Wat ons betreft is de Medela Freestyle Flex de beste elektrische borstkolf van 2023. Veel moeders zijn het met ons eens, en geven de kolf zeer positieve reviews. Opvallend bij deze kolf is dat er ook een aantal moeders is die de kolf juist zeer negatief beoordelen vanwege problemen met de motor.
Wat heb je allemaal nodig als je kiest voor fulltime kolven? Een dubbelzijdige, elektrische kolf met een goede accu. Dubbelzijdig en elektrisch omdat je dan stukken sneller klaar bent. Die goede accu is wel zo handig als jij en je nieuwe elektrische vriend samen op pad gaan.
De Medela Freestyle Hands-Free is naar onze mening de beste handsfree borstkolf.
Een handkolf is ideaal voor incidenteel gebruik. Kolven met de hand is handig als je af en toe stuwing wilt verminderen of als je een keertje zonder baby op stap gaat. Een handkolf geeft meer controle dan een elektrische kolf. Je bepaalt zelf de snelheid én het vacuüm van de handkolf.
Door te kolven kan je een melkvoorraad aanleggen voor het moment dat je een tijdje geen borstvoeding kan geven. Pijnlijke borsten verminderen. Als je pijn en druk voelt door gezwollen borsten, ook wel stuwing, kan kolven hierbij helpen.
Elektrisch kolfapparaat op stroom
Elektrische kolfapparaten werken meestal het snelst en leveren de meeste melk op. Ze zijn dan ook het meest geschikt voor dagelijks gebruik. Elektrische kolfapparaten zijn eenzijdig of dubbelzijdig. Een enkelzijdige borstkolf kan maar één borst tegelijk afkolven.
Welk kolfapparaat het beste bij jou past is afhankelijk van hoe vaak je gaat kolven, waar je gaat kolven en je persoonlijke voorkeuren. Wanneer je van plan bent om vaak te gaan kolven, is een elektrische kolf praktischer dan een handkolf.Als je slechts af en toe kolft, heb je misschien voldoende aan een handkolf.
Voor een kindje tot 3 maanden oud wordt er uitgegaan van 130 ml, tot 4 maanden van 120 ml en tot 5 maanden van 110 ml. Bij kindjes van 6 maanden of ouder die volledig of met name borstvoeding krijgen, wordt er uitgegaan van 100 ml per kilogram.
Welke borstkolf het beste bij je past, hangt ook af van de locatie waar je hem gebruikt. Gebruik je hem alleen thuis, dan is een elektrische kolf met snoer voldoende. Wil je de kolf onderweg gebruiken? Dan is een handkolf of een borstkolf die op accu of batterijen werkt een betere keuze.
Bijvoorbeeld 's morgens de ene borst afkolven terwijl de baby uit de andere drinkt. Of als er een voeding wegvalt, kolf je die af. Goed ontbijten voordat je aan het werk gaat, dat verhoogt je kolfopbrengst. Als je kolvende collega's hebt, organiseer samen te gaan kolven.
Bij het kiezen van een kolfapparaat kun je letten op het zuigritme en de zuigkracht van de kolf. Bij een handkolf bepaal je zelf de zuigkracht en het zuigritme. Bij vrijwel alle elektrische kolfapparaten zijn zuigkracht en zuigritme regelbaar, om het drinken van de baby zoveel mogelijk na te bootsen.
Door je kolfaccessoires na gebruik te wassen en minstens eenmaal per dag grondig te desinfecteren, zorg je ervoor dat je moedermelk veilig voor je baby kan worden bewaard.
Om de melkproductie goed op gang te brengen, is het belangrijk regelmatig te kolven: minstens 7 keer per 24 uur, waarvan één keer in de nacht. Het is belangrijk om minstens 7 keer per dag te blijven kolven. De melkproductie neemt geleidelijk toe. Een volledige productie van 750 ml is normaal.
Hoe vaker je kolft, hoe meer je de melkproductie stimuleert. Door minder vaak te kolven zal de melkproductie afnemen. In principe stimuleer je de melkproductie het beste als je om de twee à drie uur kolft. 's Nachts mag er wat langere tijd tussen zitten.
Dubbelzijdig kolven duurt gemiddeld 10 tot 15 minuten. Langer kolven om meer melk te krijgen heeft geen zin. Het kan zelfs de borst en tepels beschadigen. Zodra er geen melk meer komt moet je stoppen.
Kort na de bevalling kunnen vrouwen tot 600 mL per dag produceren. Later produceren vrouwen gemiddeld 800 tot 1100 mL melk per dag. Op het hoogtepunt van de lactatieperiode kan er tot 1,5 liter geproduceerd worden en bij tweelingen soms nog meer. Er is zelfs melkproductie tot wel 5L aangetoond.
Omdat dubbelzijdig kolven leidt tot een extra toeschietreflex en 18% meer melk, worden de borsten beter geleegd. Het hogere vetgehalte is dus simpelweg een teken dat de borsten tijdens het dubbelzijdig kolven goed zijn geleegd, beter dan bij enkel kolven.
Zodra je melk is doorgekomen, kun je met dubbel kolven meer melk in minder tijd afkolven. Deze methode leegt de borsten ook beter, wat de melkproductie eveneens bevordert. Hoewel iedere moeder anders is, is het vaak een goed idee om meteen na, of een uur na een voedingsbeurt melk af te kolven.
Steriliseer alle kolfonderdelen die met melk in contact komen voor het eerste gebruik van de kolf tenzij de onderdelen steriel verpakt zijn. Algemeen: Steriliseer kolfonderdelen die met melk in contact komen elke dag tot je kindje 6 maanden is.Na de leeftijd van 6 maanden volstaat 1 keer per week.
Als je korter kolft en de borst niet goed soepel maakt, krijgt je lichaam het signaal: er blijft melk over, ik kan volgende keer wel minder maken. De meeste moeders kolven 10-15 minuten per borst, totaal 20-30 minuten dus. Gebruik je een dubbelzijdige kolf, dan ben je 10-15 minuten bezig.
Afgekolfde melk kan worden toegevoegd aan reeds ingevroren moedermelk, maar alleen als de melk die je wilt toevoegen van tevoren is gekoeld in de koelkast.
Overproductie of overvoeden? Soms kan het gebeuren, dat een baby in een vicieuze cirkel terecht komt en meer melk binnenkrijgt dan hij nodig heeft. Meestal ontstaat deze situatie doordat vraag en aanbod niet op elkaar afgestemd zijn geraakt.
Zowel de Zilveren Kruis Aanvullend 2, 3 als 4 sterren bieden vergoeding voor de borstkolf, maximaal 75 euro per zwangerschap. Daarnaast bieden zij ook een vergoeding voor een (kolf)consult met de lactatiekundige. Voor de aanvullend 2 en 3 is deze 80 euro, voor de aanvullend 4 sterren 115 euro.
Hoeveelheid voeding
n 7 tot 8 voedingen per 24 uur. De voeding wordt in de kraamweek met ongeveer 10cc per dag opgehoogd. Op de 2e dag drinkt je kindje dus 20cc, op de 3e dag 30cc en zo verder tot zo? n 100cc per voeding.
Een elektrische borstkolf is een kostbaar apparaat. Voor een enkelzijdige elektrische kolf ben je zo'n 100 euro kwijt, voor een dubbelzijdige elektrische borstkolf gemiddeld 300 euro. Echter, een borstkolf kun je lange tijd, en voor meerdere kinderen, gebruiken.