Voorbeelden van verdwijnende banen: horlogemakers (wordt software), reisagenten, aandelenhandel, kledingproductie, webbouwers, statistici, chemici.
De komende vier jaar verdwijnen mogelijk ruim anderhalf miljoen banen als gevolg van digitalisering, meldde accountants- en adviesbureau PwC onlangs. Onder deze zogenoemde groep met 'zombiebanen' vallen voornamelijk verkoopmedewerkers, vakkenvullers, horecamedewerkers en receptionisten.
Vooral administratief personeel, zoals boekhoudkundig medewerkers, secretaresses en data-invoerders. Maar ook assemblagemedewerkers, laaggeschoolde arbeiders in de landbouw en visserij, bedieningspersoneel van machines en apparaten, bestuurders van voertuigen en winkelpersoneel lopen een groot risico.
Installateurs en monteurs: de energietransitie en nieuwbouw komen in versnelling, met nog meer vraag naar deze schaarse technici. Pedagogisch medewerkers: kinderopvang wordt betaalbaarder terwijl er nu al tekorten zijn. GZ-psycholoog: al jaren kansrijk, stijgt vermoedelijk door pandemie gerelateerde vraag.
Naast de coronaberoepen die nu hot zijn, bieden ICT en techniek nog steeds structureel meer vacatures dan andere vakgebieden. Ook in de bouw, onderwijs, analyse & onderzoek en zorg is blijvend veel vraag naar personeel.
Stronttonnetjesscheppers, omroepers, lantaarnopstekers en ijsdragers: wie kent ze nog? Ook telegrambestellers en kolenboeren zul je niet snel meer tegenkomen. Veel beroepen zijn intussen zeldzaam geworden of simpelweg verdwenen en vergeten.
Zombiebanen zijn de banen die in hun huidige vorm in de toekomst overbodig worden. Alleen al in Nederland zouden er volgens PwC 1,6 miljoen zombiebanen zijn. Door structurele veranderingen in de economie, zoals automatisering en robotisering, zullen deze banen verdwijnen.
Robotisering creëert werkeloosheid.
Denk hierbij aan medewerkers die dezelfde gegevens in verschillende systemen overtypen, documenten in systemen plaatsen, controles uitvoeren of mutaties verwerken. De kans bestaat dus dat medewerkers hierdoor hun baan verliezen.
Circa 1,6 miljoen banen zullen de komende jaren verdwijnen. Het goede nieuws is echter dat ruim 80% van de mensen die deze banen uitvoert herschoold kan worden. Dat zijn de belangrijkste conclusies van een nieuwe studie van PwC over de toekomst van de Nederlandse arbeidsmarkt.
In de nabije toekomst zullen RPA, artificial intelligence en machine learning geïntegreerd worden in softwarerobots. Deze technieken zorgen ervoor dat een robot steeds beter wordt in zijn taken en, net als een mens, uiteindelijk ook om weet te gaan met complexe en nieuwe cases.
De baker of baakster was een soort kraamverzorgster, voordat dat beroep ontstond. Ze begeleidde de moeder en was al een paar dagen voor de bevalling in huis. Bakers waren zowel gehuwde als ongehuwde vrouwen, die in de tijd van de verzuiling in de regel tot de eigen religieuze gezindte hoorden.
Montreurs d 'ours in Frankrijk is een begrip. Al honderden jaren trekken veelal boerenzoons uit de bergen van de Pyreneeën rond in Franrijk en daarbuiten met een of meer beren om op feesten, bruiloften en partijen en de vele middeleeuwse feesten geld te verdienen door de beren hun kunstjes te laten doen.
Maar welke opleiding biedt dan wel baangarantie? Net als in voorgaande jaren scoorden de hbo-docentenopleidingen natuur- en scheikunde het hoogst; liefst 77 procent van de afgestudeerden vindt hiermee binnen een jaar een vaste baan.
Denk aan artsen, maar ook medische praktijkassistenten, laboranten, fysiotherapeuten, psychologen en verpleegkundigen. Er is vooral vraag naar dat laatste: ieder jaar stijgt de vraag naar verpleegkundigen met 6,5%.
In Nederland zijn de vier sectoren of branches die het meest te maken hebben met personeelstekort de ICT-branche, de onderwijssector, de bouwsector en technische beroepen. Er is een nijpend tekort aan vakmensen in ons land, mede doordat de meeste vakmensen vroeg of laat ZZP'er worden en dus voor zichzelf beginnen.