In de Verenigde Staten duurt het basisonderwijs (elementary/primary education) 6 jaar. Ook het voortgezet onderwijs (secondary education) duurt 6 jaar. Er zijn zowel openbare (public) als particuliere (private) scholen. De verdeling van deze 12 onderwijsjaren (grades) verschilt per staat of district.
Het verplichte onderwijs in de Verenigde Staten beslaat dertien jaar. Het begint met een jaar kindergarten, een soort kleuterschool, gevolgd door 12 jaar klassikaal onderwijs, van de eerste tot en met de twaalfde klas. Daarom wordt dit systeem wel K-through-12 (of K-12) genoemd.
Er zijn 3 verplichte vakken: Engels, Wiskunde, Geschiedenis. Sommige scholen hebben ook wetenschap nodig. Als je ervoor kiest om het Diploma te behalen (alleen voor studenten van graad 12), moet je ook andere verplichte vakken volgen.
Amerikanen noemen hun schoolsysteem ook wel K-through-12. Je begint op de kindergarten, dat is één of twee jaar en staat bij ons gelijk aan de kleuterklassen; groep 1 en 2. Daarna ga je naar de elementary school voor vier jaar, 1-4 grade. Bij ons is dit dus groep 3 t/m 6.
In Amerika volgen alle studenten namelijk 12 jaar les, wat hier gelijk staat aan een VWO 6. Wanneer jij jouw VWO 6-diploma behaald hebt (ook wanneer je hier minder dan 12 jaar over gedaan hebt) vindt de Amerikaanse overheid dat jij het maximale behaald hebt en dus niet meer thuis hoort op een High School.
Zomervakantie: De zomervakantie duurt 10-11 weken, meestal van mei tot augustus of van juni tot half augustus.
In Amerika heb je in tegenstelling tot Nederland geen centrale eindexamens. Amerikaanse scholieren ronden hun vakken af met de laatste toets die daarvoor op de planning staat. Hoewel dit dus misschien niet zo heel spectaculair lijkt, is de diploma-uitreiking wel weer extravagant.
Middle School leeftijd 10 -13 jaar (grades 5 - 8) High School leeftijd 14 -18 jaar (grades 9 -12).
' Na een stapel toelatingstests kwam ze definitief door de 5-procentkeuring. 'Harvard behoort tot de Ivy League, dat wil zeggen dat je als sporter géén beurs of voorkeursbehandeling krijgt. Ze voeren een heel duidelijk beleid: de studie staat voorop.
9th Grade: Freshman (14-15 jaar) 10th Grade: Sophomore (15-16 jaar) 11th Grade: Junior (16-17 jaar) 12th Grade: Senior (17-18 jaar)
De lange zomervakantie is ontstaan uit het landbouwverlof en was dus oorspronkelijk een vrije periode om te kunnen helpen op het land en met de oogst.
Verenigde Staten
In de VS wordt een waardering tussen A+ (uitstekend) en E (onbevredigend) gegeven. Op sommige scholen ook een F. Cijfers in de VS zijn niet wettelijk vastgelegd, maar door scholen bepaald. Zo kunnen er verschillen ontstaan in de percentages die worden toegekend bij bepaalde cijfers tussen scholen.
In Nederland zou je in de 5e klas zitten wanneer je in de 11th grade zit.
In Nederland ga je na de middelbare school naar een universiteit, hogeschool of je gaat een MBO opleiding volgen. In Amerika gaan jongeren na de high school naar een 'college'. Eigenlijk kun je een College in Amerika dus vergelijken met een Nederlandse hogeschool of universiteit.
Studiebeurzen. Veel universiteiten in Amerika stellen beurzen ter beschikking voor (internationale) studenten om een studie aan de universiteit te kunnen bekostigen. De drie meest voorkomende beurzen zijn de need-based, merit-based en sportbeurs.
Mbo-opleiding
Een Associate's degree kan na 2 jaar behaald worden aan een college of universiteit. Op een college word je (met een mavo, havo of vwo diploma) makkelijker toegelaten dan op een universiteit.
Voldoende wil zeggen: 5,5 of hoger.
High School in Amerika
Het leven op je High School is een belangrijk onderdeel van je verblijf in Amerika. Op een normale schooldag word je 's morgens door een schoolbus opgehaald, tenzij je vlakbij woont of eigen vervoer hebt. De lessen beginnen rond 8 uur. Na drie of vier lesuren is er een lunchbreak.
Gemiddeld hebben Amerikanen in de private sector maar zestien dagen per jaar vrij - en dat is inclusief zes feestdagen op vaste momenten verspreid over het jaar. Ze kunnen dus niet meer dan tien dagen vrij nemen voor een zomervakantie.
Amerikanen werken bijna 1800 uur per jaar, Nederlanders iets meer dan 1400. In Nederland besloeg de gemiddelde werkweek in 2019 31 uur. Dat komt vooral omdat zoveel Nederlandse vrouwen in deeltijd werken. Slechts weinig Nederlanders – man of vrouw – werken meer dan 41 uur per week.
Hier hebben we gemiddeld 28 vakantiedagen, inclusief de feestdagen. Dit zijn er 11 minder dan in Italië. Maar in Amerika hebben ze er bijvoorbeeld in totaal 16. En dit is alleen als je fulltime werkt.