“De prijs is afhankelijk van de vraag, maar ik ben er vrij zeker van dat een reis naar Mars (retourticket is gratis) ooit minder dan 500.000 dollar (omgerekend zo'n 441.540 euro) zal kosten en misschien zelfs minder dan 100.000 dollar (omgerekend zo'n 88.308 euro).
De onderzoekers bevelen een missie aan die niet langer dan vier jaar duurt. Een langere reis zal astronauten namelijk blootstellen aan een te hoge hoeveelheid gevaarlijke straling. Een reis van vier jaar is overigens goed denkbaar: een enkeltje naar Mars duurt ongeveer negen maanden.
Het ruimtevaartuig heet Starship, en al vanaf 2024 gaan astronauten ermee naar Mars om te beginnen met de bouw van een basis. Dat is althans de ambitie van Elon Musk, de oprichter van het Amerikaanse ruimtevaartbedrijf SpaceX, die in september 2019 een Starship-prototype presenteerde.
Op 30 mei staat Mars ook het dichtst bij de aarde, op een afstand van 'slechts' 75,3 miljoen kilometer.
Op de maan is het altijd heel erg koud
De maan heeft geen atmosfeer en daarmee ook geen bescherming tegen de straling van de zon. In het zonlicht is het er 120°C boven nul. Zonder atmosfeer kan er op de maan ook geen warmte worden vastgehouden. Aan de nachtzijde is het dan ook meteen ijskoud, 170°C onder nul.
Gegeven de afstand tot de zon, gemiddeld zo'n 228 miljoen km, en het lage planetaire albedo van de wolkenloze planeet, wordt de effectieve temperatuur van Mars berekend op 216 K. Op Mars heerst een gemiddelde oppervlakte temperatuur van 218 K. Dit betekent dat het natuurlijke broeikaseffect slechts 2 graden bedraagt.
De zwaartekracht op Mars is in vergelijking met Aarde slechts 40%. Dus dan weeg je niet 70 kg maar 28 kg. Toegevoegd na 30 minuten: Zelfs iets lichter nog volgens de NASA. Volgens NASA is de zwaartekracht op Mars 0,38G ipv de 1G op Aarde.
Volgens de Fédération Aéronautique Internationale (FAI) begint de ruimte op een hoogte van 100 kilometer, de Kármánlijn. De Amerikaanse luchtmacht en de Amerikaanse luchtvaartautoriteit FAA hanteren echter een minimale hoogte van 80,5 kilometer (50 mijl).
Na een reis van zeven maanden kwam marsrover Perseverance gisteravond aan op Mars. De Nederlandse Gerhard Kruizinga was verantwoordelijk voor de navigatie.
Water is één van de vijf voorwaarden voor mensen om te kunnen overleven op Mars. Naast water is er ook eten, onderdak, kleding en zuurstof nodig.
Het mooie aan de ruimte is dat het ruimtevaartuig helemaal geen weerstand ondervindt en als lichtdeeltjes het blijven trakteren op kinetische energie, kan het ruimtevaartuig heel geleidelijk uiteindelijk een snelheid bereiken die ongeveer net zo groot is als een derde van de snelheid van het licht.
Een reis naar onze ruimtebuur de Maan duurt drie dagen als we traditionele chemische raketten gebruiken. Mars, de planetoïden en de buitenste planeten staan maanden of zelfs jaren ver weg.
Mars heeft inmiddels al veel aan ons blootgelegd. In 2013 werden er stenen gevonden die erop duiden dat er een beekje of rivier moet hebben gestroomd, iets wat eigenlijk ook al werd bevestigd door de Viking 1-lander in 1976, het eerste voertuig dat we ooit op Mars hebben gekregen. Die toonde dat er rivierbedden waren.
In 1965 was het de Amerikaanse Mariner 4 die als eerste ruimtevaartuig van de Aarde Mars wist te bereiken, en afrekende met de kanalen en intelligent leven op de planeet. Mars bleek een dode planeet, die niet op de aarde, maar meer op onze maan leek.
Het antwoord luidt: 10 uur, 33 minuten en 38 seconden.
In zo'n situatie is het onmogelijk om te overleven. Maar wanneer medische hulp stand-by is en de luchtdruk geleidelijk afneemt, kan een mens het net een minuut in een vacuüm volhouden.
Voor zover onderzoekers nu weten is er geen einde aan het heelal. Er is dus geen rand waar de ruimte stopt. Sterker nog: het heelal blijft groeien. Sterren en planeten bewegen steeds verder van elkaar af.
Op de Maan is je massa ook 80kg, maar je gewicht is 80 x 1,6 = 128N, ongeveer een zesde deel van je gewicht op Aarde. Toch is het feit dat een personenweegschaal een resultaat in kilogrammen geeft niet helemaal fout.
De duur van de zonnedag op Mars (vaak sol genoemd) is 24 uur, 39 minuten en 35,24409 seconden. Op Aarde is dit respectievelijk 23 uur, 56 04.2s en 24h 00m 00.002. Dit geeft een omrekeningsfactor van 1,027491 dagen per sol. Een Marsdag (een sol) is dus 2,7% langer dan een dag op Aarde.
Maar Jupiter is geen ster, het is een planeet, gemaakt van gas. Je kunt er dus niet op lopen. Jupiter is erg groot, maar dat betekent niet dat hij langzaam beweegt.
Uranus bezit de koudste atmosfeer van ons zonnestelsel, nog kouder dan de verder gelegen planeet Neptunus. In de atmosfeer van Uranus zakt de temperatuur tot een minimum van -224 graden Celsius. De gemiddelde temperatuur bedraagt er -196 graden Celsius.
Omdat een jaar op Mars bijna twee aardse jaren duurt zijn de seizoenen er ook bijna twee keer zo lang. Een dag duurt op Mars 24 uur en 39 minuten. Net iets langer dan bij ons dus. Omdat Mars verder weg staat van de zon dan de Aarde is het er flink kouder.
'Planetoïden, met kans op hevige neerslag,' zo klonk de weersverwachting op Mars enkele miljarden jaren geleden. Nieuw onderzoek naar het Marsklimaat wijst erop dat die neerslag hevig genoeg kan zijn geweest om kraters op het oppervlak van de planeet te doen afslijten.
Mars Incorporated (afkorting: Mars Inc.) is een Amerikaans bedrijf dat voornamelijk bekend is van het snoepgoed dat het bedrijf produceert. Het bedrijf was in Europa actief onder de naam Masterfoods maar sinds september 2007 heet het ook in Europa "Mars".