Al jarenlang is vanille de meest verkochte ijs smaak. En aardbeien, een yoghurt ijsje en ook chocolade blijven onwijs populair. Maar de laastste jaren komen er meer bijzondere smaken ijs de top 10 is. Vaak een afgeleide van een Ben & Jerry smaak.
Consumptie-ijs kan in vier soorten worden onderverdeeld. Zo is er schepijs, softijs, sorbetijs en waterijs. Varianten van consumptie-ijs zijn gelato, melkijs, roomijs. Ook schaafijs kan als een speciale variant van consumptie-ijs genoemd worden.
Winnaar van de ijs test is Häagen-Dazs Belgian chocolate die van de deskundige jury een 8 als rapportcijfer kreeg. Dit is absoluut geen goedkoop ijs, maar de prijs van circa 11 euro per liter wordt goedgemaakt door de hoge kwaliteit en de lekkere smaak.
Málaga ijs is één van de bekendste ijssmaken die er bestaan en is in bijna elke traditionele ijssalon verkrijgbaar.
Chinezen waren de eersten die ijs maakten. Marco Polo bracht het recept mee naar Italië. Echter in Italië was ijs al eerder bekend geworden, want voordat Marco Polo China bezocht, stuurde keizer Caesar zijn slaven de bergen in om ijs te halen waarmee ze vruchtensappen konden koelen en bevriezen.
Het meer dan perfecte dessert
De Parfait, heerlijk smeuïg vanille-ijs met een saus naar keuze: karamel, chocolade of aardbeien. De kers op de Parfait? Een licht en smakelijk torentje slagroom. Verwennerij gegarandeerd!
Er bestaan meer dan honderd varianten. Italiaans ijs kan ook melk, room, eieren en bindmiddelen bevatten.
Schepijs is meestal roomijs dat met een ijsschep uit een grote bak wordt geschept. Dit wordt dan in de vorm van bolletjes op een oubliehoorn van koek of tussen twee wafeltjes geserveerd. Dit kan geserveerd worden in een ijssalon, maar ook vanuit een ijsco-kar of in de snackbar.
Ons aardbeienijs is demi ijs, dat betekent dat het ijs bestaat uit half sorbet en half room.
Het is onder meer in Nederland wettelijk bepaald dat roomijs enkel vet mag bevatten van melk en geen enkel ander eiwit mag bevatten anders dan melkeiwitten. Er worden vaak eidooiers toegevoegd aan roomijs, waarmee het dan geen roomijs meer genoemd mag worden. Voor vanille-ijs wordt de melk gekookt met vanillestokjes.
Bij de bereiding van roomijs is het van belang dat het ijs tijdens het invriezen in beweging blijft: er moet dus zo vaak mogelijk geroerd worden. Parfait daarentegen wordt ook wel 'stilstaand ijs' genoemd en hoef je dus niet continu te roeren, maar kan zo in de vriezer gezet worden om op te stijven.
Parfait - ook wel stilstaand ijs genoemd - is een luxe ijssoort die zonder machine gemaakt kan worden. Parfait is een mengsel van lucht, eidooier, room en suiker en kan in verschillende smaken bereid worden. Soms wordt alcohol toegevoegd.
De smaak van parfait is te omschrijven als romig en luchtig, met een kenmerkende smaak van eieren. Hierdoor zijn niet alle smaakcombinaties geschikt voor een parfait, maar warme smaken zoals noten, mokka of chocolade doen het goed. Parfait is ongeveer zeven dagen in de vriezer houdbaar.
Booza uit het Midden-Oosten
ijs, afkomstig uit het Midden-Oosten en krijgt zijn elasticiteit van mastiek , hars die afkomstig is van de mastiekboom. De traditionele smaak van booza is Kashta (of Ashta). Dat is een mix van oranjebloesemwater en rozenwater. Er wordt wel gezegd dat het de oudste ijssoort ter wereld is.
In roomijs wordt naast melk, eieren en suiker dan ook room verwerkt. In gelato ligt het vetpercentage tussen de 5 en 8 %. Aanzienlijk minder dus! Er wordt veel meer water en melk gebruikt in gelato.
Bij de productie wordt de basismix gepasteuriseerd en moet deze ook rijpen voordat het wordt afgedraaid in een softijsmachine. Hierbij wordt het ijs in zeer korte tijd (15-30 seconden) op het moment dat het nodig is bevroren.
Ook wel boerenjongens of rum rozijnen genoemd. Er zit geen alcohol in dit roomijs, wel in de rozijnen. Dit ijs is lichtgeel, mooi vol van smaak en is voorzien van krenten die gedrenkt zijn.
Wat dacht je van ijs met rum en rozijnen, ook wel Málaga ijs genoemd. Kijkend naar de naam, kun je wel stellen dat er rum in zit. Dit alcoholische drankje zit namelijk verwerkt in de rozijnen.
Talamini Deventer is naar men zegt de grootste ijssalon van de wereld.
Dit Italiaanse slagroomijs met gesuikerde kersen is zo lekker en romig, probeer dat maar eens te weerstaan!
Bij de 'Cornetto's' kwam Jumbo's Cornet als lekkerste uit de test, gevolgd door de Cones van AH Basic. Bij de varianten van de Magnum Almond viel ook de huismerk lookalike van Jumbo, Chocs!, het meest in de smaak, gevolgd door Gelatelli van Lidl.
De grote winnaar is…
Geloof het of niet, Mucci van Aldi kreeg vrijwel unaniem een hoge score en blijkt de winnaar van onze smaaktest en dus het favoriete vanille-ijs van onze redactie. Qua prijs-kwaliteit kan dit dus zeker tellen. Onze testers vonden het ijs niet te zoet en een natuurlijke vanillesmaak hebben.