Wat te doen bij een afgebroken tand? Wanneer er een stuk(je) van een tand is afgebroken, moet je dit afgebroken stuk tand bewaren en zo snel mogelijk naar de tandarts gaan om verdere problemen te voorkomen. Mogelijk kan de tandarts het stuk weer aan de tand vastplakken.
Wanneer uw tand of kies is afgebroken geeft dit natuurlijk een heel vervelend gevoel in uw mond. Niet alleen kunnen de scherpe randen pijnlijk zijn, de tand kan ook gevoelig tot zeer gevoelig worden en de kans op een ontsteking is groter. Daarom is het raadzaam om gelijk contact op te nemen met uw tandarts.
Er zijn verschillende manieren om een gebroken tand of kies te repareren. Van vastplakken (bonding) tot facings of kronen. Uw tandarts is het beste in staat om uit te vinden wat de beste manier is om uw gebroken tand of kies te behandelen en te repareren.
De slijtage wordt veroorzaakt door zuren uit eten en drinken of uit de maag dat het tandglazuur aantast. Door tanderosie kunnen kiezen gevoelig worden voor warm en koud en ook van vorm en kleur veranderen. Kiezen slijten, worden dunner of doorschijnender omdat het glazuur verdwijnt en stukjes van de tand afbrokkelen.
Uw tanden en kiezen doen de hele tijd pijn. Uw tandvlees is rood en dik. En het bloedt snel. U heeft een vieze smaak in uw mond.
Een geërodeerde tand kan inderdaad sneller afbrokkelen met name op de snijvlakken (voortanden) of kauwvlakken (kiezen). Het afbrokkelen van de tanden heeft vooral te maken met het dunner worden van het tandglazuur.
Globale kosten van één kroon variëren tussen de 400-600 euro.
In het ergste geval van tanderosie kan de tandarts uw tanden weer opbouwen en herstellen. Daarnaast kan de tandarts uw gebit deels herstellen door witte vullingen van composiet te gebruiken. Voor ernstig aangetaste tanden kunnen kronen en facings mogelijk als oplossing dienen.
Zolang de barst de bodem van de pulpakamer niet doorkruist, is het element nog te redden. Indien de scheur tot in de pulpakamer loopt dan moet er een endodontische behandeling uitgevoerd worden aan het element. Het is aan te raden om tenminste de aangedane knobbel te verkorten en te overkappen.
We kennen 1- 2- 3- of meervlaksvullingen. een 1 vlaksvulling beperkt zich tot 1 vlak ( bv kauwvlak, of zijvlak ). Een 2-vlaksvulling zit in 2 vlakken tegelijk, een 3 vlaks in 3 kanten van de tand en een meervlaks in 4 of meer. Een heel schildje op het voorvlak van een voortand noemen we een “veneer”.
De behandeling
Het spalken van uw tand gebeurt meestal onder plaatselijke verdoving. Als deze is ingewerkt zet de MKA-chirurg of tandarts de losse tand weer vast door hem te bevestigen aan de naastliggende tanden of kiezen. Dit kan met een metalen draadspalkje of met een soort lijm.
Naast dat het melkgebit wisselt, breken er achter het melkgebit ook 8 nieuwe grote kiezen en 4 verstandskiezen door. Het wisselen is meestal voltooid op 13 – 14 jarige leeftijd. Het blijvende gebit is echter pas compleet na doorbraak van de verstandskiezen (meestal tussen de 18 – 24 jaar).
Bij een vaste brug worden aan beide zijden van het gat in de tandboog waar de tand ontbreekt, kronen op de tanden geplaatst. Vervolgens worden deze twee kronen verbonden door een valse, zwevende tand, ook wel 'dummy' genoemd.
Tanderosie kunt u pas herkennen als het uiterlijk van de tanden verandert. De voortanden worden korter, dunner en doorschijnender of krijgen rafelige randen. De tanden worden (plaatselijk) steeds geler of de tanden krijgen donkere plekken.
Soms kunnen tanden kleine scheurtjes of barsten ontwikkelen. Dit kan het gevolg zijn van een trauma of grote vullingen die na verloop van tijd de rest van de tand verzwakken. Een gebarsten tand kan al dan niet gevoelig zijn voor warm en koud, of pijnlijk zijn bij bijten of kauwen.
Bij tanderosie wordt het tandglazuur opgelost door zuren uit snoep, dranken, voedingsmiddelen of het maagzuur. Het tandglazuur kan op termijn geheel oplossen. Eenmaal verdwenen glazuur komt niet meer terug.
Als tandbederf niet behandeld wordt, krijg je last van gevoelige tanden of tandpijn. Daarnaast zijn er nog zichtbare gevolgen. Er ontstaan namelijk witte of bruine vlekken op je tanden. Bij vergevorderd tandbederf is het soms noodzakelijk om de tanden of kiezen te trekken.
De aantasting van de tand of kies wordt in de eerste fase meestal gezien als een witte doffe plek op het glazuur, die naarmate de tijd verstrijkt kan verkleuren. Tot dit punt kan de tand zich nog herstellen door remineralisatie.
De ziekenzorg in de VS gaat aan veel armen voorbij: een 12-jarige jongen overleed aan een tandinfectie. Op 11 januari van dit jaar kwam de 12-jarige Deamonte Driver uit het plaatsje Largo in de staat Maryland thuis uit school met kiespijn.