Kun je walnoten direct eten van de boom? Moe je walnoten drogen om kun je ze gewoon van de boom plukken en opeten? Tja probeer het maar eens ;). Walnoten die vers van de boom komen, zijn niet perse direct eetbaar en smaakvol en kun je beter eerst laten drogen voordat ze gegeten worden.
Walnoten smaken bijzonder goed onmiddellijk na de oogst. Voordat u zeer verse noten eet, moet u de dunne witte schil verwijderen die onder de nootdop om de vrucht zit en zeer bitter smaakt.
Onrijpe walnoten kunnen worden gebruikt voor de bereiding van likeur of in zou worden ingelegd als pickles.
Om te vermijden dat er onzuiverheden, die schimmelziekten of slechte aroma's kunnen afgeven, rond de noten blijft hangen moeten de noten zo snel mogelijk gewassen worden. In het geval van walnoten geoogst met de groene bolster moet tijdens deze stap ook de bolster verwijderd worden.
De test bij het walnoten drogen, om te kijken of de walnoten droog genoeg zijn, is makkelijk. Je hoeft alleen maar een noot te pakken en heen en weer te schudden.Schudt de binnenste noot mee, dan is hij droog genoeg. Een gedroogde noot kan makkelijk een jaar bewaard blijven, mits de walnoot in zijn schaal blijft.
Laat de noten ongeveer 12 tot 24 uur in de oven drogen. Zorg ervoor dat je af en toe controleert of de noten al droog zijn. Haal de noten uit de oven en laat ze afkoelen voordat je ze bewaart. Als je de walnoten zelf droogt, kun je er zeker van zijn dat ze vers en knapperig zijn.
Tip 4: Laat de walnoten binnen in een goed geventileerde ruimte nadrogen, maar niet bij een raam, dan gaat het drogen te snel! Tip 5: Na twee weken drogen is de smaak optimaal en zijn de walnoten wel tot twee jaar houdbaar.
Na het oogsten maak je de noten schoon met lauw water. Dit werk moet zeer nauwkeurig gebeuren want elk stukje bolster dat achterblijft op de noten vermindert de kwaliteit ervan. Nadien kan je de noten laten drogen in en goed geventileerde ruimte.
Het grote voordeel van het weken van noten en zaden is blijkbaar ook dat je fytinezuur ermee weghaalt. Fytinezuur belemmert bij mensen de opname van goede bouwstoffen zoals zink, magnesium en calcium, dus als je veel zaden en noten eet, heeft het weken ervan dit als belangrijk extra voordeel.
Bewaar walnoten daarom altijd op een donkere droge plek. Noten in de dop zijn ongeveer 2 jaar houdbaar, gepelde noten gemiddeld 1 jaar. In veel gerechten, zoals tzatziki, kan je walnoten verwerken. Als ze een beetje muf zijn geworden, helpt het de noten in een koekenpan (zonder boter of olie) kort te roosteren.
Je kunt met de groene walnoot verschrikkelijk veel lekkere recepten maken. Zie hiervoor onderstaande recepten. Overal te vinden, in stadsparken, bij boerderijen, in tuinen, langs snelwegen, in bossen etc. Groene noten worden van half juni tot in juli geplukt, de schil van de noot is dan nog niet hard.
Cholesterolverlagend. Uit een onderzoek van het Yale-Griffin Prevention Research Center blijkt dat het eten van 25 gram walnoten per dag goed is voor 90% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid essentiële vetten. Deze essentiële vetten verlagen de kans op een hoge bloeddruk en hart- en vaatziekten.
Bewaar noten in een goed afgesloten bakje. Ze kunnen namelijk gemakkelijk geuren opnemen van ander sterk geurend voedsel.
De verse vruchten zijn niet echt lekker, een beetje bitter zelfs en wrang. Het vliesje is nog groen. Na een week of 2-3 drogen, op een droge warme goed geventileerde ruimtes, uitgespreid in een bak of op een krant, doet wonderen voor de smaak. Leg ze niet achter een raam in de volle zon, dan gaat het drogen te snel.
Je kunt ze allereerst op de bekendste manier eten: uit het vuistje. Je kraakt de walnoot en eet de vrucht op. Maar daarnaast kun je de gekraakte walnoot ook pellen, hakken, roosteren of karamelliseren. Je kunt ze pellen om de bittere smaak te verliezen.
Walnoten kunnen lang worden bewaard als ze op de juiste manier worden opgeslagen. In het algemeen kunnen ongepelde walnoten tot wel twee jaar worden bewaard in een koele, droge en donkere omgeving, zoals een voorraadkast.
Eten om beter te slapen
Walnoten: noten, en dan vooral amandelen en walnoten, zijn volgens haar ideaal om beter te slapen. De reden: "Walnoten zijn een van de beste bronnen van melatonine, het slaaphormoon", vertelt ze.
Het eten van noten kan bij sommige mensen leiden tot klachten zoals eczeem, urticaria (jeukende bulten) of nikkelallergie. Allergie kan voorkomen bij: Amandelen, hazelnoten, walnoten, cashewnoten, pecannoten, paranoten, pistachenoten en macadamianoten en producten op basis van deze noten.
Walnoten pellen
Walnoten kunnen gemakkelijk gepeld worden als ze eerst voor 30 seconden in kokend water hebben gelegen en direct daarna afgespoeld worden met koud water.
Ook is de walnoot erg gevoelig voor nachtvorst na het snoeien. Wees daarom terughoudend. en snoei alleen als het moet en wel tussen juli en eind oktober wanneer de boom vol in blad staat. Buiten deze periode is de kans op doodbloeden aanwezig.
Er zijn verschillende manieren om walnoten - met schil en al - te drogen: een paar uur in de oven bij maximaal 40 graden met de ovendeur op een klein kiertje. "Als je schudt met de walnoot en de noot erin zit los, dan zijn de walnoten voldoende gedroogd."
Wassen maar
Na het oppakken van de walnoten, dienen ze direct gewassen te worden. Haal alle restjes bolster er af. Hoe beter je deze resten verwijderd hoe langer de walnoot goed blijft en hoe lekkerder hij smaakt. Wanneer ze helemaal schoon zijn, kunnen ze gedroogd worden.
Walnoten die bijna van de boom afvallen zijn ook al rijp. Als je de walnotenboom een beetje heen en weer schudt, dan vallen de rijpe walnoten eruit.