Waar je in dit geval waarschijnlijk denkt je haar een plezier te doen, schijnt niets minder waar te zijn. Onderzoek wijst namelijk uit dat je haar aan de lucht laten opdrogen nóg schadelijker kan zijn dan de hitte van een föhn.
Blowen is bijna hetzelfde als drogen, echter bij blowen houd je vooral rekening met de valling van je haar zodat je kapsel toch iets meer stevigheid en richting krijgt. Bij het scrunchen, föhn en kneed je tegelijk waarmee je het haar een wild effect geeft.
Wat is het verschil tussen fohnen en stijlen (of zijn er geen verschillen)? Stijlen is een verzamelnaam en föhnen is het haar in model brengen met borstels. Stijlen is eigenlijk het haar in model brengen, dit kan door föhnen, stijlen met de stijltang, of met rollers, krultang etc.
Het vochtgehalte in je haren raakt zo laag, dat je haar droog, broos en breekbaar wordt. Hoewel sommige vrouwen ervan uitgaan dat föhnen beter is dan stylen, is niets minder waar. Wanneer je je haren natmaakt zwellen je haarvezels op. Als je je lokken droogt trekken deze vezels juist weer snel samen.
Zorg ervoor dat het haar al een beetje droog is voordat je gaat föhnen. Hierdoor breekt je haar minder snel af én bespaar je veel tijd. Ook absorberen styling- en verzorgingsproducten minder goed op te nat haar. Föhn daarom op droog of handdoekdroog haar en je bent verzekerd van een perfecte coupe.
Door de hitte van een föhn kan je haar uitdrogen, beschadigen of dof worden. Wanneer je je haar vaak föhnt merk je dat het droger wordt. Maar hoe komt dit? De hitte van een föhn zorgt ervoor dat het water in de haren verdampt.
Waarom zou je je haar met koude lucht föhnen, dat schiet toch helemaal niet op? Toch zit die knop er echt niet voor niets op! Na het wassen van je haar, kun je met de warme lucht effectief en vlot je haar drogen. De warme lucht zorgt er echter voor dat de haarschubben open gaan staan.
Föhn je haar eerst helemaal droog, gebruik je vingers om je haar aan de bovenkant te drogen, zo krijg je gelijk al meer volume. Split je haar op, start met de onderste laag. Wikkel je lokken, één voor één, om een ronde borstel. Werk zo netjes naar boven toe, et voilà.
Met het schuine mondstuk kun je namelijk lok voor lok föhnen en stylen. Ideaal als je haar de neiging heeft om een beetje te pluizen. Met dit opzetstuk blaas je warme lucht geconcentreerd naar één plek. Zo voorkom je ook nog eens oververhitting.
Hoe minder wrijving op je hoofd, hoe beter. Vermijd hoodies en slaap op een zijden kussensloop als je er een hebt. Hierdoor kun je je blow dry verlengen en zal je haar langer zacht blijven. Van katoenen kussens krijg je snel droog haar, omdat het kussen de oliën in je lokken opneemt en ook klitten creëert.
'Blowen' is bijna hetzelfde als drogen, echter bij blowen hou je vooral rekening met de valling van je haar (zodat je kapsel toch iets meer stevigheid en richting krijgt). Föhnen en kneden tegelijk kan bij 'scrunchen', een techniek die meestal wordt gebruikt om het haar een wild effect te geven.
Het is zwaarder, waardoor er extra veel druk op komt te staan, waardoor je haarpunten nog zwakker worden. Wanneer het haar langzaam begint te drogen, kunnen de haren gaan afkraken en kan het beschadigd raken. Daar gaan je mooie lange lokken!
Dat kan gewoon met een goede handdoek of voor het beste resultaat; gebruik een föhn. Een wax of gel in handdoek droog haar maakt je kapsel hard. Als je haar volledig droog is wordt je kapsel wel stevig, maar blijft je haar los en soepel. Uiteraard is dit afhankelijk van je persoonlijke voorkeur.
Door een handdoek te gebruiken om je haar 'droog' te wrijven, beschadig je vooral je haarschubben. Een handdoek van microvezel is een beter alternatief. Deze neemt namelijk twee keer zoveel water op als your average huis-tuin-en-keukenhanddoek.
Je kunt je haar natuurlijk ook aan de lucht laten drogen, maar dat duurt wel wat langer. Ferry Loeve, eigenaar van Het Haartheater, adviseert overigens om toch te proberen je haar zoveel mogelijk met koude lucht te föhnen “om je haar zo min mogelijk te beschadigen.”
De warmte van föhnen, stijlen of krullen kan leiden tot haarbeschadiging, wat uiteindelijk zorgt voor haaruitval. Zorg er daarom voor dat je je haar goed beschermt met de juiste producten en gebruik nooit een föhn, krul- of stijltang op nat haar. Wist je dat je anticonceptie ook de oorzaak kan zijn van je haaruitval.
Voor professionals raden wij aan om te kiezen voor een föhn van minimaal 1750W. Deze is geschikt voor de meeste haartypes. De meeste stylisten en kappers kiezen voor een wattage tussen 1800 à 2000 watts.
De warme lucht zorgt ervoor dat je haar sneller droogt en je het makkelijker kunt vormen. Koude lucht is beter voor je haar en zorgt dat je kapsel beter blijft zitten. Heb jij goede tips om je haar te fohnen?
Overweeg een haardroger met een koude lucht knop. Wil je pluis voorkomen en na het drogen met zacht en glanzend haar rondlopen, dan is dit een feature die zeker een meerwaarde aanbiedt. Wij adviseren om tegen het einde van je föhnsessie te switchen naar de koude lucht knop.
De porositeit van je haar kan genetisch bepaald zijn, maar kan ook andere redenen hebben. Zo wordt je haar droger en poreuser door het vaak te verven, een föhn of stijltang te gebruiken. Maar ook haarproducten met agressieve ingrediënten, zoals sulfaten, of je haar te vaak met shampoo wassen kan dit ook veroorzaken.
Het kan maar duidelijk zijn: "Ga nooit, maar dan ook nooit met nat haar slapen." Volgens Mika van Leeuwen, beautydeskundige van Koffietijd, is nat haar veel kwetsbaarder en breekt daardoor veel sneller af. "Het beste is om je haar eerst aan de lucht te drogen en om het daarna droog te föhnen.
Draag je haar vast
Door je haar vast te dragen, voorkom je dat er wrijving ontstaat tussen je kussen en je haar. Zeker wanneer je veel beweegt in je slaap, is het af te raden om met los haar te slapen.