Wie moet de verdeeltaks betalen? Als u een deel van een onroerend goed overkoopt van uw ex-partner, moet u verdeelrechten betalen op het onroerend goed waarvan u na aankoop alleen eigenaar wordt.
Bij een scheiding moet je belastingen betalen als één van beide partners de woning behoudt. Dit verdeelrecht wordt ook wel 'belasting op woning' of 'miserietaks' genoemd.
Beide partijen betalen alle notariskosten idealiter samen, maar in realiteit moet de uitkopende partij dat bedrag vaak alleen ophoesten.
Wat kost een akte van verdeling? De kosten van een akte van verdeling zijn €499. Meestal betaalt degene die het huis overneemt deze kosten. Dit bedrag zal DoeHetZelfNotaris bij jullie in rekening brengen.
Rekenvoorbeeld partner uitkopen
Wil jij je ex-partner uitkopen en is er sprake van overwaarde? Dan zal je de helft daarvan aan je ex-partner moeten betalen. In dit rekenvoorbeeld leggen we je uit hoe dat werkt. Bij een overwaarde van € 150.000 heeft de vertrekkende partner recht op de helft hiervan.
U kunt via de rechter vragen om een zogenaamde 'machtiging tegeldemaking' ex artikel 3:174 BW. Met deze machtiging kunt u zonder de medewerking van de ander, zelf de woning verkopen. Meestal wordt deze machtiging via een kort geding gevorderd, zodat u snel verder kunt.
Degene die in de woning blijft wonen na een scheiding, kan de ander 'uitkopen'. Dit betekent dat de een aan de ander hiervoor geld betaalt. U moet dan weten wat het huis waard is. Gebruik hiervoor de 'waarde in het economisch verkeer', die staat bijvoorbeeld in het taxatierapport.
De akte van verdeling is verplicht als jij en je ex-partner de woning samen hebben gekocht, als jullie getrouwd waren in gemeenschap van goederen of wanneer de woning via huwelijkse voorwaarden geregistreerd staat als gemeenschappelijk bezit.
Kies daarom voor kwaliteit. Het gaat immers om grote belangen en belangrijke onderwerpen in uw leven. Dat wilt u gewoon goed geregeld hebben. Een akte kan een paar dagen tot een paar weken duren.
JUST Notarissen is het goedkoopste notariskantoor in Nederland. Wij werken met all-in prijzen, inclusief alle bijkomende kosten zoals kadasterkosten, recherchekosten, inschrijving Centraal Testamenten Register en de BTW.
Als je het huis verlaat, vervallen alle rechten
Indien ten tijde van het huwelijk jullie gezamenlijk eigenaar waren van het huis, blijft dit ook zo in het geval één van beiden het huis verlaat. Het is niet zo dat degene die vertrekt ook het eigendom verliest.
Wanneer een onroerend goed wordt toebedeeld aan een van de mede-eigenaars, in het kader van een echtscheiding, maar ook bijvoorbeeld na beëindiging van een feitelijke of wettelijke samenwoning, of bij verdeling tussen mede-erfgenamen, wordt een verdeeltaks opeisbaar.
Het kan gaan over een minimum leeftijd van de kinderen, of tot de kinderen afgestudeerd zijn. Het kan gaan over een periode van enkele jaren. Vroeger was er een limiet van vijf jaar, maar inmiddels is dat niet meer het geval. Een onverdeeldheid kan ten allen tijde verbroken of verlengd worden in onderlinge toestemming.
Gehuwd onder het wettelijk stelsel
Bij een echtscheiding behouden jullie elk jullie eigen vermogen, maar het gemeenschappelijk vermogen zal verdeeld moeten worden tussen de beide patijen. Alles wat in het gemeenschappelijk vermogen zit, wordt namelijk verondersteld van jullie beiden te zijn.
Uitkopen van de ex-partner
De ex-partner die in de woning blijft wonen, betaald de andere een vergoeding voor zijn/haar deel van de woning. De berekening van de vergoeding gebeurt door middel van de woningwaarde minus de openstaande hypotheek. Het bedrag dat overblijft is voor de helft van beide ex-partners.
Verlaat je ex de woning dan nog steeds niet? Indien jouw ex partner de woning niet wil verlaten na de aangetekende brief, kan je een advocaat benaderen. De advocaat kan een kort geding bij de rechter in gang zetten. De rechter zal dan beoordelen of je ex inderdaad geen recht meer heeft om in de woning te verblijven.
In principe geen notaris nodig
In beginsel zijn het de erfgenamen zelf die gezamenlijk verdelen, tenzij er een executeur-afwikkelingsbewindvoerder (ook wel drie sterren executeur genoemd) is die op grond van het testament bevoegd is om zelfstandig te verdelen.
In de meeste gevallen zal na een echtscheiding waarbij onroerend goed een rol speelt, een akte van verdeling moeten worden opgesteld. Deze akte kan worden opgesteld door een notaris waarna deze door beide partijen dient te worden ondertekend zodat deze vervolgens kan worden ingeschreven in het kadaster.
In een akte van verdeling regelt u alles omtrent een gezamenlijke woning en/of hypotheek. Voor een akte van verdeling moet u naar de notaris. De notaris zal de akte inschrijven bij het Kadaster en hierdoor zal de woning op naam van één van beide partners komen te staan.
Is een akte van verdeling aftrekbaar voor de belasting? Nee, helaas zijn de kosten voor de akte van verdeling op geen enkele manier aftrekbaar.
Wanneer er uitsluitend ontslag van hoofdelijke aansprakelijkheid voor de hypotheek nodig is, hoeft u niet naar de notaris. Er is namelijk geen nieuwe hypotheekakte nodig. Hierdoor heeft u hiervoor geen notariskosten.
Een akte van verdeling beschrijft wie de erfgenamen zijn en hoe de erfenis onder hen verdeeld wordt. Ook kan er een boedelbeschrijving in opgenomen zijn en kan beschreven zijn hoe bepaalde zaken geleverd moeten worden.
Als je het huis overneemt moet je ook extra registratierechten betalen: de verdeeltaks, in de volksmond ook wel miserietaks genoemd. Was je getrouwd of wettelijk samenwonend? Dan bedraagt deze taks 1% van de waarde van het huis. Voor feitelijk samenwonenden is dit 2,5%.
Omdat dit geld eigenlijk ook van de vertrekkende partner is, telt dit niet als inkomstenbron. De uitkoopsom is dus als het ware 'eigen geld', waardoor er geen belasting over betaald hoeft te worden.
Goede afspraken
Wettelijk gezien kan de woning 5 jaar lang onverdeeld blijven. Er zijn mogelijkheden om dit te verlengen. Het is de vraag of je dit wilt. Na 2 jaar verliest de uitwonende partner het recht op de hypotheekrenteaftrek.