Arnhemse meisjes zijn traditionele Nederlandse koekjes, oorspronkelijk afkomstig uit Arnhem. Ze werden voor het eerst gemaakt in de 19e eeuw en zijn sindsdien uitgegroeid tot een geliefde lekkernij in de regio.
Arnhemse meisjes zijn een echte klassieker uit de Nederlandse baktraditie. Deze dunne, knapperige koekjes van bladerdeeg, royaal bestrooid met suiker, zijn perfect voor bij de koffie of thee.
Typisch Nederlandse koekjes zijn bijvoorbeeld stroopwafels, krakelingen, bitterkoekjes, speculaas, roze koeken, bokkepootjes, en zo kunnen we nog wel even doorgaan. In een gemiddeld huishouden in Nederland is er altijd wel een pak van deze Nederlandse koekjes in de voorraadkast te vinden.
Het oudste verhaal is dan toch wel dat al in de tijd van de Farao's men in het oude Egypte al koek bakte. Deze bestond uit granen, honing en specerijen. Ook de oude Grieken kenden een honingkoek, waarvan de eigenschappen zeer gewaardeerd werden.
Een koekje of biscuit (van het Frans bis en cuit, "tweemaal gebakken"; vgl.
Geschiedenis. In Frankrijk woonde in het midden van de 19e eeuw het echtpaar Lefèvre-Utile, dat in Nantes bekendstond om hun wafels en biscuitjes. In 1883 startte zoon Louis met een banketatelier en in 1887 een biscuitfabriek. Hij ging ook buiten Nantes verkopen, zo groeide de bekendheid van de LU.
De alfajor van Fabiana Ocaranza is uitgeroepen tot beste ter wereld. Een prestigieuze prijs voor deze delicatesse die mateloos populair is in Argentinië. Ook onze koningin is dol op deze koekjes.
De stroopwafel, die wordt geëxporteerd naar 40 verschillende landen. En daarom zou je kunnen zeggen dat de stroopwafel het bekendste koekje is van Nederland.
In 1661 had Everard Meyster de Amersfoorters zo gek gekregen dat zij een grote zwerfkei, de Amersfoortse Kei, van de heide bij De Stompert de stad in trokken. Bij deze gebeurtenis trakteerde hij op bier en krakelingen. Zijn huis (De Krakeling) is hiernaar vernoemd.
De aanduiding 'sprits' voor een baksel wordt in het Nederlands in een document uit ca 1580 voor het eerst aangetroffen. 'Sprits' is een verbastering van het Duitse Spritzkuchen, wat 'opgespoten gebak' betekent. De koeken werden oorspronkelijk ambachtelijk met de hand gemaakt.
Met Oud-Hollandse koeken bedoelen we typisch Nederlandse koeken. Dit zijn koeken die al jarenlang in Nederland worden gebakken, waardoor ze echt niet meer uit de Nederlandse keuken zijn weg te denken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan gevulde koeken, maar ook aan stroopwafels en mergpijpjes.
Ondanks het feit dat het in deze periode nog geen Sinterklaastijd is, zijn de pepernoten ook dan al het meest gegeten koekje van Nederland. Dit is opvallend omdat er ieder jaar stemmen opgaan waarom pepernoten al in september in de winkel liggen.
Goudse moppen zijn klassieke Nederlandse koekjes. De Goudse mop is een rond koekje welke in het buitenland bekend staat als Gâteau sec de Gouda. Moppen refereren naar de ronde vorm van de koekjes.
Het meest iconische stukje culinair erfgoed van Arnhem zijn de Arnhemse meisjes. Deze koekjes zijn bekend én geliefd tot ver buiten de stadsgrenzen. Zelfs de Amerikaanse tv-kok Martha Stewart deelde een. Niet heel verrassend, want ze smaken heerlijk!
Speculaas (Nederlands: [speːkyˈlaːs]; Frans: spéculoos [spekylos]; Duits: Spekulatius [ʃpekuˈlaːtsi̯ʊs]) is een soort gekruid zanddeegkoekje dat oorspronkelijk uit de Lage Landen (België en Nederland) komt en gebakken wordt met speculaaskruiden, een mengsel van 80% kaneel en 20% andere kruiden: nootmuskaat, kruidnagel, gember, ...
In de negentiende eeuw wordt Arnhem ook wel 'het haagje van het Oosten' genoemd, doordat veel oud-Indiëgangers zich na terugkeer in Nederland in de Gelderse hoofdstad vestigen.
Wist je dat dit het oudste koekje ter wereld is? De credits voor het bedenken van de peperkoek in de vorm van een 'mannetje' gaan naar Koningin Elizabeth I van Engeland. ð¬ð§ Zij stond bekend om haar uitbundige diners. Op een dag verraste ze haar gasten met een koek die precies op hen leek.
Pretzel, bretzel of Brezel
We hebben het dan over het typisch broodje in de vorm van een krakeling. Deze wordt gemaakt van brooddeeg, is goudbruin gebakken van buiten, zacht van binnen en wordt bestrooid met grof zout. In Nederland kennen wij vooral de kleine zoute krakelingen als zoutjes met de naam pretzels.
Pretzel. Een pretzel of zoute krakeling is een broodje of zoutje.
Arnhemse meisjes zijn ovale hardgebakken koekjes van gistdeeg die rijkelijk zijn bestrooid met suiker. De koekjes werden voor het eerst gebakken in 1829 door bakker Hagdorn in Arnhem. De koekjes in de kenmerkende blikjes worden verkocht als souvenir en staan internationaal bekend als 'Arnhem biscuits'.
Het kostbaarste koekje ooit gaat eind deze maand onder de hamer. Een 103 jaar oud biscuitje dat de ramp met de Titanic overleefde, wordt geveild in Groot-Brittannië. Het veilinghuis schat de waarde tussen de 10.500 en 13.500 euro.
We zetten de koekjes met de minste calorieën voor je op een rij: Lange vinger: 20 kcal. Mariabiscuit: 27 kcal. Speculaasje: 33 kcal.
Iets te snacken of te snoepen mag, maar liever niet te veel en niet te vaak. Kies elke dag maximaal 3 tot 5 keer iets kleins buiten de Schijf van Vijf. Iets kleins is bijvoorbeeld een koekje, stukje chocolade, zoet beleg of een lepel ketchup.
Chocoladekoekjes zijn een echte alleskunner en behoren tot de populairste koekjes ter wereld. Ze zijn geschikt voor elke gelegenheid.
Chocolade is het meest gegeten snoepgoed ter wereld. Wat maakt het zo onweerstaanbaar? Maastricht University.