Net als bij een hypotheek bij een bank moet de familiehypotheek worden vastgelegd in een overeenkomst. Daar moeten beide partijen zich aan houden. In de overeenkomst staat onder meer de rente en de aflossing die het kind moet betalen.
Dit kun je op twee manieren regelen: Je leent al het geld dat je nodig hebt voor de koop van je woning van een familielid. Je leent een deel van de benodigde hypotheek bij een familielid en gaat voor het overige geld een hypotheek aan bij een 'gewone' geldverstrekker.
Een taxatierapport is in de meeste gevallen verplicht als je een huis gaat kopen. Dit wordt een gevalideerde taxatie genoemd en deze heb je dan nodig voor de hypotheekaanvraag. Ook als je je huis gaat verzekeren heb je een taxatierapport nodig zodat je weet voor welk bedrag je je huis moet verzekeren.
De hypotheekrente moet zakelijk zijn, veelal zal men de neiging hebben om de rente zo hoog mogelijk vast te stellen. De Belastingdienst accepteert veelal een marge van 25%, dus als de bank 5% zou rekenen voor een hypotheek met een rentevastperiode van 10 jaar, dan mag u binnen de familiebank 6,25% rekenen.
Overlijdt één van beide ouders, dan kan de familiehypotheek worden voortgezet door de langstlevende ouder. Na het overlijden van de langstlevende ouder kan de familiehypotheek zelfs worden overgenomen door andere erfgenamen (bijvoorbeeld broer of zus) of worden overgesloten naar een hypotheek bij een bank.
Aan een onderhandse lening is geen maximumbedrag verbonden. Bedenk wel dat je een marktconforme rente moet betalen. Anders wordt de lening gezien als een schenking en krijg je een naheffing van de Belastingdienst. Bij een onderhandse lening betaal je dus ook rente.
Ten aanzien van de familielening geldt een rentepercentage van 5,5%. Een reële rente zou, gelet op de condities van de familielening, bijvoorbeeld 3% zijn voor deze lening. In dat geval is 3% aftrekbaar als eigenwoningrente en 2,5% niet.
Hoe werkt de familielening? In principe werkt deze constructie hetzelfde als een gewone hypotheek. In dit geval is alleen het familielid in plaats van een bank de geldverstrekker. Het zijn meestal kinderen die van ouders lenen om bijvoorbeeld een huis te kopen.
Ouders tekenen voor hun gedeelte van de hypotheek, het deel dat het kind op basis van zijn inkomen niet zelfstandig kan dragen. De ouders zijn ook voor dit deel van de ouder/kind hypotheek aansprakelijk. De rente en aflossing van de volledige ouder/kind hypotheek worden bij het kind van de betaalrekening afgeschreven.
Met een familiehypotheek sluit je een hypotheek af bij een familielid. Je kunt de hypotheek op 2 manieren afsluiten: Je leent het volledige bedrag dat je nodig hebt. Je leent een deel van een familielid en een deel bij een geldverstrekker.
Een taxateur doet niets meer of minder dan de woningwaarde berekenen van het optrekje. Dat doet hij aan de hand van verschillende aspecten zoals het soort woning, het woonoppervlak, bouwjaar, de staat/onderhoud (bijvoorbeeld of het dak aan vervanging toe is), de ligging van de woning en het energielabel.
Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) berekende dat één kind gemiddeld 17 procent van het inkomen in beslag neemt. Twee kinderen kosten gemiddeld 26 procent van het inkomen.
De voordelen van een familiehypotheek. Een familiehypotheek is voordelig voor ouder en kind: hogere hypotheek, lagere maandlasten en meer rendement op spaargeld. Sluit een hypotheek bij familie.
Hoeveel mag u onderhands lenen? U moet het geld wel kunnen terugbetalen dus leen niet te veel. Als u een hypotheek bij ABN AMRO aanvraagt, kunt u tot 20% van uw maximale hypotheek onderhands extra lenen van uw ouders of grootouders.
Een vuistregel is dat je bij zo'n familielening ongeveer een kwart mag afwijken van de marktrente. Bij een hypotheek waarvan de rente tien jaar vast staat, is de marktrente nu naar boven afgerond 2 procent. Dat betekent dat je ouders minimaal een rente van 1,5 procent mogen vragen.
Je hypotheek mag namelijk nooit hoger zijn dan 100 procent van de woningwaarde. Zelfs als je ouders garant staan, kan je hypotheek dus nooit hoger worden dan de waarde van je woning.
Minimale rente en schenking
De hoogte van de rente is niet alleen voor de lener en uitlener van belang, maar ook voor de Belastingdienst. De Belastingdienst ziet een onderhandse lening met een rentepercentage van minder dan 6% als een schenking.
De Belastingdienst heeft wel een aantal voorwaarden opgesteld waar je aan moet voldoen. Je gebruikt de lening specifiek voor het kopen, verbouwen of onderhouden van je eigen huis. Of je gebruikt het geleende geld voor de afkoop van rechten van erfpacht. Je bent verplicht om de lening binnen 30 jaar af te lossen.
Renteloze geldlening ouders aan kind
Tussen ouders en kind kan worden afgesproken dat er geen rente over de geldlening is verschuldigd. De belastingdienst ziet een renteloze geldlening jaarlijks als een schenking van 6% van het geleende bedrag.
Er zijn tussendoor wel wat stijgingen geweest, en de laatste maanden klimt de hypotheekrente dus weer omhoog, maar in verhouding zijn de hypotheekrentes nu nog redelijk laag. 30 jaar geleden waren de gemiddelde hypotheekrentes 10% tot 11%. In 2022 liggen de gemiddelde hypotheekrentes op 1,5% tot 4%.
Twee getrouwde broers of zussen kan
Een huis kopen met een getrouwde broer of zus kan ook. Uiteraard bent u wel verplicht om samen in het huis te wonen. Alle drie samen eigenaar en alle drie de hypotheekakte tekenen.
Dat kan op drie verschillende manieren: Je kunt een schenking van je ouders gebruiken om eigen geld in te leggen voor je hypotheek; Je kunt je ouders vragen om borg te staan voor je hypotheek; Je ouders kunnen een huis voor je kopen als belegging.
De regel van het gezond verstand stelt dat je niet meer dan 30 à 40% van je maandelijks inkomen mag spenderen aan het terugbetalen van je krediet (je kan natuurlijk ook gaan voor minder).
Leen je geld bij je ouders, vrienden of bekenden om in je eigen woning te steken? Dan ben je verplicht de onderhandse lening zelf op te geven bij de Belastingdienst. Normaal gesproken doet de bank of kredietverstrekker dit. Geef het leenbedrag, de looptijd van de lening en het rentepercentage door.