De meest voorkomende oorzaken voor hartkloppingen zijn inspanning, emotie / stress, cafeïne (koffie, thee, cola, chocolade, energiedrank), bloedarmoede (anemie), snel werkende schildklier (hyperthyreoïdie) alcohol en drugs, maar bijvoorbeeld ook verblijf in de bergen.
Bel direct uw huisarts of huisartsenpost als u bij hartkloppingen ook andere klachten heeft. Zoals: druk in de borst, benauwd zijn, misselijk zijn, het gevoel hebben dat u flauwvalt, zweten of minder kleur in het gezicht. Bel binnen een paar uur als de hartkloppingen blijven als u rustig zit.
Uw hart bonst, slaat een slag over of klopt heel snel. Hierdoor kunt u zich erg onrustig voelen. Uw gedachten kunnen daardoor al snel naar een ernstige aandoening, zoals een hartaanval of een hartritmestoornis. Toch is er bij de meeste mensen die hartkloppingen hebben niets ernstigs aan de hand.
Hartkloppingen door stress is een verzamelnaam. Voor een op hol geslagen hart, onregelmatige hartslag, en het voelen bonken van je hart in je keel of borstkas.Of als hardnekkig suizen in je oren, dat kan bijvoorbeeld ook.
Mogelijk oorzaken van hartkloppingen zijn: fysieke of emotionele inspanning, hormonen, cafeïnehoudende dranken, drugs, alcohol en nicotine. In de meeste gevallen zijn hartkloppingen een reactie op een situatie. Hartkloppingen gaan dan vanzelf weer over.
Bij extreme spanning die een goede prestatie in de weg staat, kan de arts een medicijn als propranolol voorschrijven. Propranolol zorgt ervoor dat uw hartslag wat minder snel gaat en dat u minder trilt. Het werkt na ongeveer een uur. De werking houdt zes tot acht uur aan.
Indien vermoeidheid gepaard gaat met de volgende zaken dan dient een analyse door de huisarts plaats te vinden:pijn op de borst. hartkloppingen. benauwdheid.
Bij boezemfibrilleren, ook wel atriumfibrilleren of atriale fibrillatie (AF) genoemd, is er sprake van een onregelmatige en vaak zeer snelle hartslag. Hierdoor kunnen symptomen ontstaan als hartkloppingen (palpitaties), vermoeidheid en kortademigheid.
pijn of minder gevoel in de rug. een licht gevoel in het hoofd. pijn in de nek. gevoel dat het hart heel snel of heel hard klopt.
Flauwvallen door een hartritmestoornis treedt eerder op tijdens het sporten en wordt vaak voorafgegaan door hartkloppingen of pijn op de borst. Bij hartkloppingen kun je het gevoel hebben dat je hart op hol slaat, dat het uit je borstkas zal springen.Je kunt ook het gevoel hebben dat je hart 'overslaat'.
Teveel suiker is gevaarlijk
Als de suikerspiegel snel stijgt, zorgt het lichaam ook weer voor een snelle daling. Deze snelle daling kan levensgevaarlijk zijn. Hartkloppingen, misselijkheid, zweten, trillen zijn reacties van het lichaam op de snelle daling.
Zo was een harslag in rust tussen 51 en 80 slagen per minuut gelinkt met een 40 tot 50 procent hoger risico op een vroege dood, in vergelijking met degene met een hartslag onder de 50 slagen.
Pijn op de borst bij stress of emoties kan onschuldig zijn maar het kan ook angina pectoris (hartkramp) of een hartinfarct zijn. Je hartspier krijgt dan onvoldoende zuurstof doordat de kransslagaders vernauwt zijn. Bij een stressvolle gebeurtenis heeft je hartspier meer zuurstof nodig dan normaal.
Bij volwassenen ligt de hartslag in rust meestal tussen de 60 en 100. Er is geen duidelijk verschil in hartslag tussen mannen en vrouwen.
Bij een hartinfarct is er vaak een drukkende, beklemmende pijn midden op de borst. Dit kan bij zowel inspanning als in rust voorkomen. Deze pijn kan uitstralen naar de linkerarm of kaak, maar soms ook naar de rug of rechterarm.
De klassieke klachten voor hartfalen zijn pijn op de borst met uitstralingen naar de armen en overmatig zweten, misselijkheid en braken.
Bloedarmoede en hartkloppingen
Waaronder ook hartkloppingen. Het hart kan de plotseling sneller kloppen of bijvoorbeeld een slag overslaan. Dit kan in de keel of nek worden gevoeld. Hartkloppingen kunnen echter ook een apart signaal zijn van een B12-tekort.
Minder vaak voorkomende klachten van een hartinfarct zijn:
pijn in de nek. kaakpijn. duizeligheid of flauwvallen. hartkloppingen.
Magnesiumtekort verhoogt risico op hart- en vaatziekten bij mensen met diabetes. Mensen met diabetes type 2 en een magnesiumtekort hebben een hoger risico op hart- en vaatziekten. Dat blijkt uit resultaten van Radboudumc-onderzoekers Jeroen de Baaij en Lynette Oost.
Iemand in de risicogroep doet er goed aan om dagelijks voldoende te bewegen en om niet te roken. Gezonde voeding om vaatziekte te voorkomen is ook van belang: vis, groenten en fruit. Bij sommige mensen lokt alcohol de ritmestoornis uit. Dan is het raadzaam alcohol te vermijden.
Wanneer er hartritmestoornissen optreden kan dit een gevolg zijn van een magnesiumtekort. Extra magnesium kan dan helpen bij het opheffen of verminderen van hartritmestoornissen.
Bij een hypo ontstaan verschillende directe klachten door het gebrek aan glucose in de cellen. Dat merk je bijvoorbeeld aan symptomen als prikkelbaarheid, trillen, zweten, hartkloppingen, geeuwen en humeurwisselingen. Wordt de glucosewaarde echt te laag, dan val je flauw.