Op de rijbaan mogen ze 45 km/u rijden, op het fiets- of bromfietspad buiten de bebouwde kom mogen ze 40 km/u rijden en op het fiets- of bromfietspad binnen de bebouwde kom mogen ze 30 km/u rijden.
U mag niet met uw bromfiets op het fietspad rijden. Bromfietsers moeten op een verplicht fiets/bromfietspad rijden. Als dat er niet is, mogen zij op de rijbaan.
Met een bromfiets klasse B of speedpedelec moet je het fietspad gebruiken op wegen waar de maximumsnelheid hoger is dan 50 km per uur. Op andere wegen heb je de keuze, tenzij de verkeersborden aangeven dat een bepaalde weg voor hen verboden is.
U moet op het fietspad of fiets/bromfietspad rijden. U gebruikt de rijbaan indien een fietspad of een fiets/bromfietspad ontbreekt. U moet zo veel mogelijk rechts rijden. U mag niet op de stoep rijden.
Het voornaamste verschil zit hem in de maximumsnelheid van de brommer. Een brommer met een blauw kenteken heeft een maximumsnelheid van 25 kilometer per uur, en een brommer met een geel kenteken kan 45 kilometer per uur.
Een brommer (bromfiets) of bromscooter mag maximaal 45 kilometer per uur rijden.
Bij een bromfiets (geel kenteken, 45km) kun je er al een krijgen bij het overschrijden van de maximale constructiesnelheid (van 45km) met 5 km + 5 km rollerbank marge, bij een snorfiets (blauwkenteken, 25km) is dit maar 4 km + 5 km rollerbank marge.
Deze moeten, net als de bromfiets met een maximale snelheid van 45 km/u, verplicht een helm dragen vanaf 1 januari 2023. Hoe vervelend dat ook is. De regels zijn niet voor niets aangescherpt en het is ook niet om je te pesten, maar om je veiligheid te garanderen.
Is de topsnelheid meer dan 50 km/u, dan is er sprake van een motorfiets. In principe mag je ermee op de snelweg, maar dan moet de topsnelheid wel méér dan 70 km/u bedragen. Ook hier geldt dat zo'n 50cc-motorfiets/scooter vooral goed is voor korte ritjes op de buitenweg en het stadsverkeer.
E-scooters zijn er in twee varianten: met een snelheid van 25 km/h en 45 km/h. Maar beide versies vaak op te voeren tot 32km/h en 52km/h. Hiermee krijg je geen problemen met de politie. Mocht je nog harder willen dan kan dat ook, uiteraard geheel op eigen risico.
Met een klasse A moet je op het fietspad rijden.Met een klasse B mag je op het fietspad rijden waar de snelheid beperkt is tot 50 km/u. Je mag evenwel de fietsers hierbij niet hinderen. Op andere wegen moet je het fietspad gebruiken tenzij dit anders aangegeven wordt door verkeersborden.
Voor een bromfiets klasse A is de maximumsnelheid 25 km per uur, voor een klasse B is dat 45 km per uur. Maak van je bromfiets geen moto. Het kost geld en mensenlevens.
Bromfietsen van klasse B zijn alle voertuigen met twee of drie wielen met een maximale cilinderinhoud van 50 cc of een elektrische motor waarvan de maximumsnelheid 45 km/u is. Om met een bromfiets van klasse B rond te rijden, heeft u een rijbewijs AM nodig (het vroegere rijbewijs A3 blijft geldig).
Laten we beginnen bij de snorscooter, die een maximumsnelheid van 25km/u heeft. De snorscooter moet te allen tijde op het fietspad rijden, wanneer deze aanwezig is. Deze soort scooter is dus bijna te vergelijken met een fietser.
Ja, het is strafbaar als je scooter harder kan dan 45 kilometer per uur, ook al houd je je verder aan de juiste snelheid. Het opvoeren van een scooter is dus verboden. Je kunt er een boete voor krijgen en in het ergste geval neemt de politie zelfs je rijbewijs in beslag.
Mag een 45km auto op een 80 km weg rijden? Het antwoord is: Ja. Een 45 km auto mag rijden op 50-, 60-, 70- en 80-wegen. Op 80-wegen geldt regelmatig een uitzondering waarbij de weg verboden is voor langzaam verkeer en dus ook voor 45 km auto's.
Voor alle bromfietsen en scooters die in gebruik genomen zijn vanaf 1 januari 2007 is het verplicht om een linker spiegel te hebben. Een rechterspiegel is niet verplicht, maar raden we wel aan voor je eigen veiligheid.
Deze regel zegt: dat elke bestuurder (zowel van een auto of motorfietsen of tweewielige bromfietsen of fietsen), voorrang moet verlenen aan een bestuurder die van rechts komt aangereden, behalve indien hij op een rotonde rijdt of indien de bestuurder die van rechts komt uit een verboden rijrichting komt.
Het is verboden om je bromfiets op te voeren. Als je je scooter hebt opgevoerd, loop je het risico om een boete te krijgen van de politie. In het ergste geval kan zelfs je rijbewijs worden ingenomen.
U heeft een bromfietsrijbewijs nodig om op een bromfiets, scooter, speedpedelec, snorfiets of brommobiel te mogen rijden. Heeft u een autorijbewijs (rijbewijs B) of motorrijbewijs (rijbewijs A)? Dan krijgt u het bromfietsrijbewijs (rijbewijs AM) automatisch bijgeschreven op uw rijbewijs.
Vanaf 1 januari 2023 helmplicht voor snorfietsen
Daarnaast dienden snorfietsen met blauw kenteken op de rijbaan in plaats van op het fietspad te rijden. Lees hier alles wat je moet weten over de helmplicht voor snorfietsen.
Vanaf 1 januari 2023 moet iedereen op bromfietsen, bromscooters, snorfietsen en snorscooters een helm dragen, ongeacht of je op de weg of het fietspad rijdt. Voor de 45 km/u brommers was deze regel al langer van kracht, maar voor snorscooters en snorfietsen is deze regel nieuw.
De kosten voor de keuring, het transport van en naar het RDW-keuringsstation en de wachttijd tijdens de keuring kosten € 275,00.
Voor de keuring door de RDW gelden vaste kosten. Deze bedragen op het moment van schrijven 108 euro, inclusief het opsturen van een nieuw kentekenbewijs. Daarna moet je een gele kentekenplaat bestellen. De kosten daarvoor liggen tussen de 25 en 45 euro.
Een snorscooter moet altijd op het fietspad rijden, als deze aanwezig is. Een bromscooter mag binnen de bebouwde kom echter niet op het fietspad rijden. Buiten de bebouwde kom moet dit juist wel. Als er een fiets- of bromfietspad aanwezig is, dan dient de bromscooter hierop te rijden.