Gebruik je geen voorbehoedmiddel met hormonen? Dan kan je tijdelijk een hormoon (progestageen) slikken om je ongesteldheid uit te stellen. Neem bijvoorbeeld lynestrenol of norethisteron. Je huisarts schrijft dit voor.
Een veel voorkomende optie is een medicijn genaamd norethisteron of lynestrenol. Het is eigenlijk een vorm van het hormoon progesteron dat werkt door te voorkomen dat het baarmoederslijmvlies loslaat. Norethisteron wordt geleverd als tabletten en moet ongeveer 3 dagen voordat je menstrueert worden ingenomen.
In het kort
Meestal word je tussen de leeftijd van 11 en 16 jaar voor het eerst ongesteld. Soms komt je ongesteldheid pas later. Bijvoorbeeld door stress, hard sporten, te weinig eten, eetproblemen of te mager zijn. Ook als je nog niet ongesteld wordt, is er een kans dat je zwanger kunt worden.
Medicijnen met hormonen
Medicijnen met oestrogeen en/of progesteron kunnen het baarmoederslijmvlies dunner maken, waardoor het bloedverlies minder wordt. Als u stopt met de pil of spiraal, dan komt hevig bloedverlies meestal weer terug als u ongesteld bent.
De meeste vrouwen menstrueren twee tot tien dagen lang. Meestal is het bloedverlies de tweede dag het sterkst. Gemiddeld verliest men tijdens een menstruatie ongeveer 50 milliliter bloed. Het menstruatiebloed stolt niet doordat de baarmoederwand het enzym plasmine bevat dat bloedstolsels afbreekt.
Wat is het? Een normale menstruatiecyclus varieert van 23 tot 36 dagen, meestal 26 tot 30 dagen. De menstruatie zelf duurt 2 tot 7 dagen en normaal bloedverlies bedraagt doorgaans tussen 25 en 40 ml, tot maximum 80 ml. Een meisje krijgt haar eerste menstruatie (menarche) gemiddeld op de leeftijd van 12,5 jaar.
Vaak worden 'overgang' en 'menopauze' door elkaar gebruikt. Toch is het niet hetzelfde: De menopauze is de laatste ongesteldheid. Gemiddeld is dat bij vrouwen als ze 51 jaar zijn.
Contact. De meeste vrouwen krijgen hun laatste menstruatie tussen hun 40e en 60e jaar; de gemiddelde leeftijd is 51 jaar. Dit wordt ook wel menopauze genoemd. Voor en na de menopauze is er een periode van enkele jaren waarin de hormonen een nieuw evenwicht zoeken.
Voor de eerste menstruatie
Gemiddeld begint de borstvorming als een meisje 10,5 jaar is en is ze bijna 13 bij de eerste menstruatie. Maar dit kan ook eerder of later zijn.
De beste tip die we je kunnen geven om je menstruatie op gang te brengen is gezond eten, ontspannen, lichaamsbeweging en je niet druk te maken als je een keer wat later ongesteld wordt. Er kunnen verschillende oorzaken zijn dat je niet ongesteld bent geworden of onregelmatig ongesteld bent.
Bepaalde soorten pijnstillers (de prostaglandine-synthetase-remmers) helpen vaak om de menstruatiepijn te verminderen. Voorbeelden van deze medicijnen zijn diclofenac, ibuprofen, indometacine en naproxen.
De woorden 'menstruatie' en 'menstrueren' komen van het Latijnse menstruus, dat maandelijks betekent. Dat komt weer van mensis oftewel maand.
Aan het einde van je ongesteldheid kleurt je menstruatiebloed vaak donkerder en zul je bruine afscheiding in je slipje zien. Het bloed is dan meer gemengd met je slijmvlies en normale afscheiding. Je kunt ook bruine afscheiding zien voor je menstruatie of aan het begin van je ongesteldheid.
Twee of meer keer bloeden in één maand wordt veroorzaakt door een hormonale disbalans. Meerdere menstruaties of onregelmatige menstruaties kunnen ook een teken zijn van een medische aandoening of een infectie. Te veel bloeden kan leiden tot bloedarmoede. Ga naar je huisarts om hier meer over te weten te komen.
De geur van menstruatiebloed en lichaamsgeur als je ongesteld bent. Menstruatiebloed heeft normaal gesproken een lichte geur, die meestal metaalachtig is door het ijzer in ons bloed. Dit kan zich vermengen met lichaamsgeuren zoals die van zweet, vooral als het warm weer is of als je bent gaan sporten.
Net als bij de vaginawand, kan het slijm- vlies van de baarmoeder na de overgang kwetsbaar worden. Dit kan bloedverlies geven. Dit bloedverlies is onschuldig. Sommige vrouwen krijgen toch nog een menstruatie nadat zij meer dan een jaar geen menstruaties hebben gehad.
We noemen ongesteld zijn ook wel menstruatie. Het moment waarop je voor het eerst ongesteld wordt, is bij elk meisje verschillend. Meestal is dit ergens tussen de 10 en 18 jaar. Je zult merken dat je lichaam gaat veranderen.
Bij de eerste menstruatie is er vaak nog licht bloedverlies en roodbruine afscheiding. Je dochter kan (ook de dagen ervoor al) last hebben van buikpijn, rugpijn, hoofdpijn, vermoeidheid en emotionele buien.
Helaas kan je niet voorspellen wanneer je voor het eerst je maandstonden zal krijgen. Gebruik dus altijd een voorbehoedsmiddel zoals de condoom of de pil, ook al heb je nog nooit je maandstonden gehad. Doe deze anticonceptie-zelftest om te ontdekken welk voorbehoedsmiddel het best bij je past.
Over geslachtshormonen
Na het starten van de puberteit groeien jongens gemiddeld nog 30 cm en meisjes 20 cm. Meisjes groeien nadat ze ongesteld zijn geworden gemiddeld nog 5 cm. Aan het einde van de puberteit raken de botten en groeischijven met elkaar vergroeid en is het kind uitgegroeid.
Als je meer dan een liter bloed hebt verloren, adviseert de verloskundige om de volgende keer in het ziekenhuis te bevallen.
Als je last hebt van menstruatiekrampen kun je pijn hebben in je onderbuik en soms ook in je onderrug. Vaak is het een zeurende en/of krampende pijn gedurende de dagen dat je bloedverlies hebt. Soms kan de pijn ook al beginnen voordat je ongesteldheid begint.
Hij weet alles van apen en hun gedrag en heeft dus vast en zeker een antwoord op de opvallende vraag: worden dieren ongesteld? "Ja, zoogdieren worden ongesteld, al is de cyclus niet altijd hetzelfde als bij mensen. Sommige dieren worden namelijk in een bepaald seizoen vruchtbaar, en dus ook ongesteld.
In de puberteit worden meisjes ongesteld. Dat heet ook wel menstrueren. Je verliest dan wat bloed. Soms voel je je erg moe of heb je buikpijn.