Voor de meeste aquaria is fijn grind het meest geschikt. Als het grind te grof is, kan er namelijk vuil tussen ophopen. Daarnaast is grind beschikbaar in allerlei kleuren. Over het algemeen geldt dat natuurlijke kleuren het meest geschikt zijn.
Volg dan de volgende formule: Diepte in cm X breedte in cm X gewenste laagdikte : 1000 X 1.6 = het aantal kilo benodigde grind.
Leg een laag gewassen grind (3-5 cm) op de bodem van het aquarium. Zorg dat er iets minder grind tegen de voorkant vanje aquariumruit ligt om diepte te creëren. Vermeng grind eventueel met bodemmeststof. Zelf gebruik ik geen voedingsbodem omdat het niet noodzakelijk is en na verloop van tijd toch is uitgewerkt.
Volg dan de volgende formule: Diepte in cm x breedte in cm x gewenste laagdikte : 1000 x 1.6 = het aantal kilo benodigde grind.
het is misschien veel werk, maar ik raad aan alles eruit piepschuim eronder en opnieuw grind er in! kost je nu wat moeite maar bespaart een hoop problemen straks als je pech hebt. dus het beste is piepschuim en daar de stenen op leggen en dan pas het grind er in.
Bij vrijwel alle andere opties ben je 'verplicht' de achterwand schoon te houden en dat klusje gaat je uiteindelijk opbreken. Zwart geeft een prima dieptewerking en je kunt de wand uiteindelijk laten begroeien. Puur vanuit praktisch oogpunt kies ik zwart.
Aandachtspunten rotsen en stenen
Een kalk steen lost namelijk op in het water, de kalk mengt zich met het water waardoor je troebel water krijgt. Enkel en alleen de stenen en rotsen die de waterwaardes niet veranderen zijn geschikt om te plaatsen in de aquaria.
Hoeveel grind voor een aquarium nodig zijn, kan met de Gravel calculator heel eenvoudig berekend worden. Daarvoor vermenigvuldigd men de maten van het aquarium (lengte = A in cm, breedte = B in cm) met de gewenste hoogte (C in cm) van sera Gravel, de som wordt erna door 1.000 gedeeld.
Een aquasoil gaat met gemak twee jaar of langer mee qua structuur.
€ 94,70 incl. btw
Los gestort per kuub te bestellen.
Bodemrot kun je herkennen aan donkere plekken in je bodem, een rottende geur of het zien van kleine luchtbelletjes wanneer je bv een vinger in de grond steekt. Dit kan bijvoorbeeld ontstaan doordat er teveel grind of zand is neergelegd.
In een gemiddeld aquarium wordt een bodem van ongeveer 5 cm dik aangeraden met een grotere hoeveelheid achterin. Gebruik je een aquasoil? Dan kun je dit aanpassen aan de wensen van je planten en hardscape.
Je kunt het beste zo'n 2 – 3 weken wachten voordat je de eerste vissen toevoegt aan je aquarium. Je kunt de bacteriecultuur in je aquarium opstarten door Safestart te gebruiken. Het is daarentegen ook belangrijk om je leidingwater visvriendelijk te maken.
Misschien wel de belangrijkste functie van aquarium stenen is het bieden van een thuis aan nuttige bacteriën. Deze bacteriële kolonies zijn nodig om afval van de vissen, voedselresten en plantenresten te verwijderen.
De rol van de voedingsbodem
De meeste aquariumplanten hebben een bodem nodig. Heeft de aquariumplant wortels, dan moet er een geschikte bodem gebruikt worden zodat de plant goed kan groeien en zich kan ankeren met de wortels. Daarmee ben je er nog niet.
Het idee achter een Aquasoil is dat het de ideale water condities aanbiedt, waar veel planten om vragen. Aquasoils zijn daarom ook niet water neutraal. Dit houdt bij JBL ProScape Plant Soil in dat het water een iets zure pH waarde krijgt. Het staat dan gelijk aan wat veelal voorkomt in de tropische gebieden.
Hoe bereken ik de hoeveelheid soil/ bodemgrond die nodig is voor mijn aquarium? Je meet de lengte en breedte van je aquarium in cm. Vervolgens vermenigvuldig je dit met de gewenste bodemhoogte. Als je dit nu door 1000 deelt heb je het aantal benodigde liters aquasoil.
Aquariumplanten zorgen voor een goede waterkwaliteit en voor gezonde vissen in je aquarium. Dit is enkel mogelijk wanneer de planten gezond zijn en kunnen groeien. De planten in aquaria hebben voeding nodig. Wanneer ze te weinig voedingsstoffen binnenkrijgen zullen ze slecht groeien, verkleuren en uiteindelijk sterven.
Een gemiddelde tijdsduur van een voedingsbodem is 5 jaar. Uiteraard is er geen reden om de bodem te vernieuwen als de plantjes goed groeien, en er geen last is van overmatige alg. Bij een nieuw aquarium is het verstandig om de plantjes eerst te laten wortelen met niet teveel licht per dag.
Aquarium bodem; Aquasoil
Aquasoil wordt veel gebruikt door Aquascapers en bevat veel voedingsstoffen voor jou planten. Daarom vereist het ook veel waterwissels bij de opstart omdat er in het begin veel stoffen vrij komen. Ook zijn de meeste bodems PH verlagend.
- Zand is veilig voor je vissen. Zand kan namelijk de vis niet beschadigen. - De aquarium planten kunnen in het zand beter blijven vaststaan. - Met een zandbodem kan je ook veilig bodemvissen erbij nemen, met grind niet.
Meestal gaat het ook gewoon goed en dat beetje kalk dat een steen afgeeft aan het water kan ook geen kwaad. Dat lijkt me niet helemaal correct eigenlijk. In een bak waarin hard water nodig is (bv malawi/tanganyika) is dat idd geen probleem.
Breuksteen is een veel gebruikte steensoort bij cichlide aquaria, natuurlijk kan het ook gewoon in een gezelschapsbak.
kwarts en amethist
Kwarts is, net als de kwarts-aders die hierboven beschreven zijn, prima voor vrijwel alle aquaria. Let er wel op dat men in winkels vaak niet weten wat ze verkopen, en testen met een zuur kan zeker geen kwaad. Amethist is een ander smaakje kwarts met kleine hoeveelheden andere elementen erin.