Gebruik het mes om de sinaasappels goed te schillen. Schil genoeg sinaasappels om een pot van 1 liter vol schillen te hebben.Deze hoeveelheid heb je minstens nodig om er een flinke hoeveelheid etherische olie van te maken.
De olie wordt in bijna alle gevallen gemaakt door middel van stoom- of hydrodistillatie. Hierbij wordt hete stoom of waterdamp door geurende plantendelen geleid, of deze plantendelen worden gekookt, waarbij damp ontwijkt. De etherische olie gaat met de stoom of waterdamp mee en bij het afkoelen komt het weer vrij.
Zoete sinaasappel is een antidepressivum, is antiseptisch, schimmelbestrijdend, kalmerend bij nervositeit, stimulerend op lymfe, hart en spijsvertering. De eigenschappen zijn gelijk aan de bittere sinaasappel, maar de zoete is milder en meer geschikt voor kinderen.
Het extract heeft een zeer aangename geur, waardoor deze vaak in aromatische producten gebruikt wordt die stress tegengaan. De mandarijn olie heeft een kalmerende, relaxerende werking en is hierdoor positief voor krampen, de bloedsomloop, schimmelinfecties en de spijsvertering (trage spijsvertering, kolieken…).
Net als veel andere fruitsoorten, zijn ook mandarijnen een goede bron van vezels. Vezels staan vooral bekend om het verbeteren en soepel houden van je stoelgang, maar ze hebben ons nog meer gezondheidsvoordelen te bieden. Bijvoorbeeld: Een gezondere darmflora, doordat de goede bacteriën in je darmen de vezels eten.
Citrus reticulata (tangerine) peel oil, Mandarijn
In huidverzorging staat het bekend om zijn antiseptische en revitaliserende eigenschappen. Het is over het algemeen goed voor gebruik in de huidverzorging, vooral voor de behandeling van acne, puistjes en littekens en de vermindering van striae.
Gedroogde sinaasappels kun je gebruiken als decoratie of voor extra smaak- en kleur in de keuken. Denk bijvoorbeeld aan een herfstkrans, slingers of een kerstbal als decoratie voor herfst en kerst. Combineer de sinaasappel bijvoorbeeld met kaneel, walnoten en steranijs voor natuurlijke effect.
Net zoals andere citrusvruchten zijn sinaasappels een goede bron voor vitamine C. Vitamine C heeft namelijk effect op de collageen productie van de huid (verantwoordelijk voor een jeugdige en volle verschijning) en helpt de opperhuid beschermen tegen factoren van buitenaf zoals vervuiling en zonnestralen.
Zo maak je 50 ml geurolie
Vul dit flesje met 50 ml van je basisolie en voeg dan ongeveer 10 druppels etherische olie toe. Je kunt ook synthetische geurolie toevoegen, maar helemaal natuurlijke en biologische olie is wel zo fijn. Sluit het flesje weer en schudt het goed.
Er is geen verschil tussen essentiële olie en etherische olie. Dit is alleen een andere benaming. Behalve essentiële, wordt etherische olie ook wel aromatische olie genoemd. Deze olie is vluchtig en komt voornamelijk voort uit planten.
' In merg zou dertig procent van de vezels van een sinaasappel zitten. Het 'witte spul' zou ook maar liefst de helft van al het vitamine C van de sinaasappel bevatten. In het merg zit pectine, en dat is goed voor je stoelgang en je cholesterol. De flavonoïden die erin zitten werken ontstekingsremmend.
Een sinaasappel zit boordevol gezonde voedingsstoffen. Zo zit er veel vitamine C in een sinaasappel, wat de opname van ijzer ondersteunt en een positieve invloed heeft op je weerstand. Naast vitamine C barst een sinaasappel van het foliumzuur.
In sinaasappels zit er veel vitamine C. Vitamine C werkt als antioxidant in ons lichaam. Dat betekent dat het onze cellen helpt beschermen tegen schade. Vitamine C is ook belangrijk voor de opname van ijzer en voor een goede weerstand.
Nu wordt er vooral sinaasappelolie uit de schillen gehaald. Die wordt gebruikt in onder meer bier, allesreiniger, sterke drank en muffins. Het restproduct komt in veevoer terecht. Straks worden er ook voedingsvezels van de schillen gemaakt die in vleesvervangers kunnen worden gebruikt.
Wist je dat een Airfryer 24 tot 48 keer sneller groenten. en fruit kan drogen als een normale voedseldroger.
En dat terwijl een sinaasappelschil niet alleen gezond, maar ook erg lekker kan zijn! Weggooien is dus eigenlijk best wel jammer… De schil van een sinaasappel is rijk aan vitamine C en antioxidanten. Van de schil kun je eenvoudig een kopje thee maken.
Verwarm de oven voor op maximaal 80 graden en bekleed de bakplaat met bakpapier. Leg de stukken fruit die je wilt drogen met voldoende tussenruimte op de plaat. Door het fruit af en toe om te draaien, versnel je het droogproces.
Gedroogde sinaasappel worden sinaasappelschijfjes en zijn veel geconcentreerder en sterker van smaak. Eet het niet rechtstreeks op gebruik het in soepen, sauzen of drankjes. Aanbevolen is om er thee van te maken. Het wordt ook vaak gebruik bij frisdrank en cocktails.
Sinaasappelschijfjes drogen in de oven
Wanneer je sinaasappels aanschaft kun je het beste voor handsinaasappels gaan, perssinaasappels zijn sappiger dus lastiger te drogen. Uit één sinaasappel haal je 5 tot 6 schijfjes. Verwarm de oven voor op 100 graden (warmer is geen optie, dan verbranden de schijfjes).
Op nummer 1 van deze lijst staat dus de braam. Met 43 calorieën en slechts 4,9 gram suiker met daarbij 5 gram aan voedingsvezels is de braam erg gezond! Hij bevat vitamine A, D, B12 en calcium en ijzer. Ook magnesium is present.
Sinaasappels bevatten veel vitamine C. Bovendien dragen sinaasappels bij aan de inname van foliumzuur. Mandarijnen bevatten iets minder vitamine C, foliumzuur en vezels dan sinaasappels. Mandarijnen en sinaasappels staan in de Schijf van Vijf.
Met blauwe bessen, bramen en frambozen maak je je huid zeker blij. Bessen zijn namelijk een goede bron van antioxidanten. Deze beschermen je huid tegen vrije radicalen die voor rode vlekjes en rimpels kunnen zorgen. Antioxidanten zitten vooral in vitamine A, B3, B5, C en E.