De blobvis (Psychrolutes marcidus) is een vissoort die in diepe wateren voor de kusten van het vasteland van Australië en Tasmanië leeft.
Een blobvis leeft op een diepte van ongeveer 600 tot 1200 meter in de zee. Dit dier komt niet op veel plekken voor, hij leeft voornamelijk bij de Australische kust en bij de kust van Nieuw-Zeeland en Tasmanië. Diep in de zee is de druk een stuk hoger dan bovenin de zee, zelfs wel 120 keer hoger.
De blobvis leeft 600 tot 1200 meter onder de zeespiegel. Het wereldrecord diepzeeduiken staat op naam van Ahmed Gabr. De Egyptenaar dook in 2014 wel 332,35 meter diep.
Zowel de mannetjes blobvis als de vrouwtjes blobvis legt eieren. Een blobvis legt wel tot 100.000 eieren in 1 worp. Ook hier bewaken de mannetjes én de vrouwtjes.
Reacties. In feite alleen de mens oa nl de visser:Deze vis wordt mogelijk in zijn voortbestaan bedreigd door het gebruik van sleepnetten over de bodem in zijn leefgebied, waarschijnlijk zijn enige leefgebied. Hij wordt er vaak als bijvangst gevangen.
De blobvis is verkozen tot de lelijkste diersoort ter wereld. De vissoort krijgt die titel van de Ugly Animal Preservation Society. Die vereniging wil ook minder esthetische dieren in het voetlicht plaatsen, want "we beschermen alleen maar dieren die we schattig vinden".
Als ze te lang alleen zijn, gaan ze gezelschap missen. Ook de meeste vissoorten zoeken elkaar op en zwemmen bij elkaar in scholen. Uiteraard doet de blobvis dat heel anders. Hij zwemt altijd alleen.
Het dier wordt ongeveer 30 cm lang en zwemt op een diepte tussen de 600 en 1200 meter. De vis heeft geen tanden en eet alles wat toevallig langs komt.
De blobvis heeft weinig spierweefsel en dobbert gewoon wat rond. Dat is geen probleem, omdat hij vooral voedsel opslokt dat vóór hem in het water zweeft. De blobvis eet ongewervelde dieren zoals krabben en zeeveren. (Zeeveren zijn een soort 'zachte koraaldieren'.)
“Meneer Blobby.” Dat was de naam die Kerryn Parkinson aan het dier gaf dat ze vond aan de kust van Nieuw-Zeeland tijdens een expeditie in 2003. Tien jaar later werd de vis geselecteerd in de zoektocht naar “het lelijkste wezen ooit op aarde”.
1. Blobvis. De Blobvis, ook wel bekend als het lelijkste dier ter wereld. Naast lelijk is de blobvis ook nog eens lui, hij zwemt niet, maar zweeft een beetje over de bodem van de zee terwijl hij alles wat levend is opslokt.
De vissen maken de geluiden door hun zwemblaas (een met gas gevulde blaas op de buik) te laten trillen. “Alle vissen kunnen het horen, maar ze kunnen het geluid niet allemaal maken,” weet onderzoeker Shahriman Ghazali.
Ademen. Vissen op het droge houden het normaal gesproken niet lang uit. Met hun kieuwen ademen ze prima onder water, maar boven water stikken ze snel.
Anders dan veel mensen denken gaat een vis niet snel dood wanneer hij op het droge gebracht wordt. Haringen zijn bijvoorbeeld pas na ongeveer 35 minuten gestikt, kabeljauwen en wijtingen tot na 60 minuten. Tongen en schollen doen er nog langer over. Ze kunnen er ongeveer vier uur over doen om dood te gaan.
Een vis heeft geen longen om dat te doen, maar kieuwen. Water stroomt in de bek van de vis, langs de kieuwen. Daar wordt de zuurstof uit het water gefilterd en komt het in het bloed van de vis. Door de kieuwopeningen stroomt het zuurstofarme water weer uit de vis.
De blobvis mag zich officieel het lelijkste beest op aarde te noemen. De vis is in een verkiezing verkozen tot meest afzichtelijke diersoort. Met zijn slijmerige uiterlijk en droevige gezichtsuitdrukking is de blobvis inderdaad niet moeders mooiste.
Blobvis. De blobvis wordt door veel mensen gezien als het lelijkste dier ter wereld. Zijn naam dankt hij aan het feit dat het letterlijk een klodder roze slijm lijkt. De blobvis leeft rond de kust van Australië en Tasmanië.
Murenen kunnen tot twee meter lang worden. De meeste tijd leven ze in holtes en grotjes. Ze hebben een beschermend slijm op hun lichaam dat bij aanraking giftig is.
De neusaap uit Borneo, wie kent hem niet? De aap heeft een lange staart, een bolle buik en zwemvliezen tussen zijn tenen. Maar het is vooral de enorme augurkvormige neus van de mannetjes neusaap waar je niet omheen kunt.
Domheid is natuurlijk moeilijk te vergelijken, maar een van de allerdomste dieren is de kakapo. Van deze papegaai is bekend dat hij regelmatig vergeet hoe zwaar hij is, waardoor hij bij het opstijgen neerploft. Hij kan helemaal niet vliegen namelijk. Ook loopt hij nietsvermoedend op zijn vijanden af.
De maanvis is de grootste beenvis ter wereld; haaien zijn kraakbeenvissen. De maanvis is ook de vreemdste vis ter wereld. Hij zweeft als een schijf verticaal door het water. Aan de boven- en onderkant steekt een vin uit.
1. Paradijsvogel. De paradijsvogel is de mooiste vogel ter wereld en tegelijk het mooiste dier. Er bestaan ruim 70 soorten van.
In Nederland komt de gevlekte lipvis en de zwartooglipvis voor. Beide vissen zijn hier zeldzaam. Marcel de Vries ving echter een zéér zeldzame kliplipvis waarvan nog geen hengelvangsten bekend waren in ons land.
De grootste vis is de walvishaai. De reuzenhaai weegt ongeveer 5000 tot 7000 kilogram. De nakomelingen van de reuzenhaai zijn flinke baby's: ze kunnen al anderhalve meter tot twee meter groot zijn bij geboorte.