Dit duurt meestal 2 tot 3 dagen. Ook kan de menstruatie op een ander moment komen.
De EllaOne is gedurende alle episodes effectiever dan de Norlevo. In tegenstelling tot bij de Norlevo neemt de effectiviteit na 72 u. geleidelijk verder toe. Het morning-after spiraaltje is het meest effectief: meer dan 99% van de te verwachten zwangerschappen wordt voorkomen.
De morning-afterpil werkt het best als je hem zo snel mogelijk inneemt nadat je onbeschermde seks hebt gehad. Hoe eerder de inname, hoe kleiner de kans op zwangerschap. Je neemt deze vorm van noodanticonceptie binnen 3 of 5 dagen na de onbeschermde seks in, afhankelijk van het type dat je gebruikt.
De werking van de morning after pil weet je pas zeker als je voor het eerst weer ongesteld wordt. Soms menstrueer je later of eerder dan normaal, maar de meeste vrouwen ervaren een reguliere menstruatie. Ben je toch bezorgd of heb je last van zwangerschapssymptomen, doe dan een zwangerschapstest.
Hoe veilig is de morning afterpil? De morningafter-pil moet worden gezien als een noodpil en de betrouwbaarheid is niet zo groot als bij een anticonceptiemiddel. Ongeveer 1 à 2% van de vrouwen wordt na het slikken van de morningafter-pil alsnog zwanger. De werkzaamheid neemt binnen 3 dagen sterk af.
De morning-after pil biedt geen blijvende bescherming tegen zwangerschap. Als u onbeschermde seks heeft in de dagen en weken na het innemen van de morning-afterpil, loopt u het risico om zwanger te worden. Zorg ervoor dat u begint met het gebruik of het gebruik van anticonceptie hervat.
Beide hormonen blijven zo'n vijf dagen actief in het lichaam en kunnen de eisprong dus tot vijf dagen vertragen.
Een morning after pil stelt de ovulatie uit, waardoor er geen eicel is om bevrucht te worden. Om een eventuele ovulatie voor te zijn is het belangrijk de morning-afterpil zo snel mogelijk te slikken. Liefst binnen 24 uur, uiterlijk binnen vijf dagen.
Een zwangerschap begint pas als een bevruchte eicel zich in de baarmoederwand nestelt, dat gebeurt zes tot twaalf dagen na onbeschermde seks. Als de ovulatie nog niet heeft plaatsgevonden kun je deze met een morning-afterpil uitstellen en zo zwangerschap voorkomen.
De oude morning-afterpil (o.a. Norlevo) moet binnen 3 dagen worden ingenomen. Vergelijkend wetenschappelijk onderzoek naar de betrouwbaarheid en veiligheid van beide heeft nu aangetoond dat ellaOne duidelijk effectiever is dan Norlevo en dus minder risico oplevert om toch nog ongewenst zwanger te raken.
Ga naar uw huisarts: als u langer dan 120 uur (5 dagen) geleden onbeschermde seks had. als u binnen korte tijd meermaals de morning-afterpil heeft gebruikt. In plaats van steeds noodanticonceptie te gebruiken, kunt u beter kiezen voor gewone anticonceptie.
Met ellaOne minder kans op zwangerschap
Daarom heb je bij inname van ellaOne minder kans op zwangerschap dan bij andere morning-afterpillen. Een ander voordeel van de nieuwe pil is dat deze zelfs tot vijf dagen na de onveilige seks werkt. Maar let op neem een morning-afterpil zo snel mogelijk in.
Een paar pillen kunnen bij een man dan ook niet zoveel kwaad. Anders wordt het, als de man besluit de pil gedurende langere tijd iedere dag in te nemen. Dan krijgt hij significant minder lichaamsbeharing, ontwikkelt hij borsten en krimpen zijn teelballen.
Daarom moet een morning-afterpil zo snel mogelijk ingenomen worden na de onveilige seks. Hoe sneller een vrouw de morning-afterpil slikt, hoe groter de kans dat de eisprong nog uitgesteld kan worden. Als de morning-afterpil binnen 12 uur na de seks wordt ingenomen, is de kans op zwangerschap het kleinst.
Per cyclus is de vrouw vruchtbaar van zo'n 2 à 3 dagen vóór de eisprong tot enkele uren erna. Je kunt dus het beste een paar keer vrijen in de dagen net voordat je ovuleert. Dit moment herken je soms aan symptomen zoals vollere borsten, ovulatiepijn of een hogere lichaamstemperatuur.
Je kunt testen of je een eisprong hebt: door je temperatuur elke dag te meten of met een urinetest. De huisarts kan testen of je een soa hebt gehad. Daardoor kunnen je eileiders dicht zitten. Problemen met vrijen kun je met je partner en de huisarts bespreken.
Per menstruatiecyclus zijn er 6 dagen waarop je zwanger kan worden: de dag van de eisprong en de 5 dagen daarvoor. Waarom 6 dagen? Tijdens de eisprong komt een rijpe eicel vrij. Die eicel kan tot 24 uur na de eisprong bevrucht worden.
Tot 72 uur na de onbeschermde seks
In de eerste 72 uren na onbeschermde seks gebruik je bij voorkeur een klassieke noodpil,. Hoe sneller je de noodpil neemt, hoe beter ze werkt. Als je meer dan 70 kg weegt of als je een BMI van meer dan 26 hebt, gebruik je best twee klassieke noodpillen.
Ben je één pil vergeten in te nemen en had je deze minder dan 12 uur geleden moeten slikken? Dan hoef je je geen zorgen te maken. Neem, zodra je er aan denkt, alsnog je pil. Slik de volgende pil op het normale tijdstip: het is niet erg dat je nu twee pillen op een dag moet innemen.
Ja, er is een kans dat het voorvocht sperma kan bevatten, dus het is mogelijk om zwanger te worden, zelfs als er geen volledige ejaculatie in de vagina plaatsvindt. Het is volkomen normaal om je af te vragen of je zwanger kunt worden met de terugtrekkingsmethode of zelfs door genitaal contact.
Het condoom voorkomt zwangerschap minder goed dan voorbehoedmiddelen met hormonen of een spiraaltje. Het condoom beschermt ook tegen soa's.
Een zwangerschap wordt niet voorkomen door:
Voorvocht bevat in principe geen zaadcellen. Daarom zou je denken dat je geen risico loopt.
Heb je geen idee wanneer je weer ongesteld zou moeten worden, dan is het een goede richtlijn een zwangerschapstest te doen 19 dagen nadat je voor het laatst onveilige seks hebt gehad. Dit betekent seks zonder voorbehoedsmiddel of waarbij iets mis is gegaan met een voorbehoedsmiddel.
Neem de eerste dag van je laatste ongesteldheid. Tel hier het aantal dagen van je cyclus* bij op. Ongeveer 14 dagen voor deze datum is je ovulatie (eisprong). Je meest vruchtbare periode is deze dag en de twee dagen ervoor.