Dit is de zone waar het zaadje zit en waar het de eerste wortels vormt. Frequent en licht beregenen is dus de boodschap. Onder normale weersomstandigheden is 2 à 3 mm water per dag voldoende.Bij extreme droogte en warmte kan het nodig zijn 2x per dag te beregenen en de hoeveelheid te vermeerderen.
Water geven na het zaaien
Ook na het zaaien is het zinvol om bij droogte water te geven. Zorg ervoor dat de grond waarin je gezaaid hebt continu een beetje vochtig blijft. Zo kunnen de zaden goed ontkiemen en groeien. Bij regen hoef je dus echt niet extra bij te gieten.
Zaaigrond: de beste grond voor laten ontkiemen
Zaaigrond moet vochtig zijn, maar niet te nat. Bedek de zaden met een dun laagje grond. Sommige zaden, zoals van viooltjes, kiemen in het donker. Dek ze af met een oude krant, tot de kiemplanten opkomen.
Planten in de volle grond hoef je in het algemeen niet te bewateren. Enkel bij zeer warm weer is het aangeraden om ze tweemaal per week van water te voorzien. Elke dag water geven is uit den boze! Maak een aantal kuiltjes rond de kruiden- en moestuinplantjes, en giet er water in zodat ze goed vochtig blijven.
Tot de zaadjes kiemen hoeft u geen water meer te geven. Binnen een of twee weken staan de plantjes boven de grond. Meestal is een beetje uitdunnen nodig. Zorg ervoor dat de grond niet uitdroogt, want dat kan funest zijn.
Geef bij voorkeur vaker kleine beetjes water, dan veel in 1 keer. En kies voor water op kamertemperatuur in plaats van koud water vers uit de kraan. Zijn de zaailingen nog erg kwetsbaar dan kunt u de grond ook benevelen met de plantenspuit. Of laat ze van onderaf zelf water opzuigen.
De snelheid waarmee zaden ontkiemen varieert sterk. Sommige zaden, zoals die van koolsoorten, tuinkers en sla, kiemen snel en kunnen binnen enkele dagen tot een week boven de grond verschijnen. Anderen hebben meer geduld nodig en kunnen 3 tot 4 weken nodig hebben om te ontkiemen.
Het type plant, maar ook de volwassenheid ervan, zal echter van invloed zijn op de duur die hij kan overleven zonder water te krijgen. Bijvoorbeeld: planten van tropische oorsprong kunnen 2 tot 3 weken zonder water, terwijl vetplanten en cactussen tot 3 maanden zonder kunnen!
Meestal is eens per week water geven voldoende. TIP Voel of de potgrond droog of nat is. Steek gerust je vinger in de aarde, soms is alleen de bovenkant droog. Blijft de aarde aan uw vinger plakken dan is de grond vochtig.
Waarom potgrond wél geschikt is als zaaigrond
Omdat het bedoeld is voor planten in pot, is er veel aandacht besteed aan vochtopname, wortelontwikkeling en lucht. Dat gaat ten koste van de component voeding.” En dat is juist goed voor het zaaien: er mag wel een klein beetje voeding in zitten, maar zeker niet te veel.
Plaats je potjes in een zwarte kweekbak en giet 5 tot 10 mm water in de bak, het water wordt door de potgrond opgezogen en bereikt zo de wortels van de plant.
Heb je net graszaad gezaaid? Dan is het belangrijk om het gras vochtig te houden tot twee weken na het kiemen. Een goede dosering is hierbij belangrijk! Je kunt beter vier keer per dag licht sproeien dan één keer per dag zwaar sproeien, anders kan het graszaad wegspoelen.
Dit is de zone waar het zaadje zit en waar het de eerste wortels vormt. Frequent en licht beregenen is dus de boodschap. Onder normale weersomstandigheden is 2 à 3 mm water per dag voldoende.Bij extreme droogte en warmte kan het nodig zijn 2x per dag te beregenen en de hoeveelheid te vermeerderen.
Gras zaaien en bemesten
Voorafgaand aan of tijdens het zaaien kun je de grond verbeteren met een meststof. Dit kan met een bodemverbeteraar. Dit zijn producten die een hoog organischestofgehalte hebben en, zoals de naam doet vermoeden, de grond verbeteren. De pas gezaaide graszaden zullen sneller en beter groeien.
Als je plant al wat langer te veel water krijgt kan je dat zien aan de bladeren.Ze zullen lichtgroen of geel worden en uiteindelijk van de stam afvallen. Heeft je plant al wortelrot door een overschot aan water, dan is de kans groot dat de bladeren juist verdorren en van de plant afvallen.
's Ochtends of 's avonds water geven? Je krijgt meestal het advies om je planten buiten 's avonds water te geven. 's Avonds koelt het af, water kan diep de grond in zakken, en de planten hebben meer tijd om water op te nemen voordat het verdampt. Heb je nou slakken in je tuin, dan kun je beter 's ochtends water geven.
Dan pakken de planten zelf de hoeveelheid die ze nodig hebben en kun jij onbezorgd op vakantie. Een week zonder water zullen de meeste kamerplanten overleven. Daarnaast geldt: liever te weinig dan te veel water, anders leggen ze in no time het loodje. Hoe vaak geef je planten nou eigenlijk water?
Als wortels gaan rotten, dan lukt het ze niet meer om water en voeding op te nemen, en dan krijg je ongeveer deze symptomen: vergelend blad, slappe bladeren en slappe stengels. Het rottige is dat dit bijna dezelfde symptomen zijn als de symptomen veroorzaakt door te weinig water geven.
De juiste hoeveelheid is 'net zoveel als de grond kan opnemen. ' Indien je de plant uit de pot tilt, en er is geen bodempje water, dan zit de hoeveelheid goed. Anders heb je misschien wat te veel water gegeven. Afhankelijk van je plant zelf, geef je ze om de zoveel dagen/weken water.
Je tuin oogt toch frisser van regenbesproeiing dan wanneer je kraanwater gebruikte, maar hoe komt dat eigenlijk? Regenwater is beter voor planten omdat het minder kalk en mineralen bevat.
Zaadjes hoeven niet zo diep de grond in. Zaai op een diepte van ongeveer anderhalf tot twee keer het formaat van het zaadje. En dat betekent voor mini-zaden zoals die van de klaproos dat ze echt maar twee milimeter onder de aarde gaan. Je kunt dit soort zaden mengen met wat zand en dan uitstrooien.
Meerjarige bloemenweides voor 'Bloemrijk grasland' (zoals onze G en M mengsels) kunnen jaarrond gezaaid worden, maar de beste periode is de nazomer, herfst of het voorjaar. Het jaar van inzaaien is bij meerjarige mengsels een 'investeringsjaar' en kunnen we weinig bloei verwachten.