Met een rietje kun je ook je folieballon leeg laten lopen, zodat je deze kunt bewaren tot het volgende feest: steek het rietje door het ventiel zo ver mogelijk de ballon in, en druk zachtjes op de ballon om de lucht (of helium) eruit te laten.
Folie / Clearz ballonnen zonder ventiel kunnen niet onterecht hergebruikt worden, maar ze zullen de lucht wel heel erg lang vasthouden! Om een folie / Clearz ballon met ventiel te hergebruiken heb je het volgende nodig: Papieren rietje.
Helium is een nog veel kleiner molecuul dan zuurstof: na een dag of twee is zo'n heliumballon wel leeg. Tegenwoordig krijgen de ballonnen daarom een metaalcoating.
Direct na opblazen met helium blijft een normale ballon gemiddeld tussen de 16-20 uur zweven, binnen normale omstandigheden. Hoe groter de ballon, hoe langer deze zweeft.
Je blaast je wangen vol met lucht en zet je lippen op het tuitje van een ballon. Dan blaas je al je lucht erin. Na een poosje zit hij vol. Je wangen doen ondertussen wel pijn en je hoofd is zo rood als een tomaat.
"Ballonnen dient men wegens de aanwezigheid van kankerverwekkende 'nitrosamines' op te blazen met een pompje en niet met de mond." Dat schrijft Test-Aankoop in haar magazine Test-Gezondheid. Kinderen laat men best ook niet op lege of kapotte ballonnen kauwen of zuigen.
Warm water en een fles
Draai de dop van de fles, blaas een kleine beetje lucht in de ballon en laat het er weer uitlopen. Vervolgens zet je de ballon op de fles en houd je deze schuin onder de kraan, terwijl je het warme water laat lopen. Je zal zien dat de ballon opblaast.
Bij harde regen of wind zullen helium gevulde ballonnen niet of nauwelijks de lucht ingaan. (Weers)omstandigheden zoals warmte/zonlicht, vocht/condens en luchtstroming/airconditioning hebben onvermijdelijk invloed op de levensduur van ballonnendecoraties.
Latex ballonnen kunnen slecht tegen zon, wind en warmte. Het biologisch afbraakproces (verkleuren, glans verliezen en leeglopen van de ballonnen) zal daardoor veel sneller verlopen als normaal. Lichtere kleuren reflecteren het zonlicht en vergaan minder snel dan donkere kleuren ballonnen.
Ballonnen gevuld met lucht kunnen prima tegen de kou. Echter bij helium gevulde ballonnen ligt dat anders. Helium is dunner dan lucht en is daardoor meer van invloed op het weer.
Normaal gesproken kunnen de standaard latex ballonnen zo'n 5 tot 7 uur in de lucht blijven na vulling met helium. Folieballonnen zijn beter bestand tegen helium en kunnen zo'n 3 tot 5 dagen mee, maar er zijn ook gevallen waarin de folieballonnen nog veel langer blijven hangen.
Binnen of buiten... de ballonnen gaan na een tijdje altijd krimpen. Hoe kouder de lucht (buiten) en dus ook IN de ballon, hoe sneller hij zal krimpen. Dit is omdat de moleculen minder actief zijn en minder tegen de wand van de ballon wrijven. Dit is zo voor bijna alle gassen.
Over het algemeen kun je ballonnen de dag ervoor opblazen. En je kunt sommige decoraties zelfs van tevoren in elkaar zetten!
Een folieballon kun je vullen met lucht of helium. Met helium blijft de ballon zweven. Voor een lucht gevulde ballon blaas je deze het beste op met een handpompje.
Folieballonnen zijn gemaakt van folie materiaal en worden vaak voorzien van een leuke opdruk. Deze ballonnen zijn in enorm veel vormen te vinden: denk aan cijfers en letters, maar ook aan bloemen en dieren. Bijna alles is mogelijk. Het formaat van een folieballon is vaak groot, namelijk meestal tussen de 40cm en 80cm.
Denk hierbij aan de maat van de ballon, maar ook aan het materiaal van de ballon en de weersomstandigheden (zon, regen, wind, koude lucht van de airco en ga zo maar door). Een heliumballon zweeft minimaal 6 uur en maximaal 36 uur. De minimale zweeftijd van 6 uur is in ieder geval voldoende voor het gemiddelde feestje.
Als de ballonnenboog binnen staat blijft deze wel tot 2 weken mooi, terwijl het buiten een paar dagen zal zijn. Staat de boog in de schaduw dan zal deze gemiddeld 3 a 5 dagen mee gaan, staat de boog in de (felle) zon dan zal het korter zijn en is het soms slechts 1 dag.
Een ballonnenboog kun je prima van tevoren maken, vaak blijft een ballonnenboog namelijk wel wekenlang mooi! Er is een aantal dingen om op te letten. Let bijvoorbeeld goed op de kwaliteit van de ballonnen. Ballonnen van mindere kwaliteit blijven soms maar een aantal dagen goed, ze knappen snel of worden snel klein.
Een ballon gevuld met lucht kan wel 1 tot 2 weken blijven hangen. Terwijl een ballon gevuld met helium na 14-16 uur op de grond ligt.
Helium verdringt zuurstof waardoor je te weinig zuurstof binnen krijgt als je het inhaleert. Je wordt duizelig, krijgt ademnood en er is het risico dat je flauwvalt. Frisse lucht of ventilatie zorgt ervoor dat mensen weer zuurstof kunnen inademen. Het gas uit de gasfles kan ijskoud zijn.
Helium ontstaat door nucleaire fusies op de zon of door het langzame radioactieve verval van gesteenten. Het is onmogelijk om het goedje kunstmatig te vervaardigen.
Folieballonnen houden het buiten langer vol dan latex ballonnen. Blaas de folieballonnen niet helemaal op tot het uiterste maar laat een klein beetje ruimte voor uitzetten en inkrimpen. Het nadeel is wel dat in de zon, de folie zijn kleur of glans verliest.
Je lippen horen net voorbij de lip van de opening van de ballon te zijn en tegen je duim en wijsvinger gedrukt. Blaas in de ballon. Dit is dezelfde actie zoals wanneer je gewoon met opgebolde wangen blaast, maar nu in de ballon, en je wangen moeten ontspannen zijn.
De ballonnenpomp vult de ballonnen automatisch met normale lucht. Je kan ervoor kiezen dat de ballonnenpomp constant lucht blaast of per ballon. Verder kan ballonnenpomp in een normaal stopcontact met ingangsspanning van 230V-240V en kan het draadopslag netjes worden opgeborgen in de pomp om valpartijen te voorkomen!