Champagne kun je maar het beste op een donkere plaats bewaren, vrij van tocht en temperatuurschommelingen. Een kelder dus of een wijnbewaarkast waar het continu 12 °C is en doorgaans ook vochtig. De koelkast werd altijd afgeraden.
Wanneer een fles champagne, cava, prosecco of andere mousserende wijn niet direct op gaat. Dan kan deze nog wel even in de koelkast bewaard worden. Wel in de koelkast dus en niet op het aanrecht of in een kastje. Champagne is dan maximaal drie tot vijf dagen houdbaar.
Hoe kun je champagne het beste bewaren? De beste bewaarcondities voor champagne zijn: horizontaal liggend, trillingsvrij, geurvrij, tochtvrij, in het donker, bij een constante temperatuur tussen de 10 en 12 graden Celcius en bij een luchtvochtigheid rond de 80%.
Tips voor het afkoelen. De twee aanbevolen manieren om Champagne koel te maken, zijn: De fles een half uur onderdompelen in een emmer met water en ijs erin. De fles 4 uur lang horizontaal onder in de koelkast leggen.
Daarom is het advies: bewaar hem in elk geval niet langer dan 9 maanden. Vintage champagnes zijn langer houdbaar omdat ze geen pinot meunier bevatten. Maar de champagne wordt niet beter bij langer bewaren, je loopt het risico op kwaliteits-vermindering. Daarom hier het advies om de fles binnen een jaar te consumeren.
Deze methode komt uit de horeca. Flessen die de ene avond werden geopend, kregen een lepeltje in de hals, zodat je snel kon zien, welke fles al open was geweest. De dag erna kon deze dan nog gebruikt worden.
Non-vintage champagne: max. 9 maanden. Prestige champagne: 10-15 jaar. Vintage champagne: optimaal is 1 maar kan tot maximaal 5 jaar.
Champagne die je binnen enkele dagen of weken gaat drinken, kun je staand in de koelkast bewaren, hoewel liggend natuurlijk beter is. Heb je een goede fles dan kun je deze buiten de koelkast bewaren, bijvoorbeeld in kelder of wijnrek.
Champagne vervoeren
Leg de flessen in de niet in de rijrichting in de auto, maar leg ze er overdwars in. Zo heb je het minste geschud bij optrekken en remmen. Wanneer je thuis bent aangekomen, laat de flessen dan toch nog even een 1-2 weken rusten.
Over het algemeen is de champagne nog 2 tot maximaal 3 dagen te bewaren. Het is dan wel van belang dat de champagne wordt bewaard in de koelkast en wordt afgesloten met een champagne afsluitdop of een champagne stopper. Deze sluiten de fles goed af na openen.
Over de houdbaarheid van champagne bestaan veel vragen en je vindt op zo'n fles dan ook geen houdbaarheidsdatum. Als er al een datum op staat is die van het degorgement en als je een jaar ziet is dat het oogstjaar van de druiven.
Millésime champagne moet minimaal 3 jaar rijpen, terwijl 'reguliere' champagne minimaal 15 maanden moet rijpen. Langer rijpen komt de kwaliteit en de smaak ten goede.
Wat wel werkt om bubbels in je champagne of cava te houden? Een goede champagnestopper die de fles goed afsluit. En dan zo snel mogelijk de koelkast in. Opgelet, rest er slechts een bodempje schuimwijn, dan verdwijnen de bubbels wel nog.
Als de champagne al geopend is, is hij houdbaar tot maximaal 5 dagen nadat hij is geopend. Champagne die geen jaartal hebben, zijn houdbaar tot 9 maanden. De overige champagnes mits ze van een goed jaar komen, zijn van 1 tot maximaal 15 jaar houdbaar.
Rond de 6 à 8 graden is ideaal.
De beste manier is om de fles te koelen in de koelkast. Na een nachtje koelen zal hij dan een temperatuur van rond de 4 graden hebben.
Indien je dit toch zou doen en je laat de fles bevriezen door ze te lang in de diepvriezer te houden, zet de fles dan in de koelkast om ze langzaam op temperatuur te laten komen.
Er in een fles champagne zo'n 47 miljoen bubbels zitten. De druk in een fles champagne (6 bar) drie keer zo hoog is als in een autoband.
Vandaag de dag wordt de Champagnefles ontworpen om bestand te zijn tegen een druk van 20 bar, dat is 3 keer zo veel als de druk van de Champagne zelf. Tijdens de gisting, of de « schuimvorming »,speelt het afsluiten van de fles een essentiële rol.
U mag dit meenemen naar Nederland als u reist vanuit een EU-land: 110 liter bier. 90 liter wijn, waarvan maximaal 60 liter bubbeltjeswijn als champagne, prosecco of cava.
Mocht je de kurk nog wel hebben, maar hem er niet inkrijgen: bakpapier is het antwoord. Wikkel een klein stukje bakpapier om de kurk en duw hem terug. Als het goed is lukt het zo wel, omdat het bakpapier glad is en dus makkelijker de fles inglijdt. Daarnaast kunnen er op deze manier geen stukjes kurk in de wijn vallen.
De meeste champagnes hebben geen jaartal op de fles, in tegenstelling tot vrijwel alle stille wijn en dit komt omdat champagne ondanks verschillende weersomstandigheden en wisselende kwaliteit per jaar altijd hetzelfde moet smaken.
Hoe je het best cava kunt bewaren
Gebruik, om de fles cava goed te bewaren na opening, een vacuümstop en bewaar de fles liggend in de koelkast. Probeer de fles zo min mogelijk te bewegen om de bubbels te behouden. Hoe lang kun je de cava dan bewaren? Zo'n drie dagen lang.
Prijs € 34,90.
Prestige champagnes, ook wel premium vintages genoemd, zijn de allerbeste champagnes die een champagnehuis kan maken. Het is hun trots waarmee ze de klemtoon leggen op de stijl van filosofie van het huis.
Als een wijn in aanraking komt met zuurstof, vindt er oxidatie plaats. Hierdoor krijgt de wijn uiteindelijk een soort bruinige kleur. Absoluut een teken dat de wijn niet meer geschikt is om te drinken. Nog een teken dat de wijn niet meer goed is, is als er bubbeltjes zichtbaar zijn.