Er is aangetoond dat selderij helpt om een hoog cholesterolgehalte te verlagen, ontstekingen te verminderen, een hoge bloeddruk te voorkomen of te behandelen, maagzweren te voorkomen, de lever te beschermen, het gewichtsverlies bevordert, de spijsvertering bevordert en een opgeblazen gevoel vermindert, ...
Reken 350-400 gram bleekselderij per persoon om uiteindelijk 250 gram op je bord te krijgen. Maar ook een stengel uit het vuistje, 60 gram, is een mooie bijdrage aan je dagelijkse portie groenten!
Bleekselderij is, net als wortelen, mango's en mandarijnen, rijk aan bèta-caroteen. Dit wordt in het lichaam omgezet in vitamine A. Het zorgt voor een goede weerstand en is belangrijk voor het gezichtsvermogen. maar ook voor gezonde botten, tanden, huid en voor de groei.
William beveelt aan om iedere ochtend 500 ML vers selderij sap op een nuchtere maag te drinken.
Het is een goede ontstekingsremmer
Bleekselderij bevat een hoop antioxidanten die de strijd aangaan met ontstekingen in het lichaam. Het heeft daarnaast anti-bacteriële werkingen: ideaal in tijden waarin griepjes, verkoudheden en ontstekingen in het land zijn.
Selderij heeft een laag zoutgehalte en je krijgt ook vezels, magnesium en kalium binnen die ook helpen bij het reguleren van de bloeddruk. "Om deze voordelen te krijgen, moet je dagelijks ongeveer vier stengels selderij eten," zegt Dr Shafer.
Selderij is bloeddrukverlagend
Het verlaagt de bloeddruk. Een actieve stof genaamd ftaliden in selderij helpt de spieren rond het hart te ontspannen en stimuleert de bloedsomloop. Rauwe bleekselderij verlaagt hoge bloeddruk. Het werkt als vochtafdrijver en verwijdt de bloedvaten.
Goed voor je spijsvertering
Bleekselderij is bijzonder goed voor je spijsvertering. De groente bevat namelijk een stofje dat een positieve invloed heeft op je maag. Het zou de maagwand gezond houden en er eveneens voor zorgen dat je maag precies de goede hoeveelheid maagzuur afscheidt .
480 ml minimaal per dag! Dat is sap van 1 a 2 hele stronken bleekselderij. Als je dat in het begin teveel vindt, bouw het dan langzaam op tot min. 480 ml.
Snijd de stengels en bladeren in kleinere stukken en doe ze in je juicer. Pers eventueel extra ingrediënten voor de smaak, zoals een beetje biologische citroen. Voor extra gezondheidsvoordelen: Drink je bleekselderij sap 's ochtends, op een nuchtere maag. Wacht minimaal 15 minuten voordat je iets anders eet of drinkt.
Je kunt bleekselderij goed rauw eten. Eet de groente bijvoorbeeld als hapje met een dipsaus of bij een kaasschotel. In een salade is bleekselderij ook een goede smaakmaker. Of wat dacht je van een klassieke Italiaanse tomatensaus met een uitje, wortel en een stengel bleekselderij?
In selderijsap zitten naast alle vitamine en mineralen ook veel flavonoïden. Deze krachtige vorm van antioxidanten zijn belangrijk voor de stofwisseling van vitamine C. (2) Vitamine C is weer goed voor een sterk immuunsysteem. Daarnaast zitten de stoffen apium, polyethyleen en luteolin in selderij.
Om de harde draden aan de buitenkant van stengels bleekselderij te verwijderen, moet je je eigen 'puntje' creëren. Doe dat door de stengel aan de binnenzijde van de bovenkant iets in te snijden. Dat bovenste stukje kun je er vervolgens aan de buitenzijde af trekken, waarmee je meteen de harde draden meeneemt.
Wanneer je allergisch bent voor bleekselderij, of dit om een andere reden niet eet, kun je bleekselderij vervangen door bijvoorbeeld komkommer of sla.
In de diepvries (bij minimaal -18°C) kun je rauwe bleekselderij tot 12 maanden bewaren. Blancheer de bleekselderij 2-3 minuten kort voor invriezen. De bleekselderij kun je vervolgens in een goed gesloten plastic zakje of bakje bewaren. Gare bleekselderij kun je ook tot 12 maanden in de diepvries bewaren.
AH Biologisch Bleekselderij bestellen | ah.nl.
Sap gemaakt met een slowjuicer kun je tot 48 uur afgesloten in de koelkast bewaren. Als je het sap langer wil bewaren, dan kun je het sap ook invriezen. Sap uit de slowjuicer kan tot 12 weken in de vriezer bewaard worden.
Verse selderij kun je in vershoudfolie 5 tot 7 dagen bewaren in de koelkast. Je kunt selderij ook invriezen. In een goed gesloten plastic zakje is selderij tot 12 maanden houdbaar (bij minimaal -18°C).
Het Amerikaanse Ministerie van Landbouw (USDA) raadt volwassenen aan hun natriuminname te beperken tot 2.300 mg per dag. Als je meerdere glazen selderijsap per dag drinkt kan het dus een uitdaging worden om onder deze hoeveelheid te blijven (6).
Er zitten 10 kilocalorieën in 1 schaaltje (70 gram) bleekselderij. Wil je weten hoe het zit met de andere voedingswaarden in 'bleekselderij'? In onze caloriechecker hieronder kom je te weten hoeveel vet, verzadigd vet, eiwit, koolhydraten, suikers en vezels erin zit.
Kalium is belangrijk voor een normale bloeddruk. Veel kalium zit in banaan, krenten en rozijnen. In een appel zit niet zo veel kalium. Maar appels zijn de meest gegeten fruitsoort in Nederland.
Bijwerkingen bleekselderij juice
Je kunt in, het begin, enkele bijwerkingen krijgen door het drinken van bleekselderij sap. Zo kun je je misselijk voelen, moe, last krijgen van diarree en winden.
Bieten, rucola en spinazie
Die hebben een lange verzadiging. Nederlandse wetenschappers van de Universiteit van Maastricht hebben nog een opmerkelijke ontdekking gedaan. Zij hebben ontdekt dat rucola, spinazie en rode bieten binnen 5 uur de bloeddruk kunnen verlagen.