruimtes.
Watervast multiplex is te koop in diktes van onder andere 10mm, 15mm en 18mm. Tevens kunt u dit multiplex toepassen in vochtige ruimtes zoals een badkamer.
Zo is multiplex sterker dan OSB. Dit komt door de natuurlijke structuur van het hout dat gebruikt wordt in de multiplex platen. Dit houdt trekbelasting beter vast dat de OSB-platen, die bestaan uit houtsnippers en een bindmiddel.