Heb je een eitje gekookt en is-ie afgekoeld? Warm het dan niet op in de magnetron. Als je een hapt neemt in het opgewarmde ei kan het namelijk exploderen. Hierbij verbrand je niet alleen je mond, je kan ook gehoorschade oplopen.
Gekookte eieren kunnen exploderen als je er na het opwarmen in hapt. Dat komt doordat het eigeel gevoeliger is voor de straling van de magnetron dan het eiwit. Bron: Shutterstock/montreep. Verwarm een al gekookt ei niet in de magnetron.
3-5 minuten een zacht, medium of hard gekookt ei bij maximaal 1000Watt. Alles wat je moet doen is het ei in deze schattige eierkoker zetten, een beetje water erbij doen, de bovenkant erop draaien en hem in de magnetron zetten.
Opwarmen gaat heel simpel.
*Leg ze in een ovenvaste schaal met koud water. Temperatuur op 50°Celsius en de timer op 15 minuten. Na die tijd is de ergste kou eraf. Mocht je je afvragen of de zachte eieren dan hard zijn geworden!
Of ze nu gekookt of gebakken zijn: eieren kun je maar beter niet opnieuw opwarmen om ze alsnog te eten. Weggooien, dus. Je spijsvertering kan hier namelijk flink van in de war raken. Als je aardappelen opnieuw wilt opwarmen, dan moet je ze na de eerste keer bereiden meteen in de koelkast leggen.
Wat kan niet in de magnetron? Eten met een schil eromheen kan niet altijd opgewarmd worden in de magnetron. De schil zorgt er namelijk voor dat de warmte niet kan ontsnappen, waardoor het eten als het ware ontploft. Denk dan bijvoorbeeld aan eieren en druiven.
Het opwarmen van eten in een magnetron is niet gevaarlijk voor de gezondheid. Je kunt veilig eten ontdooien en verhitten in de magnetron. Een magnetron verhit het eten met ongevaarlijke elektromagnetische straling. Dit zet vochtdeeltjes in het eten in beweging en door wrijving komt warmte vrij.
Hoe lang kan ik een gekookt ei bewaren? Een ongepeld hardgekookt ei kunt u 4 tot 7 dagen bewaren (in de koelkast). Een gepeld hardgekookt ei bewaart u maximaal 1 week in een bakje gevuld met water (in de koelkast). Let op: leg het ei zo snel mogelijk in het water.
Je moet water opzetten, schrikken, afkoelen, pellen. Ontzettend handig dus om je eieren van tevoren te koken als je, zodat je ze later gewoon kant en klaar erbij kan pakken. Eieren bederven niet snel, maar ze worden op den duur wel minder lekker of drogen uit.
Eieren koken gaat erg snel en makkelijk in de waterkoker. Vul de waterkoker met water en leg er een aantal eieren in. Zet de waterkoker aan en wachten maar. Als de koker afslaat, laat je de eieren er nog drie minuten in liggen als je zachte eieren wil en vijf minuten als je hardgekookte eieren wil.
Vul een kopje tot de helft met water, doe er een halve eetlepel azijn bij en breek er dan een ei in open. Dek af met een bordje en zet 60 seconden in de microgolfoven. Afhankelijk van de sterkte van je microgolf, kan het zijn dat je daar nog 20 seconden bij moet doen.
Over het algemeen geldt dat je eten nooit langer dan twee uur na het bereiden mag laten staan. Binnen twee uur moet je het eten in de koelkast of vriezer leggen. Tegelijkertijd geldt dat je eten wel goed moet laten afkoelen voordat je het in de vriezer of koelkast zet.
Het stomen van eieren kost wat meer tijd dan koken. Wel ben je minder tijd kwijt met het koken van een pan met water. Voor een zachtgekookt ei houd je 6 minuten stoomtijd aan, voor halfzacht 10 minuten en voor hardgekookt ongeveer 12 tot 15 minuten. Deze tijden zijn afhankelijk van de grootte van je ei.
Het Voedingscentrum adviseert om niet meer dan 2 tot 3 eieren per week te eten. Dit omdat eigeel cholesterol en verzadigd vet bevat. Beiden, maar vooral verzadigd vet verhogen het cholesterol in je bloed. Dit is slecht voor je hart en bloedvaten.
Eieren in de koelkast: langer vers
De koude temperatuur remt ook de groei van bacteriën. Ziekmakers zoals salmonella krijgen zo minder kans. Eieren bewaar je daarom het beste in de koelkast op 4 °C. Als je ze in het doosje bewaart, drogen ze niet uit en blijven ze langer goed.
Een besmetting kan klachten geven zoals diarree, buikpijn en koorts. Hoe ziek iemand wordt, hangt af van de hoeveelheid salmonella, de soort salmonella (bijvoorbeeld salmonella Goldcoast) en de weerstand van de persoon. Een besmetting kan maag- en darmklachten veroorzaken, die na enkele dagen vanzelf overgaan.
Rijst- en pastagerechten kunnen besmet raken met de Baccillus Cereus-bacterie. Deze bacterie maakt gifstoffen aan die tot een voedselvergiftiging kan leiden. Je voorkomt een besmetting door het eten snel terug te koelen naar 4 graden, niet langer dan 2 dagen te bewaren in de koelkast en goed te verhitten voor gebruik.
De Chinese bakjes zijn tevens magnetron bestendig en geschikt voor in de vriezer. Dit maakt het naast horeca gebruik ook ideaal voor huishoudelijk gebruik, etensresten kunnen eenvoudig worden bewaard in deze bakjes, het bakje kan vervolgens de koelkast in.
Ja! Gekookte aardappelen kunnen in de magnetron, net als ander voedsel. Ze zullen sneller gaar zijn dan gewone aardappelen omdat ze geen water absorberen zoals rauwe aardappelen doen.
Nee, er is geen bewijs dat het eten van voedsel bereid in de magnetron de kans op kanker vergroot. De samenstelling van je eten verandert niet in de magnetron. De magnetron verwarmt voedsel met microgolven, een speciale vorm van straling. De microgolven zorgen ervoor dat de watermoleculen in het voedsel gaan trillen.
Het is zelfs zeer gevaarlijk om een pan te verwarmen in de magnetron. Dat komt namelijk door de samenstelling van de pan. Een magnetron kan niet tegen het staal van de pannen. Zowel het staal, het aluminium, als het gietijzer kan de straling niet goed doorvoeren waardoor er zelfs explosiegevaar is.
Microgolven zouden ook de moleculen in het menselijk lichaam in beweging kunnen zetten en zo verbranding kunnen veroorzaken. Maar magnetrons zijn zó gebouwd dat de microgolven niet naar buiten kunnen lekken als het apparaat aan staat. En de golven stoppen direct als de deur open gaat.