U mag maximaal 90 dagen binnen een periode van 180 dagen onafgebroken op Bonaire, Saba en Sint Eustatius verblijven.
Iedereen met de Nederlandse nationaliteit mag maximaal 180 dagen (6 maanden) vrij als toerist op Bonaire blijven zonder een vergunning binnen het tijdsbestek van 1 jaar. Als je langer dan 180 dagen wil blijven of als je eerder gaat werken of je gaat vestigen, dan dien je een verblijfsvergunning aan te vragen.
Komt u voor langer dan 90 dagen naar Aruba, Curaçao of de andere Caribische Koninkrijksdelen? Dan heeft u meestal een verblijfsvergunning nodig. Om die op te halen heeft u soms nog een visum lang verblijf nodig.
Reizen zonder visum
Dit zijn Aruba, Bonaire, Curaçao, Saba, Sint Eustatius en Sint Maarten.
Als u voor langer dan 6 maanden naar Bonaire, Sint Eustatius of Saba gaat, heeft u een Verklaring Toelating van Rechtswege nodig. In deze verklaring moet u aantonen dat u een plek heeft om te wonen en genoeg geld om van te leven. Ook heeft u een bewijs van goed gedrag over de afgelopen 5 jaar nodig.
Het prijsniveau op Bonaire ligt iets hoger dan in Nederland als je kijkt naar uit eten, het kopen van kleding en de prijzen in de supermarkten. Dat komt vooral omdat veel producten geïmporteerd moeten worden, wat de prijs opdrijft. Goedkoper dan in Nederland is benzine omdat daar minder belasting op zit in Bonaire.
Een geldig paspoort is vereist. Controleer of het document ruim voldoende geldig is, voor het geval dat verblijf langer mocht duren dan gepland. De Nederlandse identiteitskaart voldoet niet als reisdocument voor Bonaire, Sint-Eustatius en Saba.
Sinds 10 oktober 2010 is Bonaire als openbaar lichaam een 'bijzondere gemeente' van Nederland waardoor het eiland geen deel uitmaakt van het Schengen-gebied.
Bonaire heeft 20.104 inwoners volgens de telling van 2019. In 2001 had 86% van de bevolking de Nederlandse nationaliteit, maar was slechts 52% op het eiland zelf geboren.
Heeft u de Nederlandse nationaliteit en wilt u verhuizen naar Aruba, Curaçao of Sint Maarten? Of wilt u er tijdelijk gaan werken of stage lopen? Dan moet u aan bepaalde voorwaarden voldoen. Als u niet op Aruba, Curaçao of Sint Maarten bent geboren, dan heeft u onder andere een Verklaring Toelating van Rechtswege nodig.
De juiste papieren voor de situatie: Op Curacao is het mogelijk om als Nederlander 180 dagen per kalenderjaar op het eiland te verblijven zonder hiervoor iets te hoeven regelen. Ga je echter werken of stage lopen dan zijn hier wel de juiste papieren voor nodig.
Bonaire lijkt gemiddeld duurder dan Curaçao. Ik denk dat het onder de streep best wel mee zal vallen. Inderdaad is uit eten op Bonaire wat prijziger dan op het buureiland, maar dat komt mede omdat je op Curaçao meer local food kunt eten.
Het eiland Bonaire is dan wel klein, maar er valt genoeg te beleven. Vooral als je graag de natuur in duikt én je een echte waterrat bent. Op Bonaire maak je kennis met tropische dieren, voel je je een zeemeermin in de kleurrijke onderwaterwereld en rust je uit op de meest paradijselijke stranden.
Bonaire staat bekend om zijn spectaculaire stranden en verbluffend zeeleven. Bonaire heeft zijn naam op de kaart gezet als een van de meest gewilde duik, snorkel, kitesurf en windsurf bestemming ter wereld. Al meer dan 20 jaar handhaaft Bonaire een toewijding aan het beschermen en behouden van zijn milieu.
Op 1 januari 2017 telde de bevolking van Bonaire 19,2 duizend inwoners. Daarvan waren ruim 7 duizend geboren Bonairianen.
Bonaire, Sint Eustatius, Saba zijn bijzondere gemeenten en hebben een aparte status binnen Nederland. Zij heten Caribisch Nederland. Met de landen Aruba, Curaçao en Sint Maarten vormen ze het Caribisch deel van het Koninkrijkrijk.
De kosten van levensonderhoud liggen op Bonaire gemiddeld 30% tot 40% hoger dan in Nederland, terwijl de lonen een stuk lager liggen dan in Nederland. Vaak worden de vervoerskosten van de producten aangevoerd als reden voor de hoge prijzen.
Wanneer je van Curaçao naar Bonaire reist gelden er regels. Iedereen van 13 jaar en ouder moet een negatief PCR-testresultaat (niet ouder dan 72 uur) of een negatief NAAT-testresultaat (niet ouder dan 24 uur) overleggen. Deze test moet op Curaçao zelf zijn afgenomen. Ook al ben je binnen 72 uur weer terug op Bonaire.
Het geven van fooien op Bonaire is anders dan in Nederland. Net als in Amerika berekenen restaurants standaard al 10% fooi en de hotels gaan uit van 12%. Voor een uitstekende service wordt 15% tot 20% fooi gegeven.
De eilanden maken weliswaar sinds 2010 deel uit van Nederland, maar de Antilliaanse gulden is vervangen door de Amerikaanse dollar en niet door de euro. De gulden en de euro worden er niet of nauwelijks geaccepteerd.