Met gebruik van een dikke tube kobaltblauw in studiekwaliteit samen met Titaanoxide Wit meng je met gemak een kleur die perfect overeenkomt met Koningsblauw. Kobaltblauw is een monogepigmenteerde verf (PB28).
Ultramarijnblauw of Kobaltblauw). Gebruik meer geel dan blauw en voeg een klein beetje wit toe om het helderder te maken.Tenslotte kun je een vleugje rood of oranje aan het mengsel toevoegen om de diepte van de kleur af te ronden. Gebruik deze extra kleuren zeer spaarzaam, want het kan de hele tint overheersen.
Door blauw met zwart te mengen neemt de helderheid af. Via donkerblauw richting zwart. Wel kan je de toon van blauw veranderen. Door bijvoorbeeld een kleine hoeveelheid groen of geel bij te mengen krijg je turquoise.
Zo maak je een kleur donkerder
Als je verf donkerder wilt maken, voeg dan zwart toe in kleine hoeveelheden. Je kunt kleuren ook donkerder maken als je grijs Grey – 55 of bruin Amber brown – 36 toevoegt.
Rood + rood + blauw = rood + paars = roodpaars (of roodviolet) Blauw + rood + blauw = blauw + paars = paarsblauw (of violetblauw) Rood + geel + rood = rood + oranje = oranjerood.
Andere kleuren ontstaan door het mengen van rood, groen en blauw in verschillende verhoudingen. De hoofdmengkleuren zijn cyaan, geel en magenta: geel is een mengsel van 100% groen en 100% rood, cyaan is een mengsel van 100% groen en 100% blauw, magenta is een mengsel van 100% blauw en 100% rood.
Als je een RGB-kleurenwiel gebruikt, is er nog een reeks secundaire kleuren die additieve kleuren worden genoemd: cyaan wordt verkregen met blauw en groen, magenta met blauw en rood, en groen met blauw en geel.
Er zijn geen twee lichtkleuren die blauw licht maken. Blauw is, samen met rood en groen een primaire,- (dus niet samengestelde) lichtkleur. Wél is het mogelijk blauwe pigmenten met witte of zwarte pigmenten te mengen en daardoor licht- of donkerblauw te krijgen.
Blauwpaars. De tertiaire kleur blauwpaars maak je dus door de primaire kleur blauw te mengen met de secundaire kleur paars. Beiden in gelijke delen.
Mengen van warme en koele kleurtonen
Warme kleuren zijn geel en rood, terwijl koele kleuren blauw zijn. Deze kleuren kunnen ook worden gemengd om bijvoorbeeld een warm hemelsblauw te creëren.
Turquoise, ook bekend als aquamarijn, zit op het kleurspectrum tussen blauw en groen in. Turquoise varieert van zachte, bleke tot levendige, intense tinten en tenzij je een pot voorgemengde Turquoise vindt, zul je zelf blauwe en groene verf moeten mengen om exact de tint te krijgen die je wilt.
Zwart combineren met blauw
Het zijn beide donkere en koele tinten, allebei super chique en tijdloos: je kunt ze niet verkeerd combineren!
Taupe is a calm color, somewhere between gray and brown. ------------------- De kleur TAUPE mengen. Gebruikte verfkleuren: Titaanwit Ivory Back Omber Gebrand Taupe is een warme kleur en gaat prima samen met koude kleuren, zoals blauw en groen. Taupe is een rustige kleur, die tussen het grijs en bruin in zit.
Bij het onderzoeken van de kleuren blijkt koningsblauw een intensere -naar paars neigende- tint blauw te zijn dan kobalt. Op kleurkaarten ligt koningsblauw tussen kobalt en donkerblauw in. Wanneer wordt deze tint blauw dan koningsblauw genoemd? Het is afgeleid van de Britse benaming Royal Blue.
Kobaltblauw is een koele kleur, dus het werkt goed om het te combineren met warmere tinten zoals bruin of donkerrood.Maar ook in combinatie met pasteltinten zoals lichtroze en mintgroen komt de kleur tot zijn recht.
Kobaltblauw is een koele kleur en past dus mooi bij warme kleuren als mosterdgeel of terracotta.
Voeg geel toe om zachtere tinten roze te krijgen. Hierdoor krijg je uiteindelijk een perzikkleur. Met een beetje violet of blauw krijg je een felroze kleur. Voeg meer toe om een tint als magenta te krijgen.
Het gekke is: met magenta en geel kun je rood maken. Doe je er nog meer geel door, dan kom je bij oranje en geeloranje. En als je magenta met cyaan mengt, dan kun je de meest prachtige paarse kleuren maken.
Mauve is een unieke kleur. Het is een combinatie van paars, roze en grijs.
Voor het mengen van verf heb je net wat andere kleuren nodig. De basiskleuren rood, geel en blauw zijn namelijk niet in staat om zuiver paars of groen te mengen. Om kleuren verf te mengen heb je de kleuren geel, cyaan (een lichtere variant van blauw) en magenta (een variant van rozemet paarse invloeden) nodig.
Blauw is een kleur die zich in het spectrum bevindt tussen cyaan en violet. Blauw is een primaire kleur in het systeem van additieve kleurmenging. Het is een secundaire kleur in het systeem van subtractieve kleurmenging.
Primaire kleuren: rood, geel en blauw. Het zijn de drie basis-ingrediënten om álle andere kleuren te mengen. Secundaire kleuren: oranje, paars en groen. Secundaire kleuren zijn altijd een combinatie van twee primaire kleuren.
Kledingstukken die in de machine mogen sorteer je eerst per kleur. Houd lichte en donkere kleuren goed gescheiden. Felle, warme kleuren zoals paars, rood, oranje en zelfs geel mag je samen wassen. Groen kan bij blauw.
De complementaire kleur (tegenkleur)van Oranje is Blauw. Deze kleuren staan tegenover elkaar in de kleurencirkel en samen gebruikt versterken ze elkaar. Met deze wetenschap worden bv. sinaasappels en mandarijnen op deze manier aantrekkelijker gemaakt door ze aan te bieden op een blauwe ondergrond.
Kunnen bruin en blauw met elkaar worden gecombineerd? Simpel antwoord: natuurlijk! Hier worden twee klassiekers met elkaar gecombineerd: bruin en blauw behoren tot de kleuren die het makkelijkst te combineren zijn, omdat ze bij alle andere kleuren passen – ook bij elkaar.