De ontluchter hoort op de standleiding te zitten, waarbij de lucht via het dak moet ontsnappen. De ontluchter hoort dus helemaal bovenin een pand te zitten. Is er nog steeds sprake van stankoverlast, dan is het plaatsen van een extra beluchter een goede oplossing.
Met een ontluchter voegt u een klepje toe aan de afvoer. Zodra er sprake is van onderdruk in het riool, zal het klepje zich openen. Er wordt hierbij lucht vanuit uw woning naar het riool gezogen. Zodra de onderdruk verholpen is, zal het klepje zich automatisch sluiten.
Een beluchter of ontluchter op de riolering moet altijd minstens 50 cm boven het hoogste afvoerpunt uitmonden. Voor de sanitaire leiding zou je echter wel een uitzondering kunnen maken door een snuiver te plaatsen tussen de sifon van de lavabo en de leiding in de muur.
De ontspanningsleiding is meestal het laatste deel van de leiding dat boven het dak uitsteekt (foto onderaan, geheel rechts). Ivm. mogelijke stankoverlast zijn er voor de plaats van de dakdoorvoer van de ontspanningsleiding speciale eisen opgesteld.
Als je borrelende geluiden hoort, kun je eerst proberen om een afvoer te ontstoppen. Lukt het ontstoppen niet? Denk dan aan een leiding die onder de woning doorgezakt is of aan de mogelijkheid dat het ontluchtingskanaal verstopt zit. Schakel dan meteen een vakman in voor nadere inspectie.
U controleert de mate van beluchting ten eerste bij het dak. Hier dient een ontluchtingspijp (rioolbeluchter) uit te steken. Deze rioolbeluchter zorgt voor de beluchting van het rioolstelsel, waardoor de afvoer van water snel en vakkundig verloopt.
Douche-afvoer reinigen met soda
En juist de combinatie van al die viezigheid, zorgt voor een verstopping in de afvoer. Je kunt dan een chemisch schoonmaakmiddel door de afvoer spoelen (als het niet al te laat is), maar behalve dat dit slecht is voor het milieu, heeft het ook een bijtende werking op het leidingwerk.
Vacuüm in de leiding
In beide gevallen wordt de afvoer leeg gezogen bij gewoon water gebruik in de keuken of doorspoelen van het toilet. Hierbij hoor je een klokkend of ploppend geluid in de afvoer. In principe ontstaat er eerst een vacuüm in de leiding en dat betekent dat daar te weinig lucht aanwezig is.
Het is van groot belang dat de ontluchter voldoende lucht doorlaat. Zo is 40mm net genoeg voor een badkamer, maar zeker niet voor een wc. Wij helpen u graag met het ontluchten van uw riolering.
Help!
Stankoverlast van een afvoer kan verschillende oorzaken hebben. De sifon kan droog zijn komen te staan, de ontluchting is defect of de afvoer is verstopt. Het is verstandig om eerst de kraan een tijdje te laten lopen. Een sifon die droog staat houdt namelijk geen stank tegen.
De ontluchter hoort op de standleiding te zitten, waarbij de lucht via het dak moet ontsnappen. De ontluchter hoort dus helemaal bovenin een pand te zitten. Is er nog steeds sprake van stankoverlast, dan is het plaatsen van een extra beluchter een goede oplossing.
Een beluchter is nuttig om onderdruk in de leiding te voorkomen tijdens het doorspoelen. Een ontluchter kan nuttig zijn in geval er iets mis is met het rioleringsstelsel waardoor er overdruk zou kunnen ontstaan met bijvoorbeeld sputterende of verstopte wc's tot gevolg.
Het ding moet vertikaal staan. en dit moet worden geplaatst waar het water het heetst is, dus op de uitgaande kant van de CV ketel. Het CV water stroomt door dit ding heen en het haalt er zoveel mogelijk lucht uit.
Vooral bij sifons van gootsteen en wasmachine e.d. kan een beluchte sifon erg nuttig zijn. Ontluchting betekent dat de lucht in een (meestal grotere) afvoer vrij weg kan komen. Een ontluchter is altijd óók een beluchter want de lucht kan er uit, maar ook er in.
Vaak kunt u de ligging van de riolering vinden op de bouwtekening van uw huis. Eventueel is deze ook opvraagbaar bij de gemeente. De ligging van de rioolaansluiting op gemeentegrond is bij de gemeente opvraagbaar, omdat alleen de gemeente (of in opdracht) in de openbare ruimte mag graven.
Vaak kun je dit probleem zelf oplossen door de sifon open te draaien en van binnen schoon te maken. Soms moet je de leiding ontstoppen met een 'plopper' of een ontstoppingsveer. Pas op met chemische middelen. Ze kunnen je leiding aantasten en problemen veroorzaken in de rioolwaterzuiveringsinstallatie.
Vaak heeft een borrelende afvoer te maken met de ontluchting van jouw afvoer. Het vuile water heeft lucht nodig om weg te kunnen spoelen en als je ontluchtingskanaal verstopt is, blijft het water dus staan en als er dan nieuwe toevoer is, kan het water terug omhoog komen.
Petrichor ontstaat wanneer regen op droge grond valt. De moleculen verantwoordelijk voor deze geur zijn ontstaan, door chemische reacties van plantenresten en bacteriën, tijdens droog en warm weer.
Wanneer u een PVC beluchter of een ander soort beluchter op uw riool plaatst dan wordt de afvoer afgesloten met een klepje. Wanneer er sprake is van onderdruk in het riool dan wordt dit klepje geopend en kan er lucht het riool in gezogen worden. Wanneer er geen sprake meer van onderdruk is dan sluit het klepje weer.
Stijgend toiletwater komt in enkele gevallen voor. Bijvoorbeeld een septische put die vol is. Wat we ook vaak horen: er is wat ingevallen. Dat kan gaan van een geurblokje (dit merken we vaak), speelgoed, maandverbanden, condooms tot een vals gebit.
Kokend water en afwasmiddel in uw afvoer gieten
Geen probleem, want met afwasmiddel en kokend water kunt u de verstopping mogelijk ook verhelpen. Doe in eerste instantie een flinke scheut afwasmiddel in de afvoer. Laat dit vervolgens een minuutje of tien intrekken.
Een klein laagje water in de afvoerbak kan nog helpen bij het vacuüm trekken. Geen plopper bij de hand? Zorg dan voor een klein laagje water in de afvoer, maak een stevige bol van een (natte) doek en doe hetzelfde als dat u met een plopper zou doen.
Kokend water kan u hierbij helpen. Draai allereerst het putje van uw douche open, zodat de opening van de afvoer geheel zichtbaar is. Giet hier vervolgens het kokende water in, zodat dit met grote snelheid door uw afvoer spoelt. Het kokende water reinigt de binnenkant van uw afvoer en neemt ook ophopende haren mee.
Met soda en azijn je afvoer ontstoppen
een verstopte afvoer ontstaat soms ook door kalkaanslag. Dit los je op met soda en azijn. Meng in een emmer een pakje soda met een halve liter azijn. Giet dit langzaam door de afvoer en laat het een hele nacht inwerken.
Chemische ontstoppingsmiddelen werken zeker, maar bij veelvuldig gebruik brengen ze ernstige schade toe aan uw leidingen en dan zit u weer in de problemen. Soda en azijn zijn dan een goed alternatief! Beide middeltjes zijn milieuvriendelijk en helemaal veilig voor uw leidingen.