De hoogste temperatuur ooit gemeten op aarde was 56,67 graden Celsius in juli 1913 in Furnace Creek bij Death Valley (in de Amerikaanse staat Californië), zegt Randy Ceverny van de World Meteorological Organization, het weerinstituut dat wereldwijd alle cijfers bijhoudt.
Wereldwijd gezien was de zomer van 2023 met afstand de warmste zomer ooit op aarde gemeten, maakte het Europese klimaatcentrum Copernicus woensdag bekend. In Europa komt de zomer op plek vijf, na 2022, 2021, 2010 en 2003. Sinds 1980 worden de zomers hier elk jaar ongeveer een tiende graad warmer.
1. Libië Het record van de hoogste temperatuur was in Libië. Daar werd het op 1922 57,8 graden!
Zonnige zaterdag verbreekt weerrecord: warmste dag van 2023 tot nu toe. Het is officieel de warmste dag van het jaar tot nu toe. Dat meldt Weer.nl. Tot vandaag was 11 juni de heetste dag van het jaar.
De laagste temperatuur die we ooit op aarde hebben gemeten is 89,2 graden Celsius onder nul. Dus -89,2°C. Dat was bij het Vostok Station, een Russisch onderzoekstation op Antarctica. Maar het schijnt op sommige plekken zelfs nog kouder te zijn geweest.
Ondanks enkele sneeuwsituaties en een relatief koud begin van de winter, eindigt de winter van 2022-2023 veel zachter dan normaal. Daarmee is het de 10e zachte winter op rij, een verscherping van het record dat vorig jaar werd gezet.
Antarctica is verreweg het koudste continent op aarde. Met uitzondering van een smalle kuststrook vriest het er eigenlijk altijd. Antarctica is niet alleen erg koud, maar ligt ook nog eens extreem geïsoleerd van andere continenten doordat het wordt omringd door de ijskoude en diepe Antarctische Oceaan.
De wolken zijn in de meerderheid, ze worden afgewisseld door zonnige momenten bij 21 graden. Sporadisch ontstaan er enkele buien.
Record hoogste temperatuur
De hoogste temperatuur in Nederland sinds het begin van de metingen is 40.7°C op 25 juli 2019 in het Noord-Brabantse Gilze-Rijen. In de zomer van 2019 kwam voor het eerst in Nederland de temperatuur boven de 40°C.
In Death Valley in de Amerikaanse staat Californië is zondagmiddag het kwik uitgekomen op 54,5 graden. Het is volgens The Washington Post een van de hoogste temperaturen die ooit op aarde zijn gemeten en mogelijk zelfs een record.
China heeft een weerrecord verbroken, zo meldt persbureau AFP.
Cyprus is nu de warmste van Europa, terwijl de Canarische Eilanden en Madeira, zoals gewoonlijk, precies de juiste hoeveelheid zomerwarmte bieden voor een actieve vakantie.
Met een gemiddelde temperatuur van 18,4 °C tegen 17,5 °C normaal komt de zomer van 2023 in de top-10 van warmste zomers sinds 1901.
De laatste jaren maken we de ene na de andere warme zomer mee, maar topzomer in ruim honderd jaar is nog steeds die van 1947. In De Bilt kwam de gemiddelde temperatuur uit op 18,7 graden tegen 16,6 normaal (gemiddeld over 1971-2000).
Sinds de start van de KNMI-metingen was Beek met 32,8 graden op 25 juni 1976 de warmste dag. Dit was in de beruchte zomer waarin sprake was van een hittegolf. Vanaf 24 juni werd het 43 jaar geleden twee weken lang elke dag dertig graden of meer.
In juli 2019 steeg het kwik in Nederland voor het eerst tot boven de 40 graden – een scenario dat zonder de klimaatcrisis vrijwel onmogelijk was geweest.
Een temperatuur van 30 graden voelt bij 50 procent luchtvochtigheid aan als 31 graden, bij 80 procent als 38 graden en bij 100 procent zelfs als 44 graden. Gevoelstemperaturen boven 55 graden zijn levensgevaarlijk omdat het lichaam zijn warmte maar moeilijk meer kwijt kan. Dat leidt tot oververhitting.
Weer zomer 2023
“Er wordt veel hoge druk ten noorden van ons land berekend en dat resulteert bij ons in oostelijke winden”, legt Van Wezel uit. Bij een oostenwind kunnen we vaak zomerse temperaturen verwachten van 25 graden en meer. Tropische temperaturen van 30 graden en meer komen daarentegen minder vaak voor.
De lente is weer begonnen en langzaamaan kan men al meer genieten van meer zon en meer warmte. Met de zomer in aantocht belooft dat veel goeds. Volgens de berichten die Metro in april deelde wordt volgend jaar een jaar waarin het kwik hoger zal stijgen dan ooit eerder.
Over het algemeen hebben we te maken gehad met een heel normale augustusmaand. De gemiddelde temperatuur was 17,6 graden tegen 17,9 normaal. De zon scheen regelmatig, maar werd ook vaak afgeschermd door wolkenvelden.
Tijdelijk zonnig en (zeer) warm
Vanaf 7 juli werd het vrijwel overal zomers warm (25°C of meer), op 8 en 9 juli werd het in het zuidoosten en oosten zelfs tropisch warm (30°C of meer). In Arcen werd op de 9e met 34,8°C de hoogste temperatuur van de maand bereikt.
Volgens officiële metingen van de World Meteorological Organization (WMO) is Death Valley in Californië de heetste plek ter wereld. Daar werd op 10 juli 1913 een temperatuur gemeten van 56,7 graden Celsius.
In het Russische Ojmjakon wordt het gemiddeld min 50 graden. Kokend water bevriest meteen, als je metaal aanraakt laat je huid los en je moet heel snel zijn als je naar de wc gaat.
Ust'Shchuger, Rusland (-58,1ºC) Niet alleen in Siberië is het berekoud, ook in het westen van Rusland kan de temperatuur tot ijzige waarden dalen. Het gehucht Ust'Shchuger, dat ten westen van de Oeral ligt, mag zichzelf zelfs het koudste plekje van Europa noemen.