Over het algemeen geldt dat je eten nooit langer dan twee uur na het bereiden mag laten staan. Binnen twee uur moet je het eten in de koelkast of vriezer leggen. Tegelijkertijd geldt dat je eten wel goed moet laten afkoelen voordat je het in de vriezer of koelkast zet.
Een groenten omelet is ideaal: lekker warm als ontbijt, koud als meeneem-lunch of als een makkelijke en lekkere oplossing voor een 'ik-heb-geen-tijd-om-zelf-te-koken-vandaag' diner.
Bewaartip voor dit product
Koel gebakken ei altijd snel terug en bewaar het goed afgesloten in de koelkast. Laat restjes niet langer dan 2 uur buiten de koelkast staan.
Plaats het omelet nadat het is afgekoeld, zo snel mogelijk in de koelkast. Je kunt het omelet voor 2 dagen in de koelkast bewaren. Ingevroren kun je het omelet voor 3 maanden bewaren.
Maak deze omelet in een tot 2 dagen van tevoren en bewaar luchtdicht in de koelkast. Je kunt ze ook invriezen en opwarmen in de magnetron. Je kunt met deze omeletjes heel leuk variëren. Gebruik bijvoorbeeld spinazie, feta en (zongedroogde) tomaten.
Het is een bekende lunch-, picknick- of festival-tip: eieren koken en meenemen. Toch wordt dit enorm afgeraden. Je kunt gekookte eieren maximaal 2 uur buiten de koelkast bewaren. Daarna wordt het een broedplaats voor bacteriën, waaronder salmonella (oef!).
Gebakken ei bewaren in de koelkast
Na gebruik moet het ei zo snel mogelijk in de koelkast wordt geplaatst. Het is hierbij – zoals altijd – van belang dat je koelkast de juiste temperatuur heeft (tussen de 3 en 4 graden Celcius). Je kunt een gebakken ei twee dagen bewaren in de koelkast.
Of ze nu gekookt of gebakken zijn: eieren kun je maar beter niet opnieuw opwarmen om ze alsnog te eten. Weggooien, dus. Je spijsvertering kan hier namelijk flink van in de war raken. Als je aardappelen opnieuw wilt opwarmen, dan moet je ze na de eerste keer bereiden meteen in de koelkast leggen.
Gekookte of bakken eieren opnieuw opwarmen in de magnetron kan serieuze maagproblemen veroorzaken. Het probleem is namelijk dat de eiwitten in het ei niet meerdere keren aan opwarming blootgesteld mogen worden, de eieren kunnen er namelijk zelfs giftig van worden.
Je kunt je restjes roerei bewaren zoals je dat met de meeste kliekjes kunt doen: In de koelkast kun je roerei twee dagen bewaren. en in de vriezer drie maanden bewaren.
Kantel de pan in een hoek van 30 graden met de verste rand naar beneden. Zo kun je je pols draaien en de omelet in een soepele beweging omdraaien. Als je de pan meer dan 30 graden kantelt, kan de omelet eruit glijden. Als je hem minder schuin houdt, zul je de omelet niet goed om kunnen draaien.
Gebakken eieren kun je gewoon invriezen. Sterker nog, ze smaken lekkerder als je ze in de vriezer hebt bewaard dan in de koelkast. Je kunt bijvoorbeeld een ontbijtbroodje met ei in wat folie of een zakje invriezen en deze een nachtje laten ontdooien. Vervolgens heb je een lekker snel ontbijtje.
Eieren invriezen, kan dat? Eieren invriezen in z'n geheel doe je beter niet. Ongekookte eieren gaan barsten en gekookte eieren krijgen een rubberachtige textuur. Wat wel kan, is het ei breken en klutsen om vervolgens in te vriezen.
Je kunt wel een ei klutsen en invriezen. Maar let wel op, door een ei in te vriezen verandert de structuur. Door er wat zout of suiker aan toe te voegen verandert, dit niet en blijft het ei ook lekkerder. Gerechten waar je ei in hebt verwerkt kun je wel invriezen.
Een ongepeld hardgekookt ei kunt u 4 tot 7 dagen bewaren (in de koelkast). Een gepeld hardgekookt ei bewaart u maximaal 1 week in een bakje gevuld met water (in de koelkast). Let op: leg het ei zo snel mogelijk in het water. Zo komen er zo min mogelijk bacteriën bij!
Om temperatuurschommelingen te vermijden raden wij de supermarkten aan eieren niet in de koeling te bewaren. Door die temperatuurschommelingen zou er immers condens op de eischaal kunnen ontstaan waardoor bacteriën er zich gemakkelijker op kunnen ontwikkelen en door de poreuze schaal het ei kunnen binnendringen.
Eieren in de koelkast: langer vers
De koude temperatuur remt ook de groei van bacteriën. Ziekmakers zoals salmonella krijgen zo minder kans. Eieren bewaar je daarom het beste in de koelkast op 4 °C. Als je ze in het doosje bewaart, drogen ze niet uit en blijven ze langer goed.
Leg de tortilla op een bord en snijd hem in punten of in grove blokken. Serveer direct of bewaar tot later (zet 'm dan na afkoelen wel in de koelkast, daar kun je hem nog wel een dag bewaren).
Frittata bewaren
Dit gerecht kun je prima bewaren in de koelkast én de vriezer. In de koeling blijft de frittata ongeveer 4 dagen goed te eten.
Verhit restjes door en door
Verhit restjes en kliekjes altijd door en door tot ze stomend heet zijn, daarmee dood je alle bacteriën. Warm kliekjes niet voor een tweede keer op. Eten opwarmen in de magnetron is makkelijk, maar het voedsel wordt niet altijd gelijkmatig verhit.
Eieren. Eieren worden meestal niet opnieuw opgewarmd, omdat dit de smaak en aroma niet ten goede komt. Maar het opnieuw opwarmen van eieren kan ook schadelijk voor je gezondheid zijn. De verbindingen die ze bevatten kunnen giftig worden als ze worden blootgesteld aan hoge temperaturen.
Rijst- en pastagerechten kunnen besmet raken met de Baccillus Cereus-bacterie. Deze bacterie maakt gifstoffen aan die tot een voedselvergiftiging kan leiden. Je voorkomt een besmetting door het eten snel terug te koelen naar 4 graden, niet langer dan 2 dagen te bewaren in de koelkast en goed te verhitten voor gebruik.
Opwarmen gaat heel simpel.
*Leg ze in een ovenvaste schaal met koud water. Temperatuur op 50°Celsius en de timer op 15 minuten. Na die tijd is de ergste kou eraf. Mocht je je afvragen of de zachte eieren dan hard zijn geworden!