bloei, fortuin, geluk, heil, meeval, prosperiteit, succes, welbevinden, welstand, welvaart, welvaren, welvarendheid, welzijn, zegen, zegening. bof (zn) : boffer, buitenkans, geluk, mazzel, meevaller, toevalstreffer.
Geluk (of gelukkig zijn) kan worden omschreven als het tevreden zijn met de huidige levensomstandigheden. Hierbij kunnen er verschillende positieve emoties aanwezig zijn, zoals vreugde, vredigheid, ontspannenheid en vrolijkheid.
als trefwoord met bijbehorende synoniemen: gelukkig (bn) : blij, blijmoedig, gelukzalig, genietend, genotvol, happy, jolig, monter, opgetogen, tevreden, verheugd, voldaan, vreugdevol, vrolijk, zalig.
Ongeluk is het tegenovergestelde van geluk; onheil is eigenlijk het tegenovergestelde van heil, doch staat thans als collectief begrip voor zware rampen; het is sterker dan ongeluk.
Is het 'de geluk' of 'het geluk'?
Het is 'het geluk', want geluk is onzijdig. Als je het aanwijst is het 'dat geluk'.
Het heden is nooit ons einddoel; het verleden en het heden zijn onze middelen; alleen de toekomst is ons doel. Aldus leven wij nooit, maar hopen te leven; en doordat wij ons altijd voorbereiden om gelukkig te worden, is het onvermijdelijk dat wij het nooit zijn.
Sonja Lyubomirsky definieert geluk als 'de ervaring van vreugde, tevredenheid of positief welzijn, gecombineerd met een gevoel dat iemands leven goed, zinvol en de moeite waard is. De positieve psychologie suggereert dat geluk gaat over levenstevredenheid en een positieve invloed hebben (subjectief welbevinden).
Geluk wordt hier geduid wanneer je iets bereikt hebt of iets verworven of gekregen hebt. In materiële zin is geluk hebben dus verwant aan succes, succesvol zijn. Maar daarom hoef je je nog niet gelukkig te voelen. Je gelukkig voelen is heel wat anders en duidt juist op immateriële zaken.
Hoogstwaarschijnlijk zijn dit ook de oudste betekenissen van het woord geluk: het Middelnederlandse gheluc(ke) (waar ook het Engelse luck vandaan komt), het Middelnederduitse (ge)lucke en het Middelhoogduitse (ge)lücke (de voorloper van het Duitse Glück) konden behalve 'geluk' ook betekenen 'voorspoed', 'lot', '( ...
Toelichting. Gelukkig kan als bijvoeglijk naamwoord (zin (1)) en als bijwoord (zin 2a)) gebruikt worden. (1) Ze zijn nog altijd heel gelukkig met elkaar. (2a) Gelukkig regende het niet op hun huwelijksdag.
1) door het lot begunstigd; fortuinlijk 2) aan een gunstig lot te danken; door een gunstig lot bepaald 3) een voorspoedige loop hebbend 4) het behaaglijke gevoel hebbend dat men al zijn redelijke wensen bevredigd ziet en zich verheugt over zijn lot; geluk genietend 5) vervuld van geluk; vol geluk 6) tevred...
De relatie tussen psychische gezondheid en geluk
Gelukkige mensen zijn gezonder, hebben betere relaties maken makkelijker vrienden en hebben meer succes in het leven, dus het is het gemakkelijk te zien waarom geluk en psychische gezondheid met elkaar in verband staan.
Waarom geld gelukkig maakt
Onderzoek wijst uit dat geld gelukkig maakt als je het uitgeeft aan de volgende drie dingen: ervaringen, tijd en misschien wel de belangrijkste: als je het weggeeft." Met ervaringen heeft Lindhout het over kopen van mooie momenten zoals een vakantie of dagje weg.
Vooral op momenten dat het leven geen steek lijkt te houden, is het gevoel dat jouw leven iets betekent een houvast. Betekenis zien in je leven is dus belangrijk voor je geluk, maar ook voor je veerkracht: zeker in moeilijke tijden gaan mensen op zoek naar betekenis.
Endorfine is het belangrijkste hormoon dat zorgt voor een geluksgevoel. Endorfine heeft als eigenschap dat pijn en stress worden onderdrukt zodat er meer plaats is voor een gelukkig gevoel. Daarbij kan het ervoor zorgen dat je een gevoel van liefde en vrede ervaart.
Altijd gelukkig zijn is een illusie
En nee, je hoeft niet in een soort permanent staat van gelukkig zijn te zijn. Dat is eigenlijk onmogelijk omdat jouw leven (en ieders leven) te complex en onzeker is.
Geluk zit in acceptatie.
Het zit dus in de acceptatie van jezelf en de acceptatie van je leven – op dit moment. Geluk is het accepteren van het goede, terwijl je verder groeit in de richting die nog beter bij je past.
Doe wat je te doen hebt en hecht meer waarde aan lange termijn keuzes dan aan de korte termijn. Op korte termijn is het misschien heel verleidelijk om af te wijken van je doelen. Vastberadenheid om je plan te blijven volgen is daarom één van de grootste sleutels naar meer geluk.
Echter, 'de dingen' in ons leven zorgen maar voor een heel klein deel voor onze geluksgevoelens. Het grootste deel wordt bepaald door onze levenshouding, onze verwachtingen en mindset. Voor een deel is een positieve levenshouding genetisch bepaald, maar voor zo'n 40 % kan je geluksgevoelens beïnvloeden met gedrag.
Dit is niet juist.
Geluk kan alleen van binnenuit gevoeld en ervaren worden. Geluk is universeel en het bezielt elke relatie. We ervaren geluk op onze eigen unieke manier.
Ze meet geluk volgens de mate waarin iemand veel positieve en weinig negatieve emoties ervaart, en volgens de totale tevredenheid over het leven. Onderzoekers refereren hiernaar met het begrip ‚subjectief welzijn'. Ze meten het subjectief welzijn aan de hand van zelfrapportatie.
Geluk gaat meestal om het hier en nu, terwijl zingeving duurzamer is en meer over de langere termijn gaat. Hoewel verbindingen met anderen belangrijk zijn voor zowel geluk als zingeving, gaat het bij geluk om het ontvangen van anderen, terwijl zingeving (ook) gaat over het helpen van andere mensen.