Zowel ontbijtkoek als eierkoek zijn niet erg gezond. Beide producten zitten eigenlijk bomvol suiker en bevatten weinig vezels en andere nuttige voedingsstoffen. Een gezonder alternatief is een eigengemaakte kruidcake of bananenbrood.
Als we kijken naar degene die de meeste vezels en minste suikers hebben zijn er drie varianten die goed scoren, namelijk: Peijnenburg Ontbijtkoek zero volkoren. Peijnenburg Ontbijtkoek zero. Peijnenburg Ontbijtkoek lower cal.
Over het algemeen kan worden gesteld, dat alle varianten ontbijtkoek niet erg gezond zijn. Vooral wanneer men wil afvallen of een dieet volgt, mag een plakje ontbijtkoek niet gezien worden als geschikt tussendoortje. Ruim één derde deel, van een gemiddelde ontbijtkoek, bestaat namelijk uit suikers.
De winnaar: Gelijkspel, want de snacks gaan bijna gelijk op. In een eierkoek zitten iets meer calorieën en koolhydraten en, heel logisch, eiwitten. Een plakje ontbijtkoek bevat iets minder vet en iets meer vezels.
Meer vezels
En die houden je darmen lekker aan het werk. Dan moet je wel de volkoren variant nemen, want gewone ontbijtkoek is - net als de meeste gewone koekjes - gemaakt van overwegend rogge- en tarwebloem, en daar zitten nog nauwelijks vezels in. Volkoren ontbijtkoek is wel vezelrijk.
Het Voedingscentrum raadt aan om elke dag te ontbijten. Het ontbijt levert belangrijke voedingsstoffen zoals calcium, foliumzuur, vitamine B2, vitamine A en vezels. En ontbijten kan ervoor zorgen dat je de rest van de dag regelmatiger eet.
Wat kan ik zoal eten als gezond ontbijt? Volkoren brood met beleg, zoals 30+ kaas of 100% pindakaas. En een glas magere of halfvolle melk of karnemelk bij je boterham. Drink je geen zuivel, dan is sojadrink verrijkt met calcium en B vitamines een alternatief.
Bereidingswijze. Schaaf de oude kaas in plakjes. Verdeel de appelstroop over vier plakken ontbijtkoek en beleg met de plakken oude kaas en tuinkers. Verdeel de cottage cheese over vier plakken ontbijtkoek en decoreer met de blauwe bessen, aardbeien, honing en munt.
Ontbijtkoek bevat bijna net zoveel suiker als een portie fruit. Alleen fruit blijft minder plakken op je tanden waardoor ontbijtkoek slechter is voor je tanden. In 1 plakje ontbijtkoek (25 gram) zit ongeveer 90 calorieën en 11-12 gram suiker. Dat zijn bijna 3 suikerklontjes.
Maar liefst 38.8 gram suiker per 100 gram ontbijtkoek!
Dit is veel te veel naar onze mening. Gezond Afvallen adviseert om te focussen op voedingsproducten met een suikerpercentage onder de 6%. Veel mensen weten ondertussen wel dat suikers grotere dikmakers zijn dan vetten.
Het verschil met de meeste andere soorten koek is dat bij een eierkoek geen vet gebruikt wordt. Geen boter, margarine of olie dus. Dat zorgt er voor dat het caloriegehalte van zo'n grote eierkoek flink lager ligt dan van andere grote koeken zoals gevulde koeken, rondo's of stroopwafels.
Een Snelle Jelle Zero geeft toch altijd nog 100 calorieën. Calorieën zijn trouwens niet zaligmakend. Ook een appeltje voor de dorst (of trek) geeft gemiddeld 80 calorieën, maar een appel heeft het voordeel dat het veel vezels en vitamines bevat. Lekker gezond dus en een hele goede keuze!
Een krentenbol is natuurlijk niet zo gezond als een gewoon bruin broodje of een volkorenboterham, maar ze zijn zeker niet slecht. Een krentenbol weegt ongeveer 50 gram en bevat 140 kilocalorieën. Een prima tussendoortje dus! Een krentenbol bevat redelijk wat koolhydraten en vezels, en veel ijzer en foliumzuur.
Er zitten 169 kilocalorieën in 1 dikke plak (55 gram) ontbijtkoek. Wil je weten hoe het zit met de andere voedingswaarden in 'ontbijtkoek'? In onze caloriechecker hieronder kom je te weten hoeveel vet, verzadigd vet, eiwit, koolhydraten, suikers en vezels erin zit.
Bananen bevatten in vergelijking met andere fruitsoorten meer calorieën en weinig vitamine C. Daarentegen bevatten bananen wel heel veel andere gezonde voedingstoffen, zoals vezels, vitamine B6 en kalium. Dat bananen meer calorieën bevatten, maakt het niet meteen een ongezonde keuze.
Maar gezonder kan altijd. De Reguliere ontbijtkoek bevat 102 kcal per portie. De Zero variant bevat 72 kcal per portie. Daarmee valt de Zero onder de noemer 'gezond tussendoortje' volgens de Richtlijnen Goede Voeding(2).
Ontbijtkoek is een cake-achtige koek die van roggemeel wordt gemaakt. Ook gaan er allerlei kruiden in zoals kaneel, nootmuskaat en kruidnagel. Zo krijg je die echte ontbijtkoeksmaak. Voor de afwisseling kom je ook ontbijtkoek tegen met rozijnen, honing of noten.
"Wanneer je eet is net zo belangrijk als wat je eet'', vertelt diëtiste Theresa Shank. Zij raadt aan om je ontbijt te nuttigen binnen de twee uur na het opstaan. "Als je in die tijdspanne eet, zal je door de dag heen meer controle hebben over je hongergevoel en stabiliseert je bloedsuikerspiegel'', legt ze uit.
Waarom je beter geen brood of yoghurt kan nemen
Brood of een schaaltje yoghurt met muesli/cornflakes (wat vaak bewerkte suikers zijn) bevatten erg veel koolhydraten. Daarnaast zijn deze koolhydraten ook nog eens snelle suikers.
Overslaan van het ontbijt of pas laat op de dag starten met eten, zou het risico op aandoeningen zoals een hoge bloeddruk, hart-en vaatziekten, diabetes en obesitas verhogen volgens een recente studie. Het onderzoek suggereert dat het tijdstip waarop we eten net zo belangrijk is als wát we eten.