2021 is een veel klassieker jaar dan veel van de voorgaande oogstjaren. Na de warme, rijpere wijnen uit 2018, 2019 en 2020 valt direct op aan de wijnen uit 2021 dat de alcoholpercentages veelal rond 12,5-13% liggen: een flink contrast met de 14-15% van voorgaande jaren. De wijnen zijn eleganter en lichter in stijl.
2008 was een goed jaar voor liefhebbers van alcoholrijke en pure wijnen en ook 2004 scheerde hoge toppen. 2001 en 1998 zijn veilige keuzes en fans van Shirazwijnen zweren het best bij 1997. Het topjaar? Dat moet zonder twijfel 1990 geweest zijn.
De wijnwereld kreeg de afgelopen jaren te maken met grote weersextremen met dit jaar misschien wel als toppunt – of dieptepunt. Nu de oogstperiode in zicht komt, komt er ook langzaam een beeld van wat voor wijnjaar 2023 wordt voor Italië. En het belooft niet heel veel goeds.
Het warme jaar 2018 geldt als goed wijnjaar, het jaar 2017 brengt bij de meeste experts minder goede herinneringen naar boven. Met 2022 lijkt het de kant van 2018 op te gaan.
Wijnjaar 2021: helaas niet het beste jaar voor de Europese wijnindustrie.
Kwalitatief blijft 2021 achter op de zeer goede oogstjaren die Bordeaux recent achter de rug heeft.
Frankrijk. Het is het wijnland bij uitstek en wereldwijd bekend om de wijnen van goede kwaliteit. Menig reiziger zal op zijn reis door Frankrijk wel eens een wijnhuis hebben aangedaan. De wijnstreken zijn door het hele land te vinden, met Bordeaux als bekendste en meest gerenommeerde naam.
Frisse, fruitige witte wijn 1 jaar bewaren, tot de nieuwe oogst. Lichte rode wijn maximaal 1 jaar bewaren. Volle, houtgerijpte witte wijn 2-4 jaar bewaren. Krachtige rode wijn 3-6 jaar bewaren, sommige Grand Cru's kunnen wel tot 15 jaar bewaard worden.
Oogstjaar 2017 - Barolo - Vier Sterren
De Barolo's uit het oogstjaar 2017 zijn rond februari 2021 op de markt gekomen. Het oogstjaar 2017 kan worden gewaardeerd als een Vier Sterren Oogstjaar.
2010. Zowel 2009 en 2010 vallen onder de superieure wijnjaren voor de meeste Bordeaux wijnen.
Hoe wijn verouderd “hoe ouder, hoe beter”
Er zijn slechts weinig wijnen die daadwerkelijk beter worden (slechts ongeveer 3% van de markt). Deze smaken zelfs helemaal niet lekker wanneer deze net gemaakt zijn. Voor deze speciale wijnen geldt dus inderdaad, hoe ouder, hoe beter.
547 jaar. Dat is de leeftijd van de oudste wijn ter wereld die nog drinkbaar is. En deze is te vinden in – jawel – de Alsace! De droge witte wijn ligt veilig opgeslagen in de kelders van Hospices de Strasbourg.
Tussen twintig en veertig jaar is de wijnstok op zijn best. Hoewel hij ouder kan worden, neemt na veertig jaar de opbrengst af.
Bewaren van een ongeopende fles witte wijn
Volle en houtgerijpte wijnen kunnen tot vier jaar worden gelegd en zoete wijnen (dessertwijnen) tot tien jaar: Frisse en fruitige witte wijnen: 1 jaar. Volle houtgerijpte witte wijnen: 2 tot 4 jaar.
De betere wijnjaren die algemeen erkend worden voor de Barolo streek zijn 2016 – 2015 – 2013 – 2010 – 2007 – 2006.
Wat vertelt het jaartal op een etiket van de wijnfles? Om maar direct met het antwoord te komen, dit jaartal staat voor het jaar waarin de druiven zijn geoogst. Het is dus niet zo dat de wijn in datzelfde jaar ook daadwerkelijk is gebotteld.
Waarom is een Barolo wijn “duur”? Omdat het erg kostbaar is een Barolo te produceren. Dat begint al met het feit dat Barolo pas in het 4de jaar na de oogst op de markt gebracht mag worden. Dit betekent dat de wijnboer dus ook deze volledige periode de wijn moet huisvesten.
2016 wijnjaar Bordeaux
Wat men niet gemakkelijk veronderstelt gebeurde toch: ook 2016 was een uitstekend wijnjaar. Het jaar 2016 wordt gekenmerkt door twee extremen in het weer: een ongekend natte periode vanaf januari. In een half jaar viel bijna evenveel regen als normaal in een jaar.
Het Barolo Oogstjaar 2015 is zonder enige twijfel een Vijf Sterren Oogstjaar, een groots wijnjaar, met vele schitterende en ook hoog beoordeelde Barolo's.
Eind 2021 koos Wine Spectator unaniem de rode wijn Castillo Ygay Gran Reserva Especial als "Beste wijn ter wereld" en sindsdien is het aanpoten voor het Rioja wijnhuis Marqués de Murrieta.
Wanneer je eens een fles wijn heb waarvan je zeker bent dat hij niet meer goed is, ruik er dan eens goed aan.Je zult de zure geur en muffige aroma's opslaan en deze eerder kunnen herkennen wanneer je echt eens twijfelt aan de kwaliteit van een geopende wijn.
Verkoop van rode wijn daalt
Jarenlang werd rode wijn veruit het meest gedronken, blijkt uit cijfers van de Koninklijke Vereniging van Nederlandse Wijnhandelaren. Tot nu was het gebruikelijk dat 50 procent van de verkochte wijn rood was. Zo rond de 35 procent was wit, en dan nog een beetje rosé.
Volgens de statistieken in het FAO-rapport is Italië de grootste wijnproducent ter wereld, met een jaarlijkse wijnproductie van 4.796 miljoen ton wijn.
De Bordeaux-streek is ongetwijfeld een van de bekendste wijnstreken ter wereld. Van Saint-Emilion tot de Route du vin de Bordeaux … Deze regio heeft een rijke geschiedenis en produceert enkele van 's werelds beste wijnen. Naast de historie staat Bordeaux ook bekend om de mooie omgeving.