Rucola bevat volop vitamines, mineralen en vezels. Het valt op door het hoge gehalte aan calcium. In 100 gram rucola zit maar liefst 34% van de referentie-inname voor calcium. Dit is zelfs meer dan in de boerenkool, Chinese kool en rammenas, groenten die ook al uitblinken in hun hoge calciumgehalte.
nieuws In Duitsland raadt de consumentenorganisatie Stiftung Warentest aan om niet te veel rucola of veldsla te eten omdat ze te veel nitraten kunnen bevatten. Ook uit onderzoek van de Europese Voedselveiligheidautoriteit EFSA bevat rucola vaak te hoge concentraties nitraten.
Rucola smaak
Rucola heeft een pittige, iets bittere, nootachtige smaak. Rucola kun je zo gebruiken: Rauw als aanvulling op andere slasoorten. Rauw op een volkorenbroodje 30+ kaas of (rauwe) ham.
Rucola is een goede huid,- en leverzuiveraar. Omdat rucola veel zwavel bevat is het een zeer goede huid,- en leverzuiveraar.
Medische eigenschappen: Rucola werkt vochtafdrijvend en maagversterkend. Volgens kruidenkenners uit vroegere tijden verlicht rucola pijn.
Van alle slasoorten bevat rode sla de meeste antioxidanten en voedingsstoffen. Dit komt omdat donkere bladeren meer licht absorberen en vitamines samenvoegen. Als je gezond en gevarieerd eet, dan krijg je voldoende antioxidanten binnen.
Ontgiften of detoxen is een gebruikte term voor het reinigen van het lichaam van afvalstoffen of gifstoffen. Veelgebruikte methoden hierbij zijn: vasten, warmwaterbaden, kleibehandelingen (op huid en oraal), klysma's of darmspoelingen, oil-pulling, detoxkuren en supplementen.
Veel patiënten die lijden aan een chronische leveraandoening vertonen geen symptomen. Als er al symptomen zijn, blijven deze vaak zeer vaag, zoals vermoeidheid, jeuk, misselijkheid, pijn rechtsboven in de buik, geelzucht, asthenie, spier/gewrichtslast en/of anorexie.
Waar wordt je lever nog meer blij van? Ontbijt met iets dat niet zoet is, het liefst iets hartigs met eiwitten zoals zaden, noten, pitten, eieren of wilde zalm. Een mix van rood fruit met bijvoorbeeld kokosroom is ook prima. Eet een grote variatie aan verse producten in alle kleuren van de regenboog, vooral groenten.
Rucola (of raketsla) zit namelijk boordevol met vitamine A en C. Zo draagt vitamine A bij tot het in standhouden van een normaal gezichtsvermogen. Ook is rucola een bron van ijzer, kalium en zelfs calcium.
Hoe bewaar ik rucola? Rucola is (goed afgesloten) 3-4 dagen te bewaren in de koelkast. Op een koele plek (12-15C) is rucola 1-2 dagen houdbaar.
Welke voedingsstoffen in komkommers zijn gezond? Een komkommer bevat erg weinig calorieën, maar zit wel vol met goede voedingsstoffen en vezels. Voorbeelden hiervan zijn kalium, vitamine K en antioxidanten. Zo houdt het mineraal kalium je vochtgehalte in balans en de normale bloeddruk in stand.
Zoals met alle bladgroente raden we je aan de rucola te wassen in koud water (de voorwas gebeurt op de boerderij) dan te drogen en te bewaren in een afgesloten doos in de ijskast. Op deze manier kun je de sla bijna een week bewaren.
Veel mensen denken dat rucola een slasoort is, toch is het een koolsoort. Omdat deze groente niet van hitte houdt, kun je hem het beste planten in het voor- en najaar. Het is een snel kiemende plant, wat betekent dat je hem al snel na het kweken kunt oogsten en gebruiken.
Bananen. Bananen zorgen voor en een soort glucose wat fantastisch werkt voor de lever. Deze glucose gaan virussen, schimmels en bacteriën te lijf, dus echt een bondgenoot voor je lever.
10. Chocolade helpt je lever niet om zeep. Nog zo'n wijsheid uit grootmoeders tijd die niet blijkt te kloppen: chocolade veroorzaakt géén leverproblemen. Sterker nog, onderzoekers beweren nu zelfs dat donkere chocolade leverschade door alcoholmisbruik of ziekte net kan helpen herstellen!
Geregeld koffie drinken wordt in verband gebracht met een goed werkende lever, wat het risico op fibrose (de eerste fase in levercirrose) vermindert. Groene thee, die als rijke bron van antioxidanten je lever soepel houdt. Honing stimuleert de lever (vooral rozemarijnhoning).
Veel groente en fruit soorten werken ontgiftend. Denk aan blauwe bessen, appels, ananas, venkel, spruitjes etc.
Er zijn veel verschillende manieren voor een darmreiniging. Denk aan een klysma, een hoge darmreiniging, colonhydrotherapie en laxeermiddelen. Vaak worden deze darmspoelingen gedaan om van bepaalde problemen met de stoelgang af te komen. Denk hierbij aan obstipatie, onrustige darmen of buikkrampen.
Fruit bevat over het algemeen een hoop antioxidanten, maar bessen zijn daarin de meesters. Goed fruit voor de lever is grapefruit en citroenen. Dit zijn vetstoffen met een hoog gehalte aan omega 3.
Wie van spinazie, sla of andijvie houdt, hoeft zich niet meer in te houden: volgens het Voedingscentrum blijkt uit nieuw onderzoek dat het eten van deze nitraatrijke groenten niet gevaarlijk is. Tot nu toe raadde het Voedingscentrum aan om maximaal twee keer per week groente met veel nitraat te eten.
Witlof is lekker en gezond!
Het bevat veel vitaminen, waaronder A, B en C. Daarnaast is witlof rijk aan foliumzuur dat een gunstig effect heeft op de darmflora en een gezonde zwangerschap bevordert. De mineralen in witlof zorgen voor een goede vochtafdrijving. Verder is witlof ook zeer geschikt voor een dieet.
Paprika's bevatten veel gezonde voedingsstoffen. De paprika is rijk aan vezels en een natuurlijke bron van vitamine E, folaat (vitamine B11) en vitamine B6. Ook is de paprika een goede bron van plantaardig eiwit. De gele en roodoranje kleur duidt op een grote hoeveelheid bètacaroteen.