Je gezicht wassen met ijskoud water is, zeker 's ochtends vroeg en op warme dagen, heerlijk verfrissend. Toch heeft je huid er minder aan. Wanneer je koud water gebruikt, openen je poriën zich niet goed, wat als gevolg heeft dat het vuil niet goed weggespoeld kan worden.
Het zorgt voor een glowing skin en glanzend haar
Warm water kan je huid uitdrogen. Koud douchen is daarom de beste manier om je huid gezond te houden. Je krijgt er ook een frisse blos van op je gezicht. Koud afdouchen zorgt er ook voor dat je haarschubben sluiten na het wassen.
Je gezicht met koud water wassen is beter voor je huid
Het antwoord is een simpele 'nee'. Je huid is een gevoelig orgaan. Een ijskoude wasbeurt kan aardig heftig zijn voor de (kwetsbare) huid.
Het koude weer bevordert de bloedcirculatie in zowel je gezicht als je lichaam, waardoor het zwellingen in het gezicht en rondom de ogen tegengaat. Weg wallen! Koud weer zorgt ervoor dat je poriën open blijven en maakt ze daardoor minder zichtbaar.
Je voelt een 'maar' aankomen, hè? Wij wel. Komt 'ie: 'Maar de claims dat een ice facial vlekjes, puistjes, rimpels en wallen zou kunnen verminderen, zijn helaas niet wetenschappelijk bewezen. En om ook meteen maar even een bekende fabel te weerleggen: koud water zorgt ook niet voor kleinere poriën', zegt Ultee.
Wacht een minuut of twee totdat ze niet meer extreem koud zijn. Wikkel het klontje in een plastic zakje of een beetje keukenpapier, het is het beste als het ijs niet in direct contact komt met de huid. Extreme kou kan namelijk schade toebrengen aan de huid, dat is natuurlijk niet wat je wil.
Je moet het ijs 30 seconden tot een minuut in beweging houden. Doe dit een a twee keer per dag, elke dag, om op de lange termijn voordelen te behalen zonder het te overdrijven. Je wilt de huid niet over stimuleren of irritatie veroorzaken.
Het is goed voor uw huid
Koud douchen zorgt er daarentegen voor dat onze poriën vernauwen, waardoor er minder vuil in gaat zitten. Dit voorkomt ook vlekken en acné. U zult zien dat uw huid er beter en strakker uit zal zien.
Naast het feit dat douchen met (ijs)koud water ecovriendelijk is, heeft het ook flink wat gezondheidsvoordelen. Koud douchen is onder andere goed voor het immuunsysteem, de bloedcirculatie, de thermoregulatie, gewichtsverlies en de huid. Bovendien verbetert het ook de sportprestaties.
Start de dag met een koude douche. Zo heb je de hele dag profijt van de positieve effecten. Bouw de duur van de tijd onder de koude straal op. Begin met 20 seconden, de dag erna 30 seconden en bouw het langzaam op naar 2 á 3 minuten.
De koude douche:
Bouw geleidelijk op tot 1 minuut. Doe dit minimaal 30 dagen achter elkaar. Een keer is geen keer. En om te kijken of het echt wat voor je is, is het minimaal nodig om het 30 dagen vol te houden.
Door te wassen met koud water sluit je de poriën van de huid. Hierdoor wordt de hoofdhuid beschermt tegen vuil, vet en olie. Het behoudt ook de natuurlijke oliën en talg die je hoofdhuid beschermen. Koud water zorgt ervoor dat de haarschubben sluiten wat resulteert in een gladder en glanzend haar.
Douche alleen 's ochtends koud, 's avonds verhindert koud douchen de aanmaak van het slaaphormoon melatonine. De meesten zullen er de voorkeur aangeven om te beginnen met een warme douche. Gooi vervolgens in één keer de temperatuur naar (ijs)koud. Zo is het (positieve) effect het grootst.
Als je hoopt vanavond onder de douche even wat kilo's te verliezen, dan heeft Boon slecht nieuws voor je. “Van twee minuten koud douchen ga je waarschijnlijk niet afvallen. Beter kun je langdurig de kou opzoeken, door bijvoorbeeld regelmatig je thermostaat omlaag te zetten.
De beste natuurlijke manier om je haar en huid gezond te houden is koud douchen. Warm water kan je huid laten uitdrogen. Wanneer je huid in aanraking komt met koud water, trekken je spieren en bloedvaten samen. Je poriën sluiten ook beter af, waardoor vuil op afstand blijft.
Koud water zorgt voor het stimuleren van je bloedcirculatie en zorgt er dus voor dat bloed beter wordt aan-en afgevoerd naar je spieren en organen. Ook voert je lichaam de afvalstoffen sneller af, je spieren herstellen makkelijker en de kans op onstekingen blijven zo klein mogelijk.
Als je je tussendoor wil opfrissen, kan je jezelf het best wassen met een zacht washandje en een beetje douchegel. Dat je niet ijskoud gaat douchen, is logisch, maar hoe kouder, hoe beter. Warm water droogt je huid namelijk nog sneller uit dan koud water.
Vaseline bij een onzuivere huid
Mensen met acne hebben vaak een wat vettere huid die minder snel vochtarm is. Dan is het niet nodig om vaseline te gebruiken. Heb je last van acne en een erg droge huid door bijvoorbeeld een behandeling met Roaccutane of Benzoylperoxide dan kan een dun laagje vaseline wel weer goed doen.
Uit onderzoek blijkt dat het drinken van twee kopjes groene muntthee per dag wonderen doet. Na een maand verminderd de acne namelijk met 25% en na drie maanden zelfs met 51%. Het wordt effectiever genoemd dan voorgeschreven medicijnen!
Een inkoppertje misschien, maar daarom niet minder waar. Lauw water en een zeeploze reiniger zijn hierbij je grootste vrienden. Zeep droogt je huid uit en dat bevordert juist weer de talgproductie. Ook te warm water droogt je huid uit.
Koelen met ijs kan natuurlijk helpen om zwellingen af te laten nemen, dus waarom zou het niet werken bij ontstoken puistjes? Helaas werkt het toch niet hetzelfde. IJs kan wel tijdelijk de pijn verminderen door de huid er omheen te verdoven.
Vul een kom met ijs en een klein beetje water en splash vervolgens 30 seconden lang het ijswater in je gezicht. Hierdoor worden je poriën kleiner, geeft het glans aan de huid en maakt het je gezicht minder pafferig.