Verwijder het grof vuil en de bladeren in en rond het zwembad met een schepnet. Reinig dan de randen en de bodem van het zwembad. Zand en fijn vuil haal je best weg met een manuele zwembad stofzuiger. Nadien kan een automatische stofzuiger het zwembad op regelmatige basis onderhouden.
Gebruik schoon water, milde zeep en een beetje huishoudchloor (eierdopje). Na het af en uitspoelen GOED in de zon en wind laten drogen voordat je het bad opbergt. Als je het bad niet GOED schoonmaakt dan kun je schimmel, stank zwakke plekken of zelfs gaten in je liner krijgen.
We raden wel aan om de pomp tijdens de warmere uren te laten draaien, omdat algen zich eerder in warmer water kunnen ontwikkelen. Maar aangezien je in de warmere uren jezelf het liefst in je zwembad begeeft raden we aan op warmere dagen de pomp in de ochtend en avond te laten draaien.
Wij adviseren om het water 2 keer per week met een testset te testen. Zo ziet u of de pH-waarde nog goed is en of het chloor op peil is. Voeg 1 keer per week een langzaam oplossende chloortablet toe.
Het is raadzaam het water van je zwembad minimaal 1 keer per jaar te verversen. Afhankelijk van je situatie doe je dit gedeeltelijk of volledig. Daarnaast zijn er diverse omstandigheden, waarbij het nodig is het water vaker te verversen. Denk aan extreem hete zomers, onweer, poolparty's en slecht onderhoud.
In principe moet de ondergrond zo goed als waterpas zijn. Tot 3% kan je nog wel gaan, daarna is het vragen om problemen. 3% of 3cm, het kan nog steeds teveel zijn.
Zwembadwater lozen in het riool
De beste optie is om het zwembadwater in het riool te laten lopen. Dit kan bijvoorbeeld via een put aan straat, een afvoer in de tuin of via het toilet of de douche. Met een waterslang kun je eenvoudig het zwembadwater richting het riool laten stromen.
Dek het badje na gebruik 's avonds af met een zeil en schep met een klein netje de beestjes en al het andere vuil in de ochtend uit het bad. Zo kan het water makkelijk een dag of twee mee.
Een chloortablet gaat ongeveer tot 5 dagen mee in een chloordrijver. Geschikt voor de volgende zwembaden: Intex Easy Set Pool Ø 183 cm (886 liter) - 1 tablet per 5 dagen. Intex Easy Set Pool Ø 244 cm (2.419 liter) - 1 tablet per 5 dagen.
Je kunt je zwembad ontsmetten zonder chloor door te kiezen voor zoutelektrolyse of UV-C desinfectie. Voor zoutelektrolyse heb je een speciaal zoutelektrolyse apparaat nodig. Dit vraagt om een iets grotere investering, maar deze investering heb je snel terugverdiend door de besparing op chloorproducten.
Een manier om het water wel zo lang mogelijk schoon te houden zonder pomp is met behulp van Kiddy Pool. Een zakje poeder wat je in het zwembadwater kunt gooien en waarmee je het zwembadwater van een zwembad zonder pomp tot 2 weken goed kunt houden. Eenmaal toegevoegd aan het water kan er meteen in gezwommen worden.
De fijnste vlokken zakken 's nachts naar de bodem van het zwembad. Die kan je 's morgens opzuigen met een bodemzuiger of via de functie “DRAIN” of “WASTE” verwijderen via de filter. Hou bij een zandfilter de drukmeter goed in het oog, bij te veel druk is de filter vuil.
Dit kun je doen door ph plus of ph minus toe te voegen. Breng de chloorwaarde van je ranzig zwembad door middel van een chloorshock op 10 ppm* Gebruik een borstel om de liner schoon te maken en om de zwembad algen los te maken.
Zacht zand is namelijk erg lastig om waterpas te krijgen en waterpas te houden als er een gevuld zwembad op staat. Als de ondergrond niet hard en vlak is dan komt het water – en het zwembad- scheef te staan en daardoor kan er teveel druk op één kant komen. Dit ziet er natuurlijk niet goed uit.
Voordelen van een afdekzeil
Zo voorkomt een afdekzeil onder andere dat er bladeren en ander vuil in het zwemwater terecht komt. Daarnaast houdt het ook nog eens zonlicht tegen. Hierdoor bent u minder tijd kwijt aan het schoonmaken en het schoonhouden van uw zwembad.
Nog belangrijker is dat het zwembad geheel waterpas staat. De volledige oppervlakte inclusief die van de poten moet volledig vlak zijn. Is het niet waterpas, maak het dan waterpas. Doe dat door het VERWIJDEREN van overtollige grond, niet door het aanvullen van te lage delen.
Om het chloorgehalte op het juiste niveau te krijgen, kun je een chloorshock toevoegen. Dit betekent dat je een extra dosis chloor aan het zwembad toevoegt om zo in één keer het chloorgehalte omhoog te brengen. Dit doe je met name na een periode waarin de chloorwaarde erg is gezakt.
Zorg ervoor dat je eens per week de filter schoonmaakt want als je dat niet doet kan het water groen kleuren door de algen, ook kan de filter vastlopen, dit kan ervoor zorgen dat er geen water meer wordt rondgepompt en er zo stilstaand water ontstaat.
Groen zwembadwater is niet aangenaam om in te zwemmen maar heel ongezond is het niet. Het veroorzaakt enkel huid- en oogirritaties. Zwemmen is gezond, zolang de correcte waarden gerespecteerd worden en het bad goed wordt onderhouden.
Met zekerheid zeggen hoe lang chloor actief blijft in je zwembad is eigenlijk niet mogelijk. De pH-waarde van het water kun je op peil brengen met pH+ poeder (als de waarde te laag is) of pH- poeder (als de waarde te hoog is.
Zonder adequate afdekking is het zinloos om uw bad te verwarmen. Bovendien houdt een zomerzeil of noppenfolie het zonlicht effectief tegen. Dit is belangrijk als u chloor gebruikt voor de desinfectie van uw water. De UV stralen van de zon hebben een negatief effect op het chloor in uw bad en breken het geleidelijk af.
Water met chloor mag in ieder geval niet zomaar in het oppervlaktewater terechtkomen. Dat betekent dus dat je het niet in je tuin mag kieperen. Het is niet alleen uiterst ongezond voor je planten en je gras, maar ook voor de vissen en andere beesten in de sloot verderop.