Zorg dat u voldoende beweegt. Regelmatig bewegen, zoals wandelen, blijkt een gunstig effect te hebben op neuropathie door chemotherapie, doelgerichte therapie of immunotherapie. Vermijd alcohol, want die kan zenuwschade veroorzaken en de neuropathische pijn verergeren.
Bij tintelingen in je vingers kan er sprake zijn van afknelling van de zenuw. Dit hóeft niet maar als het vaak gebeurt tijdens zittend computerwerk dan is de kans groot dat het gerelateerd is aan een slechte houding. Ga je dan weer wat anders zitten (meer rechtop) dan verdwijnen de tintelingen vaak weer vanzelf.
Een doof gevoel of tintelingen kunnen vaak worden veroorzaakt door 'met je benen over elkaar zitten' of 'op je arm in slaap vallen'. Indien er sprake is van gevoelloosheid en tintelingen zonder duidelijke oorzaak, dan is dit vaak een symptoom voor een onderliggend probleem zoals het carpaal tunnel syndroom.
Heb je hele heftige tintelingen, pijn en krachtsverlies in je arm of hand, neem dan contact op met je huisarts. Het kan zijn dat je dan doorverwezen moet worden voor verdere onderzoek.
Heb je geregeld tintelingen in je handen, armen, schouders en nek, of in die lichaamsdelen een koud of verdoofd gevoel, dan kan dat wijzen op te veel stress. Houdt de stress aan, dan kan dit gevoel verergeren tot pijn. Er wordt dan vaak gesproken van RSI (Repetitive Strain Injury).
Tintelingen of een doof gevoel
Je hebt een doof gevoel of een tintelend, branderig of juist koud gevoel. Soms voel je al pijn bij een lichte aanraking. En buig je je nek naar voren? Dan kun je een soort schok langs je rug, armen en benen voelen.
Er zijn een heel aantal nieuwe middelen die neuropathie kunnen veroorzaken, waaronder chemokuren om kanker te bestrijden zoals bortezomib, ixabepilone, tacrolimus en oxaliplatin. Ook de cholesterolverlagers en anti-depressiva kunnen neuropathie veroorzaken.
Wat werkt ter voorkoming van slapende ledematen? Een goede houding voorkomt dat één van uw ledematen 'in slaap valt. Zet de benen naast elkaar en zorg dat je armen vanaf je schouders naar beneden wijzen. Probeer te voorkomen dat je op de armen gaat liggen tijdens het slapen.
Bij een doof gevoel in uw teen heeft u last van een gevoelloosheid of een tintelend gevoel in uw teen. Het dove gevoel kan het lopen lastiger of pijnlijk maken en is dus erg vervelend. Het kan zijn dat u een hele korte tijd last heeft van een tintelende of gevoelloze teen.
Tintelingen in benen kunnen worden veroorzaakt door beknelde of beschadigde gevoelszenuwen. Deze zenuwen krijgen onvoldoende zuurstofrijk bloed doordat één of meer slagaderen in het been vernauwd of zelfs afgesloten is.
In ernstige gevallen kan een tintelend gevoel in de voeten wijzen op diabetes, infecties of een verhoogde bloeddruk. Ook dingen zoals een vitaminetekort of overmatig alcoholgebruik kunnen de kans op tintelingen in de voeten vergroten. Meestal worden tintelingen in de voeten echter veroorzaakt door een beknelde zenuw.
Als je bloedsomloop slecht is of beperkt wordt, kan zuurstofrijk bloed niet alle plaatsen van je lichaam goed bereiken. Daardoor ontstaat er lokaal een zuurstoftekort. Dat veroorzaakt een tintelend gevoel. Als het bloed weer vrij baan krijgt, bijvoorbeeld als je anders gaat zitten, verdwijnt het gevoel vanzelf.
Er is nog geen medicijn dat polyneuropathie geneest. Er zijn wel behandelingen die de pijn en andere klachten minder kunnen maken. Vaak helpt een gezonde leefstijl samen met begeleiding en medicijnen het best. De meeste behandelingen hebben voor- en nadelen.
Tintelingen in handen (slapende handen), voeten, armen of benen worden vrijwel altijd veroorzaakt omdat de doorbloeding van de zenuw, die met de zenuw meeloopt, in de verdrukking raakt en daardoor niet optimaal wordt doorbloed.
Heb je vaker last van een verdoofd gevoel of tintelingen in je lichaam als er geen aanwijsbare oorzaak is? Dan is het wel raadzaam om een arts te raadplegen, want paresthesie is een verschijnsel dat bij heel veel aandoeningen kan horen. Die zijn heel wat minder onschuldig.
Een bloedstolsel in de ader van het arm schiet los, passeert het hart en loopt vast in één van de longslagaders. Het achterliggende weefsel kan afsterven, dit heet een longinfarct.
B-vitamines (met name B1, B6, B11/foliumzuur en B12) helpen bij de aanmaak van de signaalstoffen tussen de zenuwcellen en ze houden de myelineschede (vettige omhulsel rond de zenuwcellen) in stand. Je kunt je dan ook voorstellen dat bij een ernstig tekort aan B-vitamines problemen kunnen ontstaan met het zenuwstelsel.
Zenuwpijn kan erger worden of pijnscheuten geven: bij aanraken, kou of wrijven. Probeer daarom de huid niet aan te raken, niet te wrijven en te voorkomen dat de huid koud wordt. Sommige mensen vinden het wel prettig om de pijnlijke plek warm te maken of juist koud. Dat kan helpen om de pijn minder te maken.
Binnen vier tot zes weken is 92 tot 97 procent van de zenuwbeschadiging door de regionale anesthesie zelf hersteld. Blijvende zenuwbeschadiging komt zelden voor.
De kleinste taken zijn al te veel gevraagd en dat kan zorgen voor gevoelens van falen. Als je een burn-out hebt, dan heb je vaak ook veel klachten die voorkomen bij een depressie. Zo voel je je vaak somber, lusteloos en heb je last van schuldgevoelens. De ziektebeelden zijn moeilijk van elkaar te onderscheiden.
Spanningshoofdpijn voelt aan als een lichte tot matige hoofdpijn die vaak begint aan de zijkanten van het hoofd en is eerder zeurend en dof. Sommige mensen ervaren ook een druk op het voorhoofd door stress. Spanningshoofdpijn veroorzaakt inderdaad eerder een drukkende pijn, die aanvoelt als een soort band om het hoofd.
Er bestaat geen specifieke diagnostische test voor MS. De diagnose MS wordt daarom gebaseerd op een combinatie van klinisch onderzoek (symptomen en lichamelijk onderzoek), beeldvorming (MRI) en/of laboratoriumonderzoek (ruggenprik en/of bloedtest).
De ziekte MS begint meestal (in 80% van de gevallen) met 'schubs'. Bij een schub ontstaan vrij plotseling neurologische klachten die minstens 24 uur aanhouden. Een schub wordt meestal gevolgd door een remissie.