In zilveren sieraden ziet u vaak het merkteken 835 of 925 staan. Dit wil zeggen dat 835 of 925 delen van de 1000 delen puur zilver zijn. Gouden sieraden krijgen een stempel met het merkteken 585 (14 krt) of 750 (18 krt). Dat wil zeggen dat 585 of 750 delen van de 1000 delen puur goud zijn.
Zilver Keurmerken
- In 1e gehalte Zilveren sieraden staat stempel '925' als keurmerk. De stempel staat in een zwaardje gesymboliseerd. Dit wordt ook wel Sterling Zilver genoemd.
Zilver is een zacht, wit, natuurlijk materiaal, dat net als goud behoort tot de groep edelmetalen. Zilver roest en vergaat bovendien niet, waardoor het duurzaam is. Daarnaast is zilver gemakkelijk te bewerken omdat het een zacht metaal is.
Markeringen op je sieraden
De binnenkant van een ring bijvoorbeeld. Op zilveren producten staat altijd een cijfer gegraveerd, dit cijfer kan variëren. De cijfers die gebruikt worden voor echt zilver zijn: 800, 835, 900 en 925. Als je één van deze cijfers aantreft op een sieraad is het dus echt zilver.
- Klein zilver keur in de vorm van een zwaardje in combinatie met een meesterteken. - Groot zilver keur bestaande uit 4 merken: een meesterteken, een minervakopje van het keurkantoor, een leeuw voor het gehalte en de jaarletter.
Als je een zilver voorwerp door zou zagen is het door en door van hetzelfde (zilveren) materiaal, bij een verzilverd voorwerp zie je een basismateriaal met een laagje eromheen. Als je verzilverde voorwerpen veel poets komt het koper erdoorheen en verdwijnt de zilverlaag.
Het verzilverde bestek werd gemerkt met Gero 90 of Gero 100. De getallen 90 of 100 geven de dikte aan van de verzilvering, het bestek is gemaakt van een onedel basismateriaal met een laagje zilver.
Oftewel 835 duizendsten zilver ten opzichte van 1000 delen puur zilver (835/1000=83.5%). 835 zilver is na 925 zilver het hoogste gehalte zilver dat vaak voor sieraden gebruikt wordt en wordt daarom ook wel het tweede gehalte zilver genoemd.
Zilveren sieraden kunnen na verloop van tijd verkleuren. Ze kunnen wat doffer of zelfs zwart worden. Dit komt door een chemische reactie die ontstaat door het contact van zilver met waterstofsulfide (zwavel), een stof die voorkomt in de lucht en in andere stoffen. Ook reageert zilver op de zuurgraad van je huid.
Met een magneet kun je onderzoeken of je sieraad van echt goud of zilver is gemaakt. IJzer en nikkel worden aangetrokken door de magneet, goud en zilver niet.
Antiek zilver heeft een verhaal
Het gaat meestal om voorwerpen waar een mooi en persoonlijk verhaal aan verbonden is, het heeft al veel 'meegemaakt'. Er is echt sprake van een karaktervolle betekenis met een geschiedenis.
HH 90 is het verzilverd merk van H. Hooijkaas te Schoonhoven
H. Hooijkaas werkte ook voor de Douwe Egberts waarvoor heel veel verzilverde artikelen werden gemaakt. De merken van links naar rechts: DE van Douwe Egberts, HH het verzilverd merk van H. Hooijkaas te Schoonhoven en 90 de basis waarop verzilverd is.
Zilver gemaakt in Duitsland. In Duitsland wordt ook al eeuwen prachtig zilver gemaakt. Tot 1886 werd er in Duitsland gekeurd met stadsmerken en werd het zilvergehalte gemeten in loth. Vanaf 1886 kwam er een landsmerk in de vorm van een afbeelding van een half maantje met een kroon ernaast.
Naast een keurmerk zijn veel zilveren voorwerpen voorzien van een jaarletter, plaatselijke keur en meesterteken. Op lepels en vorken worden de keuren vaak geslagen op het smalle bovendeel van de steel. Bij geboortelepels vind men de keuren meest op de achterzijde van het blad.
Württembergische Metallwarenfabrik. De afkorting WMF staat voor de Württembergische Metallwarenabrik. Dit beroemde bedrijf werd in 1853 gesticht door Daniel Staub en de gebroeders Schweizer. WMF is nog steeds actief en produceert ondermeer kookpotten en tafelgerei.
Een plated sieraad heeft een basis van metaal en wordt voorzien van een andere laagje metaal. Bijvoorbeeld een koperen ring met een laagje van goud wordt een goldplated ring of een vergulde ring genoemd. Wanneer zilver als laagje wordt gebruikt noemen we dat silverplated of verzilverd.
Zilver is een edelmetaal wat betekend dat je de sieraden dag en nacht kunt dragen, ook tijdens het douchen. Tijdens het douchen spoel je de sieraden juist weer mooi schoon, maar gebruik altijd natuurlijke producten zonder chemicaliën en heftige geuren (parfum). Droog je sieraden altijd even goed af na je douchebeurt.
zilver verkleurt door blootstelling aan zuurstof, parfum of zelfs zweet nu eenmaal. Daar kun je gelukkig makkelijk zelf iets aan doen. Het liefst zonder bijtende chemische stofjes, maar gewoon met een zilverpoetsdoek. Of met een ouderwets trucje waar soda, aluminiumfolie en wat kokend water bij komt kijken!
Sterlingzilver heet ook wel 'eerste gehalte zilver'. Je ziet dan het teken '925' (van 925 duizendsten) op het voorwerp. Het tweede gehalte zilver is '825', het derde '800'. Verzilverde objecten hebben alleen een dun laagje zilver, meestal aangebracht met een methode die galvanotechniek heet.
Het begrip: Fijnzilver. Dat staat eigenlijk gewoon voor puur zilver. Dus zilver in zijn meest zuivere vorm. Vaak aangeduid met “fine silver” of 999.
In zilveren sieraden ziet u vaak het merkteken 835 of 925 staan. Dit wil zeggen dat 835 of 925 delen van de 1000 delen puur zilver zijn. Gouden sieraden krijgen een stempel met het merkteken 585 (14 krt) of 750 (18 krt). Dat wil zeggen dat 585 of 750 delen van de 1000 delen puur goud zijn.
Veel mensen vragen ons: wat is het modelnummer; in welke periode is het gemaakt en wie heeft het ontworpen? Om in deze behoefte te voorzien geven wij terugkijkend in de tijd een overzicht van de ons bekende verzilverde bestekmodellen. Uitleg over Gero 90, Gero-zilvium etc. etc. is te vinden in de afdeling Merktekens.
Old Sheffield Plate verwijst naar een vroeg vorm van verzilveren. Het plaat zilver werk gemaakt zoals de naam al doet vermoeden is Sheffield Engeland tussen de jaren 1740 en 1840 en is een van de hoogst gewaardeerde verzilvering bij veilingen.
Handige manier om je oude bestek te recyclen! Buig een aantal lepels om en schroef ze vast aan de muur of op een plankje. Ideaal als amuselepel, als kandelaar (met een theelichtje) of om je sleutels te bewaren.