Meestal is geen behandeling nodig. Wel is het door de onregelmatigheid van de plooien wat moeilijker om de anus goed schoon te houden. Wanneer er restjes ontlasting achterblijven tussen de plooien, kan dat irritatie of (chronische) jeuk veroorzaken. Dat kan een reden zijn om de marisken weg te halen.
Skintags hoeven niet behandeld of verwijderd te worden. Als ze storend zijn, kan een arts ze operatief weghalen.
Skintags bestaan uit uitgerekte anale huidplooien die ontstaan als gevolg van de aanwezigheid van aambeien. Vaak worden ze verward met aambeien, omdat ze tegelijk kunnen voorkomen en het gevolg zijn van aambeien.
Marisken verwijderen
De huisarts kan je hiervoor doorverwijzen naar een proctoloog, een arts die gespecialiseerd is in klachten van anus- en endeldarm. Die bespreekt tijdens de eerste afspraak wat de klachten zijn en stelt vragen over je medische achtergrond.
Het is niet precies duidelijk hoe marisken ontstaan. Er wordt aangenomen dat een mariske een resttoestand is van een gestolde oppervlakkige ader die rondom de anushuid gelegen is. Zo'n gestolde ader (medische term : “perianale thrombose” ) kan ontstaan bij mensen met obstipatie klachten of met aambeien.
Een ander woord voor een mariske is een 'skin tag'. Het zijn zacht aanvoelende uitgerekte huidplooien die vaak ontstaan nadat u aambeien heeft gehad. Ze worden soms verward met aambeien, omdat ze gelijktijdig kunnen voorkomen.
De dermatoloog kan de steelwratjes eenvoudig en snel verwijderen. Afhankelijk van het aantal (enkele tot tientallen) zal hier 10 tot 30 minuten voor nodig zijn. De dermatoloog knipt een steelwratje meestal af met een steriel chirurgisch schaartje. Verdoving is niet nodig.
Steelwratjes zijn huiduitstulpingen die eruit zien als een bobbeltje of steeltje. Ze worden ook wel skin tags genoemd. Ze zijn huidkleurig of iets donkerder dan de huid en komen vaak voor onder de oksels of in de nek. Meestal zijn ze maar een paar millimeter groot, maar ze kunnen ook een aantal centimeter worden.
Huidflapjes, skintags of marisken: het zijn alle drie benamingen voor anale huidplooien. Ze zijn volkomen onschuldig, maar kunnen in sommige gevallen pijn, irritatie of jeuk opleveren. Dit kan een reden zijn om ze operatief te laten verwijderen.
De pijn neemt na 2 weken af, maar kan in het begin als vervelend worden ervaren. Hiervoor kunt u de voorgeschreven pijnstillers en paracetamol gebruiken. Geen enkele operatie is zonder risico's. De complicaties die bij deze operatie kunnen ontstaan zijn een bloeduitstorting, nabloeding of wondinfectie.
Aambeien genezen vaak vanzelf. Hoelang dat duurt verschilt bij iedereen. Van een paar dagen tot enkele maanden. Het hangt van de grootte van de aambeien af, hoeveel klachten u heeft en wat u zelf doet.
Over het algemeen geven marisken geen klachten zoals jeuk of pijn bij ontlasting. Er kunnen wel resten van de ontlasting aan de mariske blijven zitten, wat veel mensen niet heel fijn vinden. Deze resten kunnen ook gaan irriteren en ontsteken, wat dan wel kan leiden tot jeuk, schilfering en rode huid.
De huisarts kan een steelwratje ook wegschaven met een mesje. Hierbij wordt de huid rondom het steelwratje verdoofd. Een andere manier om steelwratjes te verwijderen, is cryotherapie.Hierbij wordt het steelwratje aangestipt met vloeibare stikstof.
Om een infectie te voorkomen, is het aan te raden om niet zelf steelwratjes weg te snijden. Zelfs als je een steriel schaartje gebruikt, bestaat er een kans dat het wondje gaat ontsteken. Als je zelf een steelwratje wegsnijdt, loop je dus de volgende risico's: Bloeden.
Steelwratjes zijn niet besmettelijk. Fibromen komen vooral voor op oksels, hals, romp en liezen. Je kunt steelwratjes zelf verwijderen. Pas wel op voor infecties, huidbeschadiging of bloeden.
Steelwratjes verschijnen bijvoorbeeld vaak spontaan bij vrouwen in de menopauze. Je loopt ook meer risico op het ontstaan van steelwratjes bij diabetes mellitus. Daarnaast zijn wondjes die slecht genezen net als schurende kleding, wrijving van kettingen of huid op huid eveneens mogelijke oorzaken van steelwratjes.
Hoe krijg je steelwratjes? Men gaat ervan uit dat steelwratjes ontstaan door het wrijven van huid tegen huid. Het is verder bekend dat medische aandoeningen gerelateerd zijn aan steelwratjes, zoals overgewicht, diabetes, insulineresistentie en aderverkalking. Steelwratjes komen ook vaker voor bij zwangere vrouwen.
Fibromen ontstaan vaak naarmate mensen ouder worden. Vaak neemt het aantal fibromen of steelwratjes toe bij vrouwen in de menopauze. Bij mensen met overgewicht ontstaan er vaak veel fibromen op één plek. Ook de schuring en wrijving van kledeing, zoals de bh-rand, lokken het ontstaan van fibromen uit.
Een fibroom wekt misschien de indruk dat het eenvoudig zelf te verwijderen is, maar doe dit niet. Hierdoor kunnen infecties en littekenvorming ontstaan.
Steelwratjes kunnen bij iedereen voorkomen, hoewel ze vaker ontstaan bij volwassenen. Genetische aanleg, leeftijd, overgewicht, hormonen, schuring met kleding, contact met sieraden of een slecht genezen wondje kan een rol spelen bij het ontstaan van een steelwratje.
Stress kan ook een rol spelen bij aambeien. Want stress kan leiden tot problemen met de spijsvertering. Wat dan weer de druk rond je anus kan verhogen.
Preventie van hemorroïden: begin met constipatie te vermijden! Wil men hemorroïden vermijden, dan moet men zoveel mogelijk de risicofactoren ontlopen. Vermijd irriterende voedingsmiddelen zoals kruiden, mosterd, koffie, alcohol…, draag geen zware lasten, enz.
Als uw aambeien niet vanzelf overgaan door meer water te drinken, vezels te eten en te bewegen, kan uw huisarts u verwijzen naar het ziekenhuis. Daar doet de chirurg op de polikliniek een lichamelijk onderzoek.