De ideale zwembad temperatuur ligt gemiddeld ergens tussen de 25 en 28°C. Dit is ongeveer 10°C kouder dan de gemiddelde lichaamstemperatuur. Bij zwembadwater kouder dan 15°C bestaat de kans op onderkoeling. Te warm water zorgt ervoor dat het lichaam niet meer kan afkoelen, wat overhitting kan veroorzaken.
Zwembadwater mag wel iets kouder zijn dan de ideaaltemperatuur van 25 à 28 graden, maar niet teveel. Een graad of 20 à 24 is nog prima, maar daaronder ligt echt onderkoelingsgevaar op de loer. Dit geldt overigens ook specifiek voor gezonde volwassenen; bij kinderen en ouderen zal onderkoeling al veel eerder optreden.
Controleer de kwaliteit van het zwemwater, bijvoorbeeld via www.zwemwater.nl. Controleer de temperatuur van het water. Ga niet zwemmen bij een watertemperatuur onder de 15 graden en gebruik tot en met 18 graden altijd een wetsuit en badmuts.
Binnenzwembaden hebben daarom vaak watertemperaturen tussen 27 en 30 graden, maar het water in buitenzwembaden in Nederland is vaak beduidend kouder. Dit is vooral omdat het veel energie (en dus geld) kost om het water zo veel te verwarmen. Meestal wordt de temperatuur rond of iets boven 20 graden gehouden.
De gemiddelde temperatuur van zwembadwater zonder warmtepomp kan dan zomaar lager zijn dan 15 graden. Het is niet aan te raden om te gaan zwemmen in water dat kouder is dan 15 graden. De kans is dan groot dat je spieren verkrampen of dat je onderkoeld raakt.
Wil je zonder wetsuit gaan zwemmen, dan geldt een ondergrens van 20 graden. Bij een temperatuur van 22-24 graden is een wetsuit vaak niet meer nodig. Bij officiele evenementen wordt vaak deze FINA regelgeving aangehouden: Onder de 16 graden wordt er niet gezwommen.
Gemiddeld genomen wordt er vanaf een watertemperatuur van 20 graden gezwommen zonder wetsuit. Wil je het hele jaar door buiten zwemmen, begin dan in het warme seizoen en bouw het zo rustig verder uit.
Zwemmen in open water is mogelijk vanaf minimaal 13 graden, uiteraard met de juiste uitrusting en ervaring. Onder de juiste uitrusting verstaan we een wetsuit, waardoor het lichaam zijn eigen warmte beter vasthoudt. Echter is het zeer persoonlijk hoe het lichaam reageert op koude water temperaturen.
Is het water rond de 20 graden, dan heeft de gemiddelde zwemmer zonder wetsuit misschien even nodig om door te komen, maar zwemmen is prima te doen. In de herfst – als de nachten kouder worden – dan daalt de watertemperatuur best hard.
Wanneer we kijken naar de gemiddelde watertemperatuur van een binnenzwembad ligt deze tussen de 29 en 30 graden. Gevoelsmatig een heerlijke temperatuur om het water in te gaan, maar zodra je enige inspanning gaat leveren valt het waarschijnlijk ook op dat het vrij snel warm aanvoelt.
Hoe lang in koud water zwemmen? Begin met maximaal een minuut of twee. Luister naar je lichaam en verlaat het water eerder als dat nodig is. Zeker in het begin is het beter langzaam het water in te lopen dan erin te springen.
Gemiddeld verhoogt de pomp het zwemwater dan tot vier graden per dag. Om het zwemwater dan van 15 graden naar 28 graden te verhogen, heb je zo'n 3 tot vier dagen nodig. Je zwembad verwarmen tot de ideale temperatuur heeft dus even tijd nodig.
Hoeveel graden koelt zwembad af? 's Nachts koelt het altijd wat af tijdens de zomer en dat betekent dat je zwemwater altijd 1 tot 2 graden warmte verliest.
De ideale watertemperatuur is 10 graden Celsius onder de lichaamstemperatuur, dus 27 graden Celsius (alleszins tussen de 25° en 28° Celsius). Dat is bijvoorbeeld ook de temperatuur die verplicht is voor zwemwedstrijden: beneden 25°C en boven 28°C mogen er geen zwemwedstrijden doorgaan.
U kunt zelf proberen het zwembad vorstvrij houden door alle leidingen vrij van water te maken. En de zwembad installatie geheel af te tappen. Maar u kunt deze werkzaamheden ook door een specialist laten uitvoeren. Een winterklaar onderhoudsafspraak is er al vanaf € 90,00 inclusief BTW.
Je kunt opwarmen door eerst naar de locatie van het meer te lopen of te fietsen.Neem een thermoskan met lekkere hete koffie of thee mee voor na het zwemmen. Vergeet niet dat opwarmen na die tijd ook heel belangrijk is. Extra dikke sokken meenemen is daarom geen overbodige luxe.
Lekker zwemmen in het zwembad of een koel meer is verfrissend op een warme zomerdag. Maar ook als het kouder is, kan buiten zwemmen fijn zijn. Steeds meer mensen zwemmen het hele jaar door in open water, zelfs in de winter. Ze doen het voor hun gezondheid, maar vooral ook omdat ze er blij van worden.
In de 5 à 30 minuten na onderdompeling zal het lichaam in een toestand van 'diepweefsel onderkoeling' terechtkomen. De tijd die dit duurt heeft te maken met de watertemperatuur. Hoe kouder het water, hoe sneller het slachtoffer zijn bewustzijn zal verliezen.
Door het gebruik van een zwembadafdekking kunt u het water in uw zwembad eenvoudig warm houden. De afdekking houdt warmte vast en voorkomt dat koude lucht het water afkoelt. Zwembadafdekking helpt de warmte in het water vast te houden, waardoor het zwembad langer warm blijft. Dit verlaagt de verwarmingskosten.
Een zwembad zal sneller opwarmen als je een verwarmingselement aan het zwembad koppelt. Wie graag zwemt van april tot en met oktober kiest meestal een warmtepomp. Dat is een energiezuinige en efficiënte manier om het zwembad op te warmen.
De goedkoopste manier om je zwembad te verwarmen, is door gebruik te maken van verwarming die op zonne-energie werkt. Zo kun je kiezen voor solar collectors, solar panelen, solar afdekzeilen en solarbollen. Een groot voordeel hiervan is dat het geen stroom kost, maar je bent wel afhankelijk van de zon.
Al raadt Pauwels wel af om zeer intensief te sporten en in het rood te gaan met een lichte verkoudheid, omdat er dan te weinig energie overblijft om de infectie de de kop in te drukken. "Maar gewoon lichtjes wat joggen, fitnessen, fietsen of zwemmen, dat kan zeker geen kwaad," stelt Pauwels ons gerust.
Rode, geïrriteerde ogen, hoesten, een kriebel in de keel en een moeilijker ademhaling kunnen het gevolg zijn van zwemmen in met urine vervuild zwembadwater. Meestal worden dergelijke klachten gelinkt aan het chloor in het water maar nu blijkt dus dat er meer aan de hand is.
Heb je ook last van griepverschijnselen zoals hoesten, kortademigheid, koorts (meer dan 38 graden), spierpijn dan is geldt het nadrukkelijke advies om niet te sporten.