En alles wat je erover wilt weten. Viscose is een fijne en gladde stof, die voor veel verschillende doeleinden gebruikt kan worden.
Nadelen van viscose
Beperkte duurzaamheid: Viscose kan minder duurzaam zijn dan sommige andere stoffen, omdat het niet slijtvast is bij veelvuldig dragen en wassen. Vochtgevoeligheid: Viscose heeft de eigenschap om vocht op te nemen, wat kan resulteren in een klam gevoel bij overmatig zweten.
Viscose combineert de positieve eigenschappen van katoen en zijde. Aan de ene kant is viscose net zo zacht, glanzend en huidvriendelijk als zijde, waardoor viscose ook wel kunstzijde wordt genoemd. Aan de andere kant is het net zo slijtvast, ademend en absorberend als katoen.
Halfsynthetische vezels
Halfsynthetische stoffen zoals viscose, lyocell en modal ademen erg goed. Ze zijn zeer aan te raden aan mensen die luchtige kleding zoeken. Viscose neemt vocht goed op en blijft bij warm weer luchtig aanvoelen.
Wat is polyester viscose? Het is een gemengd weefsel van het kunstmatige polyester en het natuurlijke viscose. De naam geeft dus in feite al aan wat voor stof het is: polyester en viscose, dus polyester viscose.
Neemt viscose zweet op? Yes, viscose neemt zweet op. Doordat het gemaakt is van een natuurlijk materiaal neemt viscose goed vocht op. Het heeft katoenachtige kwaliteiten met vezels die veel ruimte hebben om vocht op te nemen.
De belangrijkste voordelen van viscose zijn: De stof is zacht en dat zorgt voor draagcomfort. De stof heeft een mooie, luxueuze uitstraling. De stof absorbeert vocht en water goed en blijft bij warm weer koel en luchtig aanvoelen.
Vers zweet stinkt meestal niet; het is de activiteit van huidbacteriën die zweet verandert in een stinkende substantie. Deze huidbacteriën of ziektekiemen vermenigvuldigen zich bijzonder goed in textiel met een hoog gehalte aan synthetische vezels, zoals polyester of polyamide.
Die synthetische stoffen, zoals polyester en rayon (viscose), zijn af te raden bij hoge temperaturen, je krijgt het er namelijk alleen maar warmer van. Let op: ook veel vrouwenondergoed wordt gemaakt van synthetische stoffen, waarschuwt Kok.
De structuur van viscose maakt dat het erg gemakkelijk kreukt en daarom zijn kledingstukken gemaakt van dit materiaal niet geschikt voor de droger. Je kunt de stoffen het beste op een hanger in de frisse lucht hangen. Leg de stof nooit op een radiator: de hoge temperaturen vormen een risico op krimpen.
Het is dus belangrijk om je kleding op de juiste manier te wassen. Gemiddeld kent viscose een natuurlijke krimp van 4-8%. Viscose hoef je dus niet extra te laten krimpen, het gaat gewoon vanzelf. Om extra krimpen te voorkomen, is het wel belangrijk dat je viscose kleding nooit te heet wast.
De stof viscose, ook wel rayon of kunstzijde genoemd, is een half-synthetische vezel die goed ademt. Het lijkt op zijde, maar voelt aan als katoen. Door het halfsynthetische maakproces heeft de stof de voordelen van zowel organische als synthetische stoffen. Daarom is deze stof luchtdoorlatend en toch kleurvast.
Viscose is een kunstzijde. De grondstof hiervoor is hout. Het neemt snel vocht op dus draagt wederom heerlijk koel in de zomer. Het is wel weer minder sterk en het kreukt sneller dan bijvoorbeeld katoen.
In de categorie najaar/ winter stof staan de nieuwste winter stoffen en hipste najaar stoffen. Bij najaar / winter stoffen kun je denken aan Punta di Roma stof, tricot stof en viscose stof. Deze stoffen zijn ideaal voor kouder weer en zorgt er voor dat je warm blijft.
Zijde, de meest elegante kreukarme stof
Hoewel er zijde is die gemakkelijker kreukt, is er elastischer en bestendiger zijde die goed tegen kreuken bestand is.
Modal is een semisynthetisch textielsoort gemaakt van de cellulose uit beukenhout.Het is een verbeterde variant op viscose. Het spinproces waarbij de cellulose uit het hout wordt gehaald is wat aangepast, wat resulteert in langere cellulosemoleculen met betere eigenschappen.
Natuurlijk (pun intended) zweet je minder in natuurlijke, plantaardige materialen. Katoen en linnen zijn heerlijk luchtig, omdat ze ademen. Hierdoor zweet je er minder in en zijn het dus betere opties in de hitte dan synthetische materialen.
Viscose voelt zeer zacht aan en heeft vaak het uiterlijk van zijde en het gevoel van katoen. Chemisch gezien lijkt viscose op katoen, maar het kan ook veel verschillende kwaliteiten aannemen, afhankelijk van de vervaardiging.
Het gaat pas ruiken wanneer de bacteriën (een bacterie bekend als corynebacterium op de huid) in aanraking komen met zweet en oliën, waardoor een geur ontstaat die we kennen als 'lichaamsgeur'. Dat is waar okselverzorging, van grondige reiniging en exfoliëren tot een verfrissende deodorant, kunnen helpen.
Viscose, ook wel bekend als rayon, is een natuurlijke, synthetische stof. Oftewel een synthetische stof, gemaakt van natuurlijk materiaal. Viscose bestaat namelijk voor ongeveer 90% uit de cellulose van bomen, zoals beuken of sparren. Deze vezels worden gewonnen uit kleine stukjes hout.
Uien. Het zweet van vrouwen bevatte in verhouding een grote hoeveelheid van een geurloze zwavelhoudende substantie. Toen de stof door wetenschappers in contact werd gebracht met bacteriën die normaal gesproken onder de oksels van mensen leven, ontstond er een luchtje dat vergelijkbaar is met de geur van uien.
Polyester: kreukherstellend programma op 40 °C; Spijkerstof: jeansprogramma op 30 °C; Tricot: binnenstebuiten wassen op 30 °C (wol) of 40 °C (katoen); Viscose: standaard programma op 40 °C.
Wat is viscose of rayon? Ook wel bekend onder de naam rayon, is een stof die lekker zacht aan voelt, goed vocht op neemt en een luxe uitstraling heeft. Viscose is een synthetische vezel, maar wel van natuurlijk materiaal. Net als de katoenvezels bestaat viscose voor 90% uit cellulose.
Natuurlijke materialen vormen de basis, maar worden in een chemisch proces verwerkt tot stof. De productie en de eigenschappen lijken op veel manieren op die van viscose. De grootste verschillen zijn dat lyocell sterker blijft wanneer het nat is en dat deze vezel minder kreukt dan viscose.