Ingrediënten: room*, 8,5% suiker, drijfgas (stikstof [E941], distikstofoxide [E942]), emulgator (mono- en diglyceriden van vetzuren [E471]), stabilisator (carrageen [E407]), natuurlijk vanillearoma.
Een standaard slagroompatroon bevat 8 gram distikstofoxide gas, ook wel lachgas genoemd. Met één patroon kun je ongeveer een halve liter slagroom, saus of mousse bereiden. Bij normaal gebruik. Abnormaal gebruik van een product is bijvoorbeeld een halve tube tandpasta in je mond doen.
Lachgas (distikstofoxide) is een drijfgas. Het bestaat uit stikstof en zuurstof. In de voedingsmiddelenindustrie en de horeca wordt het onder meer gebruikt om slagroom en chocolademousse op te spuiten. Lachgas zit ook in slagroomspuiten voor de thuiskok, en in spuitbussen met kant-en-klare slagroom.
Het beste is slagroom met een hoog vetpercentage (35-40%). In de supermarkt kun je vaak tot 35% kopen, bij de groothandel en bij boerderijwinkels vind je soms slagroom met een vetpercentage van 40%. Maar geen zorgen, je kan ook heel goed stevige slagroom maken met room uit de supermarkt.
Slagroomspuiten maken gebruik van kleine patronen gevuld met stikstofoxide om vloeistoffen te beluchten die vervolgens onder druk door de garneerspuit naar buiten worden geperst. De kleine metalen patronen met stikstofoxide worden in de patroonhouder geplaatst.
Bij het maken van slagroom zoetstof of suikerwater gebruiken (dus geen kristalsuiker e.d.). Dit geldt voor alle slagroomspuiten.
HAARLEM - Chef-koks vinden de spuitslagroom van Lidl de beste slagroom, zo blijkt uit een blinde producttest van het vakblad Chef Magazine.
De slagroomspuit is geschikt voor de bereiding van verse en 100% natuurlijke vloeibare room met suiker of likeursiroop, opgeklopt tot slagroom, door gebruik van de slagroompatronen.
Slagroom. Slagroom is dus de room zoals die bedoeld is. Het heeft een vetpercentage van 35% en is eigenlijk het room zoals dat wordt afgeroomd van de melk. In tegenstelling tot roomsoorten met een lager vetpercentage, kun je slagroom prima stijf kloppen.
Volle room/slagroom
Deze room bevat minstens 35% vet en is het pure product dat overblijft bij het centrifugeren van melk. Bij deze room is het vetgehalte hoog genoeg zodat je hem kunt opkloppen; vandaar de naam 'slagroom'.
Lachgas zorgt voor dingen die gebruikers fijn vinden: Je spieren worden slap, ze ontspannen helemaal.Je gevoel verandert, waardoor je bijvoorbeeld geen pijn of jeuk voelt.Je kunt lacherig worden.
Lachgas is na cannabis en xtc de meest gebruikte drug in Nederland. In 2021 gebruikte 1,6 procent van de volwassen Nederlanders lachgas. Dat zijn 230 duizend mensen.
Lachgas is een samengeperst gas zonder kleur en geur. De werkzame stof is distikstofmonoxide (N2O). Het gas wordt gebruikt als narcosemiddel of pijnbehandeling in ziekenhuizen, bijvoorbeeld tijdens een bevalling. Als je lachgas inademt, blokkeert het receptoren (prikkelontvangers) in de hersenen.
Slagroom is rijk aan de in vet oplosbare vitamines, namelijk de makkelijkst opneembare vorm van vitamine A, belangrijk voor o.a. een goede schildklierfunctie en alvleesklierwerking, vitamine D, noodzakelijk voor de calciumopname, vitamine E, een antioxidant die celveroudering remt en vitamine K nodig voor je lichaam om ...
Verse slagroom kun je wel als extraatje eten of drinken. Het advies is om dat niet meer dan drie keer per week te doen.
Opgeklopte slagroom in een spuitbus wordt in de horeca veelal geserveerd bij gebak of desserts. De beste slagroom om zelf op te kloppen is Debic Slagroom met 10% suiker. Deze slagroom is romig en vol van smaak, heeft een tot 20% hogere opslag en biedt creatieve en culinaire ondersteuning.
Slagroom is ook vetter dan zure room, en staat daarmee ongeveer gelijk aan het vetgehalte van crème fraîche. Bij die 2 zit het verschil in de smaak. Crème fraîche is iets frisser en zuurder dan slagroom, maar je kunt het op dezelfde manier gebruiken.
Beide producten hebben een vetgehalte van 35% en staan niet in de Schijf van Vijf. Eet ze daarom liever niet te vaak. Of je bijvoorbeeld een quiche maakt met slagroom of crème fraîche maakt dus niet uit: de een is niet gezonder dan de andere.
Slagroom afkomstig van melk van gras gevoerde koeien is een betere keuze, omdat deze meer voedingsstoffen bevat, zoals gezonde vetten en antioxidanten (1, 2, 3). Het zal je misschien verbazen, maar volgens de medische literatuur kan een klein beetje slagroom je gezondheid positief beïnvloeden.
In een slagroomspuitbus zit room en een gas onder hoge druk. Als je slagroom wilt, borrelt het gas, door een klein gaatje, in hele kleine belletjes door het gas. Om elk belletje komt een laagje slagroom en dat wordt uit de bus geperst omdat slagroom meer plek in neemt dan ongeslagen room.
Bereidingswijze. Doe de slagroom in een kom en voeg per 100 ml één eetlepel suiker toe. Begin te kloppen door ronddraaiende bewegingen met je pols te maken of gebruik een mixer. Klop of mix totdat de room zo stijf is dat hij in punten rechtop blijft staan.
In 1 toef (10 gram) slagroom, spuitbus zit: 30 kcal energie.
Een geopende spuitbus is houdbaar tot de THT-datum in de koelkast. Spoel de spuitmond goed af na gebruik om schimmelvorming te voorkomen.
Een spuitbus met verf is en blijft, ook na gebruik, een gesloten systeem. Daardoor is de verfspray jarenlang, vaak wel 10 jaar, houdbaar. Voor andere producten in spuitbussen wordt in principe een houdbaarheid gegarandeerd van 2 jaar.