Als je de laminaatvloer lekker hebt schoongemaakt wil je natuurlijk geen strepen zien op je vloer zodra alles is opgedroogd. Meest simpele manier om streep loos het laminaat schoon te maken is een emmer met lauw water met een scheutje schoonmaakazijn. Met een licht vochtige doek geef je de vloer een flinke beurt.
Maak je laminaat schoon met water en schoonmaakmiddel voor laminaat of schoonmaakazijn. En gebruik bij écht hardnekkige vlekken terpentine, aceton en een vochtige doek. Gebruik nooit allesreiniger, groene zeep of boenwas. Hierdoor wordt je laminaat dof.
Azijn wordt vaak gebruikt om laminaat schoon te maken. Onze ervaring is echter dat bij gebruik van schoonmaakazijn of witte azijn er toch nog vaak strepen op de laminaatvloer zichtbaar blijven. In dat opzicht is laminaat vaak niet streeploos schoon. Azijn is daarnaast natuurlijk geen schoonmaakmiddel in onze ogen.
Als laatste is azijn of schoonmaakazijn niet het beste schoonmaakmiddel om je vloer mee te dweilen. Niet zo zeer omdat het niet schoon zou worden, maar vooral omdat er veel schoonmaakmiddelen zijn die een aangenamere geur verspreiden dan azijn.
Doorgaans bevat schoonmaakazijn tussen de 5% en 10% azijnzuur. De overige 90-95% is dan water. Hoe hoger de concentratie azijnzuur, hoe sterker de werking van de oplossing. Schoonmaakazijn met 10% azijnzuur zal bijvoorbeeld méér en sneller aanslag kunnen oplossen dan schoonmaakazijn met slechts 5% azijnzuur.
In principe kunt u alles wat u met schoonmaakazijn kunt reinigen, ook schoonmaken met natuurazijn. Het verschil tussen de 2 is dat natuurazijn iets minder zuur is, waardoor het veiliger is om met deze azijnsoort de wasmachine te reinigen. Daarnaast kunt u het ook als basis voor sladressings gebruiken, bijvoorbeeld.
Laminaat dweilen doe je met een sopje van lauw water en Leifheit laminaatreiniger. Van laminaatreiniger gebruik je een dopje per emmer of teil.
Dasty Gel voor Hout en Laminaat is specifiek voor het reinigen van hardhout en laminaat vloeren. Het reinigt, hydrateert, zorgt voor een langer behoud van de oorspronkelijke glans en laat een aangename geur achter. Daarnaast is het ook te gebruiken voor deuren, omlijstingen, luiken, trappen en plinten van hout.
“Wanneer het water warm is verdampt het sneller en blijven zeepresten van het schoonmaakmiddel achter op de vloer. Deze resten zorgen ervoor dat er strepen komen en de vloer gaat plakken. Beter is het om koud water te gebruiken met daarin een klein beetje reiniger.”
U kunt uw laminaatvloer dus zonder bezwaar af en toe dweilen. Als er iets kleverigs is gemorst of u ziet een vlek kan dit het beste direct met een vochtig doekje weggewerkt worden. Een keer per twee weken dweilen is dan ruim voldoende. Let er wel op dat u niet te veel water gebruikt.
Voeg een scheutje schoonmaakazijn aan een emmer lauwwarm water toe. Zorg er bij het dweilen wel voor dat het niet een te natte boel wordt, want dan gaat het laminaat opbollen. Een licht vochtige dweil, mop of zwabber is al voldoende. Daarna kun je de vloer gewoon aan de lucht laten opdrogen.
Het schoonmaakmiddel mag gebruikt worden op alle harde afgewerkte vloeren. Swiffer WetJet wordt compleet afgeleverd. In de doos vind je alles wat je nodig hebt om 'm meteen in gebruik te nemen.
Gemiddeld moet je twee keer per week dweilen om het huis lekker schoon te houden. Zelfs als je alleen woont en de boel niet zo vies maakt, is een gemiddelde van twee keer aan te raden. De vloer komt zonder dat je het ziet vol te liggen met stof, roetdeeltjes en andere viezigheid die je mee naar binnen neemt.
Gebruik lauw water met een paar druppeltjes Dreft, of een scheutje natuurazijn. Eens per maand mag je ook een klein beetje ammoniak aan t water toevoegen. En het allerbeste is om je vloer te dweilen met de voegen/naden mee.
Gebruik een sopje van allesreiniger of sanitairreiniger. Doe de spons/dweil (op steel) in het sopje en wring hem goed uit. Sla de vochtige dweil om de trekker/luiwagen indien u werkt met losse dweil en trekker/luiwagen.
Warm water is beter voor je laminaatvloer dan warm water. Het zal geen strepen achterlaten als het correct wordt gedaan. Azijn en olie zijn een andere manier om laminaatvloeren te laten glanzen. Gebruik een spuitfles om de olie, azijn, water te combineren en goed te mengen.
Wacht ongeveer 24 uur en controleer het onkruid. Mocht je niet tevreden zijn met het resultaat, dan kun je nog een keer het onkruid verdelgen met azijn. Nogmaals een waarschuwing: azijn door niet alleen onkruid, maar ook nuttige planten en bloemen.
Kalknagels behandelen met schoonmaakazijn is in principe mogelijk, maar brengt wel een aantal risico's met zich mee. In tegenstelling tot appelazijn is schoonmaakazijn geen natuurlijk product. Het zuur dat schoonmaakazijn bevat is 2 tot 3 keer zo veel als tafelazijn. Het kan daarnaast ook methanol bevatten.
Waarom werkt azijn dan toch niet tegen kalknagels? Zoals in het artikel van de Volkskrant wordt aangegeven leven schimmels onder de nagel, op het nagelbed. De azijn komt niet bij de schimmel, maar trekt in de nagel zelf. De schimmel zal dus niet worden gedood.
Tip: Je kunt azijn ook gebruiken om schimmelvlekken in de badkamer te voorkomen. Het is namelijk bekend dat azijn 82% van de schimmelsoorten doodt. Hierdoor is azijn een middel bij uitstek om schimmel in de badkamer te voorkomen.
Een goedkope oplossing: gebruik schoonmaakazijn in plaats van wasverzachter. Dat scheelt geld (wasverzachter, zeker van zo'n overpriced A-merk, is veel duurder) en het je voorkomt dat er zeepresten in de wasmachine achterblijven. Nog een voordeel: kleuren vervagen minder snel door de azijn.