We raden je aan om de lichtintensiteit tussen 20 en 40 lumen per liter water te houden. Let op: wanneer de lichtintensiteit van de verlichting in je aquarium veel te sterk is voor het aantal planten, dan bevordert dit de groei van algen.
Rood en blauw licht
Rood licht is goed voor aquariumplanten omdat het de groei bevorderd. Blauw licht is goed voor de groei van algen. Deze kleur licht heb je daarom ook nodig voor je aquarium, maar het is wel belangrijk dat er meer rood dan blauw licht aanwezig is.
Het advies is om voor zowel rood als blauw licht te gaan, dan zit je altijd goed. Samen met wit licht ziet je aquarium er dan prachtig uit. Je kunt hiervoor ook blauw, wit, blauw/wit, rood/wit, blauw/rood/wit en RGB als aquarium LED verlichting gebruiken. Aan jou om te kijken wat er in je aquarium en je budget past.
Blauw licht bevordert plantengroei aquarium; de waterplanten absorberen blauw licht (en rood licht) beter dan andere kleuren licht. Blauw licht zorgt voor kalme vissen; blauw led licht bootst de natuurlijke omgeving van tropische vissen na en is daarom rustgevend.
Waarom heeft mijn aquarium licht nodig? Elk aquarium heeft licht nodig voor zijn planten. Licht geeft planten de energie voor fotosynthese en groei. Planten desinfecteren het water en zorgen voor zuurstof voor vissen.
Gemiddeld hoort de verlichting van een aquarium tussen de 9 en 12 uur aan te staan. Uiteraard is geen enkel aquarium hetzelfde en er zal dus per aquarium gekeken moeten worden naar de juiste hoeveelheid licht. Zet je verlichting op het begin op zo'n 10 uur en kijk vervolgens hoe je aquarium hier op reageert.
Vissen zelf hebben meestal geen behoefte aan fel licht. Uiteraard plaatsen mensen dergelijke verlichting op hun aquaria omdat ze zelf de vissen willen zien zwemmen. De meeste vissoorten passen zich goed aan aan het licht in een aquarium, maar voor sommige soorten is fel licht zeer stresserend.
Nachtverlichting is niet nodig, omdat vissen echter slapen 's nachts. In het wild slapen ze ook en vissen kunnen hun ogen niet dichtdoen daarom is het beter donker 's nachts. De verlichting mag wel aan overdag.
Je guppy's zouden idealiter ongeveer 8 uur duisternis per dag moeten krijgen. Te veel of te weinig duisternis kan leiden tot misvormingen tijdens hun groei. Je kunt een lamp boven het aquarium installeren en een timer instellen om te verzekeren dat je guppy's de juiste hoeveelheid licht per dag krijgen.
Groen licht voegt voor planten weinig toe en wit licht is er vooral voor ons, omdat wij dat het beste kunnen zien.De kleurtemperatuur wordt uitgedrukt in Kelvin. Van laag naar hoog zien wij het als warm licht, kaarslicht effect, via helder wit naar blauw.
De hoeveelheid licht is afhankelijk van je aquariuminhoud en je soort en hoeveelheid planten en vissen. Afhankelijk van het soort aquariumplanten en aquariumvissen dat je hebt moet je verlichting tussen de zes en tien uur per dag aan staan. De doorsnee aquarium verlichting staat 8 uur per dag aan.
UITGELEGD: Lumen en Kelvin voor aquarium verlichting
6500 Kelvin is hier het meeste geschikt voor. Ook omdat dit nou eenmaal redelijk neutraal licht geeft in je aquarium en plezierig is om naar te kijken. Waardes tussen 4000 en 8000 Kelvin zijn geschikt voor in het aquarium.
Met blauw licht bevorderd je juist algengroei. Belichtingskleur is voor planten belangrijk, omdat bij bepaalde kleuren de planten het beste assimileren. In een aquarium is de juiste belichting vooral voor planten van belang. Zowel teveel als teweinig licht heeft negatieve gevolgen voor de planten.
Wij raden je aan om 30 lumen per liter water te hanteren voor een aquarium met een gemiddeld aantal planten. Zitten er veel planten in je aquarium? Kies dan voor een hoger aantal lumen. Wanneer je aquarium minder decoraties en planten heeft, zou het aantal lumen per liter water lager moeten zijn.
Om ervoor te zorgen dat alle bewoners van een aquarium zich goed voelen en gezond blijven, is het regelmatige verversen van het water essentieel. Daarbij zijn de aquarianen aangewezen op het gebruik van leidingwater, dat wordt beschouwd als een van de best gecontroleerde voedingsmiddelen.
als je de hele bak goed schoonmaakt gaan de vissen alleen maar eerder dood doordat ze zo´n klap krijgen van het nieuwe water. De bak is te klein en er moet zeker een filter en warmte element in. Guppen zijn drukke zwemmers en hebben veel ruimte nodig, 15 liter is voor geen één vis geschikt. Ververs je vaak water?
Een guppy aquarium vereist een minimale inhoud van 50 liter met een breedte van ten minste 60 centimeter. Voor elke extra guppy is 6 liter water nodig. De ideale watertemperatuur voor guppy's ligt tussen de 22 en 27 graden Celsius, maar ze kunnen een bereik van 15 tot 30 graden Celsius tolereren.
Een pomp is wel noodzakelijk ja, net als verwarming. Gewoon kraanwater voldoet prima.
Vissen kunnen, in tegenstelling tot de mensen, overdag niet slapen. Vissen in ons aquarium zijn afhankelijk van ons wanneer wij het licht laten aangaan en uitgaan, willen ze een goede nachtrust hebben. Moet het donker zijn. Pikdonker hoeft het niet te zijn.
Je kunt het beste zo'n 2 – 3 weken wachten voordat je de eerste vissen toevoegt aan je aquarium. Je kunt de bacteriecultuur in je aquarium opstarten door Safestart te gebruiken. Het is daarentegen ook belangrijk om je leidingwater visvriendelijk te maken.
Ze kunnen met de kop omhoog drijven, met de kop omlaag, langs een blad liggen, of zelfs op hun zij op het substraat liggen. Zinken naar de bodem – veel soorten vissen rusten op of dicht bij de bodem van het aquarium als ze slapen. Dit komt vaak voor bij bettas, tetras, goudvissen, tijgerbarbelen, guppy's, danio's, enz.
Het zou wel logisch zijn dat de meeste vissoorten in ieder geval blauw en groen licht goed kunnen waarnemen, net zoals de goudvis in het onderzoek uit de jaren zestig. Dat zijn namelijk de lichtkleuren die elke vis tegenkomt, omdat ze het makkelijkst en het verst in het water doordringen.
Voor het eerst is aangetoond dat vissen menselijke gezichten kunnen herkennen. Met verbazende precisie konden schuttersvissen een vertrouwd gezicht uit tientallen andere gezichten halen.
Soorten zoals guppen en koraalvissen, die in de bovenste waterlagen leven, hebben ogen die gevoelig zijn voor vrijwel het hele lichtspectrum, inclusief UV. Maar voor veel soorten die wat dieper in de waterkolom leven, heeft het geen nut om bijvoorbeeld rode tinten goed te kunnen zien.