Juist wordt in het hele taalgebied gebruikt om een tegenstelling uit te drukken met iets wat eerder is gezegd. De betekenis kan omschreven worden als 'anders dan men zou denken', 'integendeel'. In deze context kan in België ook net gebruikt worden.
De uitspraak is duidelijk verstaanbaar, ondanks een eventueel accent, af en toe een verkeerd uitgesproken woord en/of haperingen. Vertoont een redelijke grammaticale beheersing. Aarzelingen en fouten in zinsbouw zijn eigen aan gesproken taal en komen dus voor, maar worden zo nodig hersteld.
Een redactionele afkorting is een verkorte vorm die wordt uitgesproken zoals het woord of de groep woorden waarvoor de afkorting voluit staat, bijvoorbeeld p. voor pagina, o.a. voor onder andere, d.w.z. voor dat wil zeggen, n.v.d.r. voor noot van de redactie.
We schrijven zojuist als één woord als het de specifieke betekenis 'net, kort geleden' heeft.
naamw. Voorbeelden: `een juist antwoord op een vraag geven`, `Het is een juist besluit geweest om hem van school te sturen.
Juist wordt in het hele taalgebied gebruikt om een tegenstelling uit te drukken met iets wat eerder is gezegd. De betekenis kan omschreven worden als 'anders dan men zou denken', 'integendeel'. In deze context kan in België ook net gebruikt worden.
De correcte spelling is per se.
Per se is overgenomen uit het Latijn en betekent 'op zich, op eigen kracht'.
Zolang wordt aan elkaar geschreven als bijwoord in de betekenis 'ondertussen', en als voegwoord in de betekenis 'gedurende de tijd dat'. In zolang ligt de klemtoon op lang. Ga jij maar even eieren kopen; ik zal zolang wel in de auto wachten.
zonet = zonet bijwoordUitspraak: [zo`nɛt] net vóór dit moment Voorbeelden: `Ze kan niet ver weg zijn, ik heb haar zonet nog gezien. `, `Uw bestelling is zonet binnengekomen. `Synoniemen: zo-even...
Zo-even (met een streepje) is goed. Zo-even is een samenstelling en betekent 'een paar momenten geleden, daarnet'. Vergelijkbare samenstellingen zijn zojuist, zonet, zopas en zostraks. Je kunt zo en even niet zomaar aan elkaar schrijven, want dan krijg je zoeven.
Nederlandse afkortingen Meest Bekende Woorden SMS
bje?: ben je er? cv, cva: ça va?/alles goed? gmj: goed, met jou? hbj: hoe bedoel je?
De afkorting "BB" betekent "be back / bye bye" (Nederlands: "zo terug / tot ziens").
Sommige afkortingen zijn ingeburgerd, maar worden toch (ook) vaak met hoofdletters geschreven, zoals DNA, ICT, ADSL en ISBN; wat opvalt, is dat deze afkortingen vaak een klinker bevatten. Als ze ingeburgerd zijn, kunnen ze ook wel met kleine letters geschreven worden: dna, ict, adsl, isbn.
Formele woorden hebben een stijf, plechtig karakter. Zulke woorden komen vooral in geschreven taal voor. Ze worden ook wel ambtelijke woorden of stadhuiswoorden genoemd. Veel mensen gebruiken formele woorden omdat ze denken dat het op papier of in een officiële context allemaal een beetje meer of anders moet zijn.
Wanneer je je bewust bent van het effect van datgene wat je zegt en je dat effect kunt sturen, dat lijkt me professioneel taalgebruik. Daar heb je geen dure woorden voor nodig, wel een hoop ervaring en aandacht.
We schrijven zomaar als één woord als het de specifieke betekenis 'zonder reden, zonder toestemming, zonder aankondiging' heeft. Hij begon zomaar te lachen. Mag dat zomaar? Ik doe het zomaar.
`Uw bestelling is zonet binnengekomen. ` 1) Daareven 2) Daarjuist 3) Daarnet 4) Daarstraks 5) Een ogenblik geleden 6) Juist 7) Juist niet!
Juist is: 'Die heeft te veel gegeten. ' Als te veel 'meer dan nodig' betekent, staat er een spatie tussen te en veel. Als het teveel 'het overschot' betekent, is het wél één woord.
Zo min wordt in twee woorden geschreven als min de betekenis 'klein', 'gering', 'onbeduidend' of 'weinig' heeft. Het bijwoord zo wijst dan op de mate waarin iets gering, weinig of onbeduidend is. Zo en min krijgen allebei een klemtoon. Als voegwoord wordt zomin aan elkaar geschreven.
Zoveel en zo veel zijn allebei correct als zoveel kan worden vervangen door 'veel' of 'zo weinig'. Als in dat geval zo met een sterke klemtoon wordt uitgesproken en zo en veel dus allebei nadruk krijgen, is het gewoon om zo veel in twee woorden te schrijven.
Als beide naar personen verwijst en zelfstandig gebruikt wordt, schrijven we beiden. Beide is zelfstandig gebruikt als er geen zelfstandig naamwoord op volgt en beide ook niet aangevuld kan worden met een zelfstandig naamwoord uit dezelfde zin of de zin die onmiddellijk voorafgaat.
De betekenis van pre is 'voordeel, voorkeur'. Het woord komt vooral voor in de combinaties een pre zijn en een pre hebben, in het bijzonder in de context van vacatureberichten en sollicitaties.