Aangetoond is dat deeltjes oxybenzone door de huid kunnen dringen en zo in het lichaam terechtkomen. In dit onderzoek is vastgesteld of natuurlijke producten, zoals canolaolie, citronellaolie, olijfolie of kokosnootolie werken als uv-filter en daarmee mogelijk een alternatief kunnen zijn voor de 'standaard' zonfilters.
Uit een onderzoek, waarin meerdere oliën zijn getest, blijkt dat olijfolie uiteindelijk de hoogste uv-factor bezit, namelijk een SPF-waarde van 7,5. Kokosolie heeft volgens deze zelfde onderzoekers een SPF-waarde van 7,1.
Olijfolie als aanvulling op zonnebrand
Ook wanneer je zonnebrand smeert. Een interessant weetje is dat wanneer je niet te lang in de zon zit en je netjes zonnebrand smeert, olijfolie een toevoeging kan zijn. Disclaimer: je smeert het niet tegelijk op, dat wordt een smeerboel.
Kokosolie heeft een aantal positieve effecten voor je lichaam wat betreft UV-licht. Maar je zou het niet moeten gebruiken als vervanger van zonnebrand. Als je je huid extra wil beschermen kan je kokosolie gebruiken, maar vergeet niet eerst om jezelf met zonnebrand - met minstens factor 30 - in te smeren.
Vóór het bruinen, kokosolie
Kokosolie is niet bedoeld om je mee in te smeren als je in de zon gaat liggen. Maar je kan het natuurlijk wel gebruiken vóórdat je wil gaan bruinen! De kokosolie is een waar wonder voor je huid, zodat deze gezonder wordt en daardoor sneller bruin wordt in de zon.
Smeer je iedere twee uur in - en flink!
Wanneer je zonnebrandcrème opsmeert, verliest het goedje zijn werking na ongeveer twee uur. Om verbranding te voorkomen, zou je je dus iedere twee uur moeten insmeren. En niet met een dun laagje; je mag best een flinke laag zonnebrand gebruiken.
Zonnebrandcrèmes beschermen je huid tegen zonnestralen. De crème zorgt ervoor dat je huid minder snel verbrandt, minder snel veroudert en het verkleint je kans op huidkanker. Hoe hoger de beschermingsfactor, hoe beter de bescherming. Gebruik minimaal factor 30.
Zeer hoge beschermingsfactor: SPF 50+
Wanneer je dus onbeschermd 8,5 minuut in de zon mag, kan je met een zonnebrandproduct met factor 50, 425 minuten in de zon. De UV kleding heeft altijd bescherming tegen zowel UBA als UVB.
Sneller een kleurtje krijgen door in te smeren met olie
O.a. babyolie, olijfolie en zonnebloemolie helpen je om super snel bruin te worden. Als je dit gaat doen, let dan er goed op je huid en blijf nooit lang in de zon zitten.
Babyolie of olijfolie smeren als je gaat zonnen
Dit raden we echt af. In principe is dit te vergelijken met het braden van een stuk vlees: olie in de pan, vlees erin en bakken maar. Je huid wordt dan letterlijk 'geschroeid'. Ja, je hebt een bruin velletje, maar de beschadigingen van je huid zijn niet te overzien.
Rozenbottel olie, Squalaan olie, Argan olie, Jojoba olie, Zonnebloemolie en Tea tree olie werken allemaal uitstekend in het balanceren van de vette huid en helpen om uitdroging van de huid (wat kan leiden tot meer olieproductie) te voorkomen.
Wortelolie is een fijne gezichts- en huidolie. Vooral bij vermoeide en bleke huid prima te gebruiken. Het herstelt de huid, is voedend, gaat veroudering tegen en geeft de huid een frisse tint. Je kunt het zo puur gebruiken of een beetje olie toevoegen aan je dag- of nachtcreme.
Masseer na het douchen een paar druppels Jojoba olie in de baard en huid na het douchen en breng indien nodig een paar druppels aan gedurende de dag. Vooral als je last hebt van droog haar/huid.
Tarwekiemolie voor het lichaam is een ware alleskunner. De tarwekiemolie zit boordevol vitamine A en E die bekendstaan om hun huidverbeterende én huidverjongende eigenschappen. De celvernieuwing wordt gestimuleerd, waardoor de huid zich jonger gaat gedragen.
Het nadeel van factor 50
Een zonnebrandcrème met SPF 50 zorgt voor schijnveiligheid. Je smeert minder omdat je denkt dat je de hele dag supergoed beschermd bent. Maar er bestaat geen zonnebrandcrème die je de hele dag beschermd als je je 's ochtends hebt ingesmeerd, ook factor 50 niet.
Niet voldoende bescherming
Rituals en Hema hebben laten weten dat hun producten inmiddels een andere samenstelling hebben. De oude producten kunnen nog wel in de schappen staan of bij mensen thuis. De Consumentenbond adviseert consumenten deze producten niet meer te gebruiken.
Ik ben fan van deze zonnebrand voor gezicht! Doordat het niet op oliebasis is (in tegenstelling tot normale zonnebrand) is het niet zo vet, plakkerig en zweterig. Beschermt goed en blijft goed zitten. Wel prijzig, maar je hebt niet veel nodig voor je gezicht dus doet lang met een tube.
Fabel: Met factor 50 word je niet bruin
De factor heeft invloed op de tijd die je door kan brengen in de zon zonder te verbranden. En het zorgt ervoor dat uv-straling minder schadelijk is. De huid wordt wel bruin, maar verbrandt niet. Je blijft dus juist langer en mooier bruin als je goed smeert.
Wat een fijne zonnebrand! Ik merk echt dat ik sneller bruin word met deze spray gel van Australian Gold en dat het mijn huid goed beschermt. Daarnaast is de geur echt verrukkelijk! Ik zou de geur het beste omschrijven als tropisch en een mooie combinatie van karamel en kokos.
Factor 30 biedt bescherming tegen 97% van de zonnestralen en factor 50 biedt 98% bescherming. Het verschil tussen factor 30 en 50 is dus minimaal. Wel ben je met factor 50 iets langer beschermd tegen de zon.
Zon maakt je huid niet alleen bruiner, maar ook ouder. Zonder goede bescherming kun je op latere leeftijd dus gek genoeg sneller minder bruin worden.
Uiteindelijk is goed smeren, niet te bloot kleden en vooral als het effe kan in de schaduw blijven uiteindelijk het beste recept om bruin worden zo veel mogelijk te vermijden. Echt helemaal voorkomen doe je het niet, tenzij je je de hele zomer binnen opsluit, maar je had al aangegeven daar weinig trek in te hebben.
Natuurlijke oliën beschermen niet tegen de zon
Het onderzoek wees uit dat geen van de geteste natuurlijke oliën (aloë vera, canolaolie, citronellaolie, kokosnootolie, olijfolie, sojabonenolie) uv-licht filtert. Geen van deze oliën is dus een alternatief voor de standaard uv-filters.