Heb je toch het gevoel dat je vriendin haar goede nieuws er echt inwrijft? Dan is het tijd om een openhartig gesprek te voeren. "Maak duidelijk dat je veel om haar geeft en dat je jullie vriendschap apprecieert, maar dat je een spanning voelt." En sta dan ook open voor feedback en commentaar van haar kant.
Ze is altijd negatief
Is jouw vriendin zo'n klager, die nergens het positieve in ziet kan dat te maken hebben met haar jaloerse neigingen. Lopen jullie bijvoorbeeld samen een ruimte binnen en heb jij meteen leuk oogcontact? Dan zal zij klagen dat er geen leuke mensen zijn en aandringen om zo snel mogelijk weg te gaan.
Probeer het niet persoonlijk op te vatten.
Laat niet toe dat een jaloers persoon je zelfvertrouwen doet wankelen of twijfel aan jezelf creëert. Blijf doen wat je doet, en laat je niet afstoppen door anderen. Focus op mensen die je ondersteunen. Herinner jezelf eraan dat ze jaloers op je zijn omdat je iets goed doet.
Iedereen vergelijkt zichzelf met anderen, dat is heel normaal en het kan je helpen je eigen waarden te ontwikkelen. Maar wanneer je alsmaar het gevoel hebt dat je niet zoveel kunt bereiken als je vriendin, of altijd in vergelijking niet tevreden bent, kan dit jaloezie tot gevolg hebben.
Jaloezie lost niets op, maar het is een menselijke emotie.
Het beste dat je kunt doen is eens realistisch kijken naar het beeld dat jij hebt van je 'bestie' en eens een goed gesprek met haar aangaan. Of ze ook nog veel werkt in de avonduren bijvoorbeeld, haar baan als zwaar ervaart en wat haar werk nou precies inhoudt.
Gezonde jaloezie
Een beetje jaloezie in een relatie is niet erg. Het geeft eigenlijk best een geruststellend gevoel dat je partner een beetje angst heeft om je te verliezen. In gezonde relaties komt er daarom ook jaloezie voor, maar dan op een milde manier.
Gezonde jaloezie houdt in dat je erkent en herkent dat je deze gevoelens hebt, en ze ook uitspreekt naar je partner. Niet op een beschuldigende manier, maar open en eerlijk. Zo kan het zelfs een compliment voor je partner zijn, wanneer je een steek voelde toen hij of zij onschuldig met iemand anders stond te praten.
Overstelp jezelf
De angst dat een ander iets krijgt wat hij of zij volgens jou niet zou mogen krijgen, vervang je door in gedachten jezelf en die ander te overstelpen met cadeaus, mooie eigenschappen en mensen. Oefen dit serieus. Want het verandert je mindset en maakt je minder vatbaar voor jaloezie!
Pathologische of ziekelijke jaloezie zou kunnen ontstaan door een slechte hechting aan de ouders tijdens de kindertijd. Ook trauma's uit het verleden kunnen bijdragen aan wantrouwen naar de partner. Daarnaast spelen gevoelens als onzekerheid ook een bijdrage tot ontwikkeling van ziekelijke jaloezie in de relatie.
Verwant met de afgunst is naijver. Hierbij gaat het om de rol die men zou willen spelen voor een ander of ook wel voor anderen, de betekenis die men voor hen als voorwerp van liefde en verering zou willen hebben, maar die aan een ander toevalt.
Achterbaks is niet open maar stiekem, achter de ellebogen, geniepig of slinks. Een tweede kenmerk: het is niet eerlijk. Men heeft bijbedoelingen of men speelt onder één hoedje. Kortom: je kunt er niet op aan, het is gemeen, gluiperig, gehaaid, slinks, sluw, doortrapt en vals.
Een jaloerse persoon zal altijd proberen om je te devalueren om goed over zichzelf te kunnen denken en als gevolg daarvan maakt hij of zij je de hele tijd ongelukkig •4) Iemand die doelbewust niet wil feliciteren: Dit is ook een van de meest krachtige tekenen dat laat zien dat iemand jaloers is.
De woorden overlappen in de betekenis 'benijden', maar afgunst geeft ook aan dat je een ander iets niet gunt. Als de afgunst tot woede leidt, kan het zelfs gebeuren dat men iets kapotmaakt, alleen maar om te zorgen dat de ander het niet heeft. Bij jaloezie wil men juist zelf iets hebben.
Jaloezie in een relatie
Jaloerse gevoelens komen naar boven als je het gevoel hebt om je partner te verliezen. Als jij of je partner jaloers is, kan dit de oorzaak zijn van het vernietigen van je relatie. Jaloezie kan namelijk tot vervelend en gevaarlijk gedrag leiden.
Iedereen kent het gevoel van jaloezie wel. Het concentreert zich meestal rondom de overtuiging dat anderen meer krijgen dan jij. Of dat jij niet genoeg krijgt. Wanneer je denkt dat dit gebeurt, ontstaat er een mengeling van verdriet, onzekerheid en boosheid die we jaloezie noemen.
Symptomen jaloezie
- Je vindt het erg als je partner iets doet zonder jou. - Je kan er niet tegen als je partner plots veel over iemand anders begint te praten. - Je bent bang dat je partner met iemand anders vrijt. - Als je partner zijn/haar gsm laat liggen, lees je de berichtjes.
Probeer uw gevoelens van afgunst te delen met de ander zonder hem of haar te beschuldigen. Tegen degene die u benijdt zeggen dat u afgunstig bent, helpt vaak om het minder beladen te maken. Uw gevoelens eerst zelf onderzoeken is wel aan te bevelen.
Met een beetje jaloezie houd je het spannend. Je komt minder makkelijk in een sleur terecht, omdat je altijd nog een beetje met verleiden bezig bent. Natuurlijk vertrouw je elkaar, maar je blijft wel je best doen voor elkaar. Daardoor blijft het leuk tussen jullie en verras je elkaar ook sneller.
Jaloezie zegt iets over je eigen verlangens
Het is belangrijk om te beseffen dat de kern van deze emotie in jezelf ligt en niets te maken heeft met de ander. Hetgene wat de ander heeft, raakt een gevoelige snaar bij jou. Het gaat om een tekort, behoefte of verlangen dat diep in je verscholen ligt.
Jaloezie wordt veroorzaakt door onzekerheid, bezitsdrang en angsten die ons verwijderen van de liefde, onze relaties vervuilen en onze vrijheid vernietigen. Dit is waarom het niet synoniem kan zijn met liefde. Integendeel: de liefde vereist dat we onszelf van jaloezie losmaken.
Als je een meisje jaloers wilt maken, zul je haar eerst moeten laten zien dat je überhaupt interesse in haar hebt. Zo raakt ze hopelijk geïntrigeerd en krijgt ze het idee dat je haar leuk vindt. Lichaamstaal is de makkelijkste manier om dit voor elkaar te krijgen.
Probeer om te klinken alsof je het druk hebt.
Geef hem het gevoel dat je andere prioriteiten hebt en hij zal jaloers worden dat je op zoveel manieren je tijd zonder hem kan doorbrengen. Praat niet alleen maar over hoe druk je het hebt. Probeer om nonchalant enkele dingen te vermelden die je in je vrije tijd doet.