De zware en harde vruchten worden opengehakt met een machete. In de cacaovrucht zitten ongeveer 40 cacaobonen. De witte pulp om de bonen is eetbaar, lekker zoet zelfs, en lijkt qua smaak op mango. Maar cacao wordt gemaakt van het binnenste van de boon.
Cacaobonen komen uit Midden- en Zuid-Amerika, waar ze groeien in de peulen van de cacaoboon. Na de oogst moeten de bonen gisten en drogen. Daarna zijn ze klaar om chocola van te maken. Cacao is de belangrijkste grondstof voor het maken van chocolade.
De cacaobonen worden vermalen in een machine. Tijdens het malen komen de vetten in de bonen vrij, waardoor de cacaobonen veranderen in een vloeibare massa. Dit wordt de cacaomassa genoemd. Deze massa wordt gebruikt om chocolade te maken, maar het kan ook verder verwerkt worden tot cacaopoeder of cacaoboter.
Het duurt ongeveer 5 maand voor de vruchten rijp zijn en geoogst kunnen worden. Het oogsten gebeurt handmatig, met grote hakmessen worden de vruchten losgesneden van de boom en vervolgens opengehakt. In elke cacaovrucht zitten tussen de 30 en 50 cacaobonen met wit vruchtvlees er omheen.
Zo eet je ze
Je kunt de nibs puur eten, maar lekkerder is het om ze te combineren met iets anders. Bijvoorbeeld met noten, gedroogd fruit of gojibessen. Gebruik de bonen als topping op toetjes of baksels. Of doe ze door je gezonde shake of smoothie.
Waar kun je rauwe cacao voor gebruiken
Zo is het een heerlijke en gezonde toevoeging van je smoothie, yoghurt of kwark en kun je er ook lekker mee bakken. Door het bakken en de verhitting, verliest de rauwe cacao wel een aantal goede voedingsstoffen. Rauwe cacao is ook verkrijgbaar in de vorm van cacaonibs.
Rauwe cacao in de vorm van nibs en poeder duikt steeds vaker in de schappen als potentiële toevoeging voor je smoothie of havermoutje. Voedingsdeskundige Cassandra Barn legt uit waarom rauwe cacao zo goed is (en chocolade niet per se).
Na 100 jaar is de Cacao boom klaar, maar met zijn 50ste geeft het al 50% minder vruchten. Een vrucht bevat 30 à 40 zaden (er zijn ± 200 bonen nodig voor het maken van 1 kg chocolade).
De studie laat zien dat het gemiddelde jaarlijkse inkomen van het huishouden van een Fairtrade cacaoboer steeg van $2.670 in 2016/2017 naar $4.937 in 2020/2021.
Dit gaat 3 tot 9 dagen door. Dit proces verwijdert de rauwe, bittere smaak van de cacao en het vormt van bestanddelen die typisch zijn voor het aroma van chocolade.
Voor pure chocolade gebruik je cacaomassa, suiker en cacaoboter, maar geen melkpoeder. Voor ongezoete chocolade laten ze de suiker achterwege. De mixer mengt alle ingrediënten tot de massa ongeveer zo dik is als brooddeeg. Het smaakt nu al lekker, maar de textuur is nog te grof.
Na de oogst ondergaan de bonen een natuurlijk gistingsproces, fermentatie. Hierdoor ontwikkelen de bonen belangrijke smaak- en kleurcomponenten. Na fermentatie worden de bonen gedroogd en verder verwerkt.
Cacaobonen worden vooral verwerkt tot chocolade in de landen waar veel chocolade gegeten wordt. In onder andere Ivoorkust, Duitsland en de Verenigde Staten wordt cacao verwerkt, maar Nederland is wereldwijd de grootste cacaoproducent.
De cacaobonen liggen in het midden van de steenvrucht. Elke vrucht bevat veertig tot vijftig 'bonen', die elk ongeveer een gram wegen. Een gemiddelde cacaoboom levert per jaar dus één tot twee kilogram bonen. De cacaobonen worden, met het vruchtvlees dat er nog aanzit, door schimmels en bacteriën gefermenteerd.
Rauwe cacao kopen bij Holland & Barrett.
Gemiddeld verdienen Ivoriaanse cacaoboeren 78 dollarcent per dag.
We betalen 'n extra Tony's premie bovenop de Fairtrade-premie, zodat de boer een leefbaar inkomen kan verdienen. De premie wordt gebruikt om inkomsten voor de boer te verhogen, zowel in geld als door investeringen in 'n hogere productie door middel van landbouwtrainingen en kwekerijen van nieuwe boompjes.
Miljoenen boerengezinnen in cacao-producerende landen zoals Ghana en Ivoorkust hebben daar iedere dag mee te maken. Wist je dat 70% van onze cacao uit deze landen komt? De cacaoboeren leven in armoede ondanks het harde werk dat ze verrichten. Ook de cacao in jouw favoriete chocoladereep komt hier vandaan.
Fairtrade chocolade gaat zowel om de natuur als om de mens. Dit betekent dat het proces van chocolade maken niet schadelijk is voor de natuur én dat de werkomstandigheden van de boeren goed zijn. Denk aan eerlijke prijzen, geen slavernij of kinderarbeid op de plantages.
Op de meeste producten met cacao in de supermarkt staat een duurzaamheidslogo. Kies voor een topkeurmerk om een duurzame keuze maken. De productie van cacao brengt milieuproblemen met zich mee. Er gaat tropisch woud verloren en bij de productie ontstaat een enorme berg organisch afval.
De zaden met de dikkere kant ( de kant met het witte puntje ) naar beneden zaaien, zorg er voor dat er een stukje van de bovenkant uit het zaaimedium steekt wij adviseren om te zaaien in zaai en stekgrond of cocopeat.
Zij raden aan om voor de gezondheid dagelijks 2,5 gram hoog-flavanolgehalte cacaopoeder of 10 gram hoog-flavanolgehalte chocolade binnen te krijgen. Volgens ander onderzoek is het voor volwassenen veilig om dagelijks 2 gram cacaoflavanolen te eten.
Rauwe chocolade, ook wel raw chocolate genoemd, is gemaakt van cacaobonen die niet of slechts minimaal (bij een temperatuur onder de 40 graden Celsius) verhit zijn. Ter vergelijking: bij de productie van 'gewone' chocola worden de cacaobonen gebrand, waarbij de temperatuur oploopt tot maar liefst 150 graden.
Reeds in talrijke onderzoeken, waaronder verschillende meta-analyses, heeft men het verband tussen cacao en diabetes onderzocht. Verschillende van deze opvolgonderzoeken tonen aan dat chocolade de kans op diabetes verkleint of dat cacao een positief effect heeft op het ziekteverloop bij diabeten.