Een twee-fasen aansluiting maakt gebruik van twee draden de fasedraad en één nuldraad. Deze draden lopen door de meterkast naar de elektrische apparaten. Wanneer u een twee fasen aansluiting in de meterkast heeft zult u twee groepen zien die gekoppeld zijn aan 1 schakelaar.
Voor een 2-fase aansluiting in de meterkast wordt vaak een speciaal stopcontact gebruikt. Dit stopcontact staat ook wel bekend als een perilex-aansluiting. Deze aansluiting heeft niet de gebruikelijke twee openingen voor een stekker, maar bevat vier openingen.
Een 2 fasen stopcontact kan vermogen leveren tot 7,4 kW (7400 Watt) middels een kookgroep waarbij twee groepen van 16 Ampère worden gekoppeld (bron: Wikipedia). Het type stekker dat we hiervoor gebruiken heet een Perilex stekker (5-polig).
Het Perilex snoer heeft 5 aders. In het geval van een 2x één fase kookgroep worden de kleuren als volgt aangesloten: Bruin: Fase 1 (L1) Zwart: Fase 2 (L2)
Als u een 3-fasen groepenkast in uw meterkast heeft, staat er 3x220/230V of 380/400V op uw elektriciteitsmeter. Er komen in totaal ook vier draden - de drie fasedraden en de nuldraad - uit de onderkant van uw groepenkast.
De spanning die tussen de fasen onderling aanwezig is, bedraagt ca. 400 Volt (voorheen 380V) terwijl tussen elke fase en de "nul" een spanning van 230 Volt staat. Toevallig is 400 gelijk aan 230 wortel 3.
Het perilex stopcontact 2x230V sluit u als volgt aan:
L2 – Bruine draad (fase draad) (of zwart als u een kabel gebruikt) L3 – Bruine draad (fase draad) (of grijs als u een kabel gebruikt) De groen/gele draad op de randaarde.
Perilex is een 3-fasen stekker systeem, speciaal voor het aansluiten van elektrische apparaten (zoals o.a. elektrische kookplaten) met een hoog vermogen die niet op één losse eindgroep aangesloten kunnen worden.
Een inductiekookplaat kunt u op drie manieren aansluiten. De bruine draad wordt aangeduid als P1 (fase 1) en de zwarte draad als P2 (fase 2). De grijze draad wordt als P3 (fase 3) aangegeven, maar het is mogelijk dat deze draad zwart van kleur is i.p.v. grijs.
Bij een 2-fasen aansluiting (dit is geen krachtstroom) worden in de meterkast twee losse fasen aan elkaar gekoppeld door middel van een automaat. Vervolgens wordt er vanuit deze meterkast een kabel getrokken naar de plaats waar het fornuis moet komen te staan. Hier wordt een perilex stopcontact (zie foto) gemonteerd.
Stroom (Ampère) x Spanning (Volt) = Vermogen (Watt)
Eén groep van 230V kan bij een 16 A zekering 230 V x 16 A = 3680 W ofwel 3,68 kW als maximum aangesloten krijgen. Kleinverbruikers hebben dus een piekbelasting tussen 3,6 kW en maximaal 55,2 kW.
Houd altijd als vuistregel aan dat er maximaal 3500 Watt aan stroom door een groep mag lopen. Als je 3500 Watt als standaard aanhoudt zit je altijd goed. Wanneer je de officiële berekening erop los laat zijn verschillende uitkomsten mogelijk. De uitkomst is afhankelijk of 220 Volt of 230 Volt wordt aangehouden.
Door één groep mag maximaal 16 Ampère aan stroom lopen. Nu kan u het vermogen uitrekenen door middel van de spanning en de stroom, waarbij u de stroom, 16 Ampère, vermenigvuldigt met de spanning, dat ofwel 220 Volt ofwel 230 Volt is. Hierbij is de uitkomst 16 Ampère x 220 Volt = 3520 Watt.
In een stijve buis van 16mm mogen 5 draden van 1,5mm2 of 4 draden van 2,5mm2. Een flexibele buis mag 4 draden van 1,5mm2 of 3 draden van 2,5mm2 bevatten. In een buis van 19mm mogen 5 draden van 2,5mm2, ongeacht de soort.
Verschil tussen kookgroep aansluiten en krachtstroom
Een kookgroep bestaat altijd uit twee gekoppelde groepen. Dit zijn twee blokjes die aan elkaar vastzitten en samen één hendel hebben in de meterkast. Kies in dat geval voor een kookplaat die geschikt is voor twee fasen.
Als de aansluitwaarde lager is dan 3,6 kW kan de kookplaat op een 'normale' groep (1 fase). Bij hogere waarden heb je een aansluiting nodig met 2 of 3 fasen. Die aansluiting is in moderne huizen meestal standaard aanwezig. In oudere huizen moet je deze laten aanleggen door een installateur.
Er moet naast de twee fasedraden en de twee nuldraden ook een aardedraad worden getrokken. Dit betekent dat er vijf draden naar het perilex systeem gaan. Ook voor de 3 fase kookgroep moet je vijf draden trekken. Het gaat hier om drie fasedraden, één nuldraad en een aardedraad: 3P + N + aarde.
Een inductiefornuis heeft een hoog vermogen en sluit je aan op een aparte (kook)groep. Bij een aansluitwaarde lager dan 3,6 kW kun je de inductiekookplaat aansluiten op een 'normale' groep (1 fase). Voor een 1-fase inductiekookplaat heb je dus geen aparte aansluiting in je meterkast of apart stopcontact nodig.
2 fases. Deze inductie kookplaten variëren van 3700 tot 7400 W. Hierbij kunt u dus tot het dubbele aan vermogen vragen van een kookplaat ten opzichte van een 1 fase. Hierbij komt nog geen krachtstroom kijken, maar er dient wel een speciaal stopcontact komen genaamd een perilex stopcontact.
- Je sluit het apparaat aan op twee groepen. Twee groepen hebben elk een zekering van 16A, waardoor de maximale stroom van het apparaat 32A wordt. Deze twee groepen zitten beide op dezelfde fase. Hierdoor verdubbel je eenvoudigweg de maximale stroom en dus het maximaal vermogen naar 2x 3,6kW = 7,2kW.
U kunt een inductiekookplaat aansluiten op 220 Volt, zonder dat u een aanpassing hoeft te doen aan de meterkast. Ook wanneer uw woning is voorzien van een gasaansluiting.
Om erachter te komen of je een 1 of 3 fase aansluiting hebt kan je dat aan de volgende kenmerken zien: - Wanneer er onderuit je groepenkast 2 draden komen, dan heb je een 1 fase aansluiting. - Wanneer er onderuit je groepenkast 4 draden komen, dan heb je een 3 fase aansluiting.
Perilex is de naam van een type elektrische aansluiting (stekkersysteem, stopcontact) speciaal voor krachtstroom (bedrijven) en voor kookgroepen met keramische kookplaten of inductiekookplaten (consumenten). Elektriciteitscentrales wekken stroom op met drie fasen (L1, L2 en L3) en nul, dit wordt krachtstroom genoemd.