Voor het MRI-onderzoek moet u vanaf twee uur voor het onderzoek nuchter blijven. Dit betekent dat u niets meer mag eten, drinken en ook niet mag roken. Medicijnen mag u met een beetje water innemen. Er zijn onderzoeken waarvoor u langer nuchter moet zijn.
Neemt u kleding mee die geschikt is om in de MRI te kunnen dragen. Wel: metaalvrije kleding zoals een joggingbroek, legging, pyjamabroek (zonder rits of metalen delen) en een dun truitje of T-shirt met lange mouwen. Niet: kleding met een rits, haakjes, knopen, glitters, lovers, opdruk en korte mouwen.
Voor een MRI onderzoek is belangrijk om 24 uur van tevoren geen voedsel te nuttigen zoals bonen(en familie hiervan), koolsoorten, uien, koolzuurhoudende dranken, omdat te veel gas in de darmen en te veel beweging van de darmen het beoordelen van de buikorganen negatief kan beïnvloeden.
Elektromagnetische straling is in principe niet gevaarlijk. Wel zijn sommige mensen hypersensitief voor deze vorm van straling en kunnen dan ook vage klachten krijgen (zoals hoofdpijn, duizeligheid en slapeloosheid) bij langdurige blootstelling door mobieltjes, computers en soortgelijke apparaten.
Zorg ervoor dat u vóór de contrasttoediening kleding draagt waar geen metaal in zit. De MRI-scan wordt op een andere verdieping gemaakt. In de metaalvrije kleding moet u dus een deel van het ziekenhuis door. Let op: na het onderzoek mag u de gehele dag geen auto meer rijden.
Om het hart te scannen is een rustige hartslag belangrijk. Daarom mag u vanaf de avond voor het onderzoek de volgende middelen niet meer gebruiken: koffie, thee, cola, energiedranken (of andere voedingsmiddelen met cafeïne), chocolade en bananen.
Zo blijken deze technici een verhoogde kans te hebben op een hoge bloeddruk, ongevallen tijdens woon-werkverkeer en een verminderde slaap. Ook het gehoor kan worden aangetast door het lawaai dat de MRI-scanners maken.
Door de beelden van de MRI-scan krijgt de radioloog een goed beeld van de mogelijke aanwezigheid van bijvoorbeeld ontstekingen, tumoren, fracturen, cysten en slijtage (artrose). Hierdoor kan een MRI-scan inzicht geven in de eventuele oorzaak van klachten zoals (chronische) pijn vanuit je organen en gewrichten.
Je kunt last krijgen van misselijkheid, braken, waterige ontlasting en darmkramp.
De tijdsduur van uw MRI-onderzoek kan variëren van 20 tot 60 minuten. Dit hangt af van wat er onderzocht moet worden.
In de MRI ruimte is het vrij koel. Mogelijk krijgt u het koud tijdens het onderzoek, wanneer dit wat langer duurt. Indien gewenst kunt u een deken krijgen, of hiermee rekening houden qua kleding.
Mascara. Als u voor een MRI-onderzoek van het hoofd komt, mag u geen mascara gebruiken. In mascara komen soms metalen deeltjes voor die het onderzoek kunnen verstoren.
Magnetische, metalen en elektrische voorwerpen verstoren de MRI. Deze kunnen namelijk worden aangetrokken door de magneet en kunnen opwarmen tijdens het onderzoek. Voor uw veiligheid en een optimale beeldvorming, verzoeken wij u deze voorwerpen buiten de MRI-ruimte achter te laten.
Voor het MRI-onderzoek moet u vanaf twee uur voor het onderzoek nuchter blijven. Dit betekent dat u niets meer mag eten, drinken en ook niet mag roken. Medicijnen mag u met een beetje water innemen.
Een MRI-scanner is een apparaat dat met een magnetisch veld, radiogolven en een computer gedetailleerd foto's van de binnenkant van uw lichaam maakt. De scan maakt lengte- en dwarsdoorsnedes van uw lichaam. Hij laat een eventuele tumor of uitzaaiing zien.
Een MRI doet geen pijn. Sommige mensen vinden het wel onprettig om in de kleine buis te moeten liggen. Tijdens de opnamen hoor je harde kloppende of ratelende geluiden. Vaak mag je wel met oordopjes of een koptelefoon naar muziek luisteren.
Een specialist gebruikt de MRI-scan om te kijken of er iets mis is in je lichaam. Een MRI-scan werkt met magnetische straling en is niet schadelijk voor je lichaam. De kosten van een MRI-scan zijn vrij hoog en lopen soms op tot honderden euro's.
Een lekkende bloed-hersenbarrière gaat samen met geheugenproblemen. Foto: Witte vlekken op deze MRI-scan van een brein tonen een hersenziekte ontstaan door een beschadigde bloed-hersenbarrière. Ziektes of een verhoogde bloeddruk kunnen oorzaken zijn van de beschadiging.
Binnen in het magneetveld worden kleinere magneetvelden aangetrokken en afgestoten. Op die manier kan men het orgaan of lichaamsdeel volledig in kaart brengen. Per MRI-beeld wordt dat proces meer dan tienduizend keer herhaald. En dat snel schakelen zorgt voor het ratelende geluid.
Gebieden waar geen water is, zoals lucht of bot, geven geen signaal en zijn zwart op de scan.
Het beginstadium van reuma is mogelijk al op een MRI-scan zichtbaar, nog voordat er gezwollen gewrichten zijn. De afdeling Reumatologie van het LUMC onderzoekt of met MRI al bij de eerste klachten te voorspellen is of iemand reuma krijgt.
Een CT-scan geeft een arts een compleet overzicht van bijvoorbeeld het gehele boven- en onderlichaam. Een MRI daarentegen laat meestal maar een beperkter deel van het lichaam zien, bijvoorbeeld alleen de onderbuik en toont organen meer op detailniveau.
Met een MRI-scan maken we beelden van weefsels en organen. Dus van de binnenkant van uw lichaam. De afkorting MRI staat voor 'magnetic resonance imaging'.
Nee. Een contrastmiddel is niet schadelijk voor de gezondheid. Wel is het belangrijk dat de nieren en de schildklier goed functioneren. Hierdoor kan het contrastmiddel het lichaam verlaten.
U krijgt de uitslag van het onderzoek meestal binnen 5 werkdagen van uw arts. Uw arts belt u voor de uitslag of vertelt u die tijdens een afspraak.